Τα κορυφαία του Alexander McQueen στο Μetropolitan

Μία ενδιαφέρουσα αναδρομική έκθεση των χαρακτηριστικότερων δημιουργημάτων του σπουδαίου Βρετανού σχεδιαστή φιλοξενεί αυτές τις μέρες το Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης. Τι θα δουν όσοι καταφέρουν να βρεθούν εκεί.
Τα κορυφαία του Alexander McQueen στο Μetropolitan
Με 100 περίπου σύνολα και 70 αξεσουάρ της επί 19 συναπτά έτη πορείας του, το Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης εγκαινίασε πριν μερικές ημέρες την έκθεση «Alexander McQueen: Savage Beauty», αποκαλύπτοντας από πού εμπνεόταν ο κορυφαίος σχεδιαστής, πώς προσέγγιζε τη μόδα με την φαντασία του και ποιες τεχνικές επιστράτευε για να ολοκληρώσει τις προκλητικές, συχνά, δημιουργίες του.

«Για τον McQueen η μόδα δεν είχε απλώς να κάνει με το τι θα φορέσει κανείς ή το πόσο πρακτικό αυτό θα είναι. Όλα αυτά ήταν απλά το μέσο για να προκαλέσει τις ιδέες μας, ή την αντίληψή μας για τη μόδα. Να προκαλέσει τα όριά μας και να δώσει νέο νόημα στον όρο ‘ομορφιά’», αναφέρει σχετικά με την έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου ο επιμελητής της Andrew Bolton. Και συνεχίζει: «Ο McQueen έβλεπε την ζωή κινηματογραφικά και πιστεύω ότι αυτό αντανακλάται και στα ρούχα του».

Ο Βρετανός σχεδιαστής που αυτοκτόνησε πριν έναν χρόνο σε ηλικία 40 ετών περιέγραφε τον εαυτό του ως «ρομαντικό σχιζοφρενή». Κάποιον που έβρισκε την ομορφιά στο γκροτέσκ και που προσπαθούσε να καταστρατηγεί τους κανόνες αλλά να διατηρεί την παράδοση.

Η αναδρομική έκθεση στο Metropolitan χωρίζεται σε επτά γκαλερί -ή θέματα- με τίτλους όπως «ρομαντικό μυαλό», «ρομαντικό γκόθικ», «ρομαντικός εθνικισμός» και «ρομαντικός νατουραλισμός».

Δείτε στο video το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης:


«Ήθελα η έκθεση να ξετυλίγεται σαν παραμύθι των αδελφών Grimm. Ο McQueen ήταν ιδιαίτερα ρομαντικός. Ένας άλλος Λόρδος Βύρων», λέει ο Bolton, προσθέτοντας πως οι επιδείξεις του McQueen διέθεταν πάντα avant-garde installation και χορο-θεατρικά στοιχεία.

Έτσι, στην έκθεση το κοινό θα απολαύσει δημιουργίες από μαύρο δέρμα και αξεσουάρ να συνυπάρχουν με απαλές, αέρινες, λευκές σιφόν τουαλέτες και με υπέροχα φορέματα από δαντέλα και χάντρες.

Η έκθεση «Alexander MCQueen – Savage Beauty» συνεχίζεται στο Metropolitan Museum of Art έως τις 31 Ιουλίου.

Ε.Μ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v