Κλοπή με λεία Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη

Ένα έργο του Πικάσο, ένα του Πίιτ Μοντριάν και ένα του Guglielmo Caccia κλάπηκαν σήμερα τα ξημερώματα από έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης. Διαβάστε όλο το παρασκήνιο της… κινηματογραφικής ληστείας.
Κλοπή με λεία Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη
του Γιάννη Ασδραχά

Νέο πλήγμα για τη χώρα που όμως δεν σχετίζεται με την οικονομική κρίση. Τρια από τα ανεκτίμητα αριστουργήματα των συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης αφαίρεσαν άγνωστοι σήμερα τα ξημερώματα. Πρόκειται για το «Γυναικείο Κεφάλι» (λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56 επί 40 εκατ.) του Πάμπλο Πικάσο, που φιλοτεχνήθηκε το 1934, ένα έργο του Ολλανδού Πίιτ Μοντριάν, και έργο σε χαρτί, του Ιταλού Guglielmo Caccia.

Το έργο του Πάμπλο Πικάσο έχει όμως και μία άλλη, άυλη άξια, καθώς το δώρισε ο ελληνογαλλικός σύνδεσμος στον ελληνικό λαό για τις θυσίες του στο πόλεμο εναντίον του Άξονα. Ο Πίνακας του Πίιτ Μοντριάν απεικονίζει έναν ανεμόμυλο φιλοτεχνήθηκε το έτος 1905 και απεικονίζει ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού. Το έργο αυτό αγοράσθηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική πινακοθήκη. Τέλος το έργο του Guglielmo Caccia (Moncalvo) διαστάσεων 27x16,8,  απεικονίζει τον Άγιο Diego de Alcala σε έκσταση με την Αγία Τριάδα και τα σύμβολα του πάθους. Το έργο απετέλεσε δωρεά το 1907 του Γρηγορίου Μαρασλή προς την Εθνική πινακοθήκη.

Τα έργα που κοστολογούνται 5,5 εκ ευρώ βρίσκονταν στους χώρους του μουσείου «Αλεξάνδρου Σούτσου» (Βασ. Κωνσταντίνου 50), ως μέρος της έκθεσης που παρουσιάζεται αυτό το διάστημα με τίτλο «Στα Άδυτα της Εθνικής Πινακοθήκης».

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του φύλακα του μουσείου ο συναγερμός χτύπησε λίγα λεπτά πριν από τις πέντε τα ξημερώματα. Κατευθύνθηκε προς το σημείο που του είχε δοθεί το σήμα, όπου πρόλαβε να διακρίνει τη σιλουέτα ενός ατόμου να απομακρύνεται τρέχοντας από το κτίριο. Αμέσως ερεύνησε τους χώρους και διαπίστωσε ότι λείπουν δύο πίνακες ζωγραφικής. Ειδοποίησε την Αστυνομία οπότε και διαπιστώθηκε ότι οι δράστες εισέβαλαν στο χώρο από την πίσω πλευρά του κτιρίου, παραβιάζοντας την πόρτα του μπαλκονιού στον ημιώροφο, την οποία έριξαν μαζί με την κάσα. Στη συνέχεια, έφτασαν στον χώρο που φυλάσσονταν τα έργα, απέσπασαν από το πλαίσιο τον καμβά των δυο πινάκων. Επιχείρησαν να κλέψουν και τέταρτο πίνακα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Ο χρόνος που μεσολάβησε από την είσοδο του δράστη στο χώρο της Πινακοθήκης μέχρι την αποχώρησή του, υπολογίζεται σε επτά λεπτά περίπου. Στη συνέχεια ο φύλακας ενημέρωσε την ιδιωτική εταιρεία ελέγχου των ηλεκτρονικών συστημάτων για την διάρρηξη και η εταιρεία ενημέρωσε το κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Από την ώρα εκείνη βρίσκονται στο κτίριο αστυνομικοί της Ασφάλειας και της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, που ερευνούν το χώρο για να διαπιστώσουν πως ακριβώς έγινε η κλοπή. Η Αστυνομία έχει παραλάβει το οπτικό υλικό το οποίο και μελετά, ενώ μέχρι αργά το μεσημέρι αναμένονται δηλώσεις από την Αστυνομία και την διεύθυνση της Εθνικής Πινακοθήκης, που αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας ενεργείται προανάκριση, εκδόθηκαν διεθνείς αναζητήσεις για τον εντοπισμό των έργων τέχνης και διενεργούνται εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v