Κυβέλη Μακρή: Οι πολύχρωμες "Εντυπώσεις" μιας κεραμίστα

Λίγο πριν τα εγκαίνια της ατομικής της έκθεσης στο Κέντρο Νεώτερης Κεραμεικής, η κεραμίστα Κυβέλη Μακρή μιλά στο in2life για τα ταξίδια που την εμπνέουν, τον συνδυασμό παραδοσιακών υλικών με σύγχρονες τεχνικές και την τέχνη που πάντα εξελίσσεται.
Κυβέλη Μακρή: Οι πολύχρωμες Εντυπώσεις μιας κεραμίστα
του Γιάννη Ασδραχά

Εικόνες που αποτυπώθηκαν στο εσωτερικό λεύκωμα της ζωής παρουσιάζει η κεραμίστα Κυβέλη Μακρή. Αυτές τις ανεξίτηλες αναμνήσεις «υλοποίησε» αφαιρετικά με το υλικό που έδωσε πνοή στην πιο αρχέγονη τάση για δημιουργία: τον πηλό. Η καλλιτέχνης ξετυλίγει τον κόσμο της μετατρέποντας τις αναμνήσεις της σε δημιουργίες με μεταφορική δύναμη. Καράβια, σπίτια, εργοστάσια κ.α. ερμηνεύονται ως άμεσες αναφορές σε στιγμιότυπα από όλη την οικουμένη. Αυτός ο κόσμος συμπυκνώνεται στην έκθεση που ανοίγει τις πύλες της στον κατεξοχήν χώρο που θα μπορούσε να αγκαλιάσει αυτή την έκθεση: στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής – Ίδρυμα Γ. Ψαρόπουλου (Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός), με τίτλο τι άλλο; «Εντυπώσεις».

Στις προθήκες θα υπάρχουν 35 έργα γλυπτικής κεραμικής μέσα από μια λιτή, αφαιρετική προσέγγιση, συνδυασμένα με ανακυκλωμένα μέταλλα, ξύλο και plexiglass. Αυτή η μίξη των διαφορετικών υλικών προσφέρει στην κεραμίστα την αίσθηση «απέραντης ελευθερίας, δημιουργικής έκφρασης και προσωπικής αναζήτησης» όπως υπογραμμίζει η ίδια. Ενώ η επαφή της με τον πηλό είναι, όπως συμπληρώνει, μία «θαυμάσια διαδικασία. Αποπνέει ηρεμία σχεδόν μεταφυσική». Η Κυβέλη Μακρή μας μίλησε για αυτή τη μαγική διαδικασία που κάνει κάθε της δημιουργία να είναι και μοναδική.

Πώς προέκυψε ο τίτλος της έκθεσης "Εντυπώσεις";
Είναι οι ταξιδιωτικές μου εντυπώσεις. Εικόνες από ταξίδια που όμως αφαίρεσα όλα τα περιττά στοιχεία στη δουλειά μου. Παράδειγμα τα έργα μου που μοιάζουν με πλοία είχαν ως ερέθισμα εικόνες που μου έχουν αποτυπωθεί από τον Βόσπορο. Συγκεκριμένα, τα καράβια που διαπλέουν τα στενά και είναι φορτωμένα με κάργκο.

Η εικόνα που έχω για τα σπίτια προέρχεται από την Σύμη. Ήταν από μία παραδοσιακή ιστορία που άκουσα. Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι ο φεγγίτης που βρίσκεται στη σοφίτα, με θέα πάντα προς την θάλασσα. Ο λόγος είναι ειδικός. Από αυτό το παράθυρο μπορούν οι γυναίκες να βλέπουν από μακριά στην θάλασσα τους ναυτικούς που επιστρέφουν. Παράλληλα, και τα χρώματα αυτών των σπιτιών είναι μοναδικά. Αυτή είναι η δική μου εικόνα, και δεν σημαίνει ότι είναι ταυτόσημη με την ερμηνεία που δίνει ο καθένας. Για παράδειγμα τα καράβια μπορεί να θυμίζουν σε κάποιον άλλον θεατή τους έναν ωκεανό ή ένα ταξίδι στην Σαλαμίνα.

Ταξιδεύετε;
Ναι, είναι σημαντικό μέρος στη ζωή μου τα ταξίδια. Τα αγαπώ και με έχουν πλουτίσει σημαντικά ως άνθρωπο. Αυτό που εισπράττεις είναι μοναδικό: γνώσεις για πολιτισμούς, γεύσεις, εμπειρίες. Αυτό που χρειάζεται κανείς να μάθει είναι η τέχνη του να ταξιδεύει.

Τα έργα σας είναι ποτισμένα από χρώμα. Μπορείτε να μας μιλήσετε για αυτό;
Το χρώμα διαφέρει σε κάθε έργο μου. Στα πλοία χρησιμοποιώ της αποχρώσεις που παίρνει με τον καιρό η λαμαρίνα: μίνιο, σκουριά, οξειδωμένο πράσινο. Τα σπίτια, όμως, εκπέμπουν την χαρά της ζωής και την αισιοδοξία.

Χρησιμοποιείτε ένα υλικό της παράδοσης και το παντρεύετε με νέα υλικά. Μπορείτε να μας μιλήσετε για αυτό; Η δουλειά σας έχει επιρροές;
Δεν ανήκω ή αναφέρομαι κάπου, ούτε αισθάνομαι ότι έχω επηρεαστεί. Όσο για την χρήση των υλικών, θεωρητικά η τέχνη πάντα εξελίσσεται.

Ποια είναι η ιδιαιτερότητα της τεχνικής σας;
Ότι τα έργα μου είναι συμπαγή. Παρ' ότι κεραμικά, δεν είναι «κούφια». Αυτή η τεχνική δουλεύεται με διαφορετική μέθοδο. Από παλιά μου είχε κινήσει την περιέργεια να ανακαλύψω αυτό τον τρόπο χρήσης του κεραμικού.

Η Κυβέλη Μακρή γενήθηκε στην Αθήνα. Μετά από σπουδές Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Αθήνας και μαθητεία σε εργαστήρια και σχολές Κεραμικής τέχνης, στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη (La Mano Pottery Art School), δημιούργησε τις δικές της σειρές έργων. Εργα της υπάρχουν στα πωλητήρια των Μουσείων Ακρόπολης, Μπενάκη, Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης κ.α.

Info:
Εντυπώσεις, έκθεση της Κυβέλης Μακρή
Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής – Ίδρυμα Γ. Ψαρόπουλου
Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων Κεραμεικός
Εγκαίνια 12 Μαΐου. Διάρκεια έως τις 19 Ιουνίου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v