ΤΕΧΝΕΣΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Daydream του Αχιλλέα Παπακώστα στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Όταν η αθωότητα της παιδικότητας συνάντησε την ενήλικη ματαιοδοξία ο Αχιλλέας Παπακώστας εμπνεύστηκε το «Daydream» και το παρουσιάζει έως τις 4 Δεκεμβρίου στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

του Γιάννη Ασδραχά

Τις ονειροπολήσεις του μοιράζεται ο εικαστικός Αχιλλέας Παπακώστας, χωρίς λόγια αλλά με χρώμα, από την περασμένη Τρίτη στους χώρους της Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Ο καλλιτέχνης, με τίτλο της έκθεσης «Daydream», αυτή την φορά απαλλάσσει το έργο του από τις καμπύλες του ανθρώπινου σώματος για να διεισδύσει και να απεικονίσει έναν κόσμο που επιτάσσει η φόρμα.

Στα έργα της έκθεσης χρώματα έντονα διαμορφώνουν μέσα στα όρια του καμβά «περιοχές» όπου ο όγκος, οι διαστάσεις και η προοπτική υπαγορεύονται από την άναρχη φαντασία: Ιπτάμενες σχεδίες, κάστρα από χαρτί, κλίμακες που οδηγούν σε θρόνο κ.ά.

Στα έργα, όπως σημειώνει ο Αχιλλέας Παπακώστας, «η παιδική φαντασία έτοιμη να επιτεθεί σε κάθε όνειρο ενήλικης ματαιοδοξίας; Ή μήπως τα τελευταία πεθαίνουν κουρασμένα από ενοχές;».

Ο Αχιλλέας Παπακώστας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με καθηγητές τον Π. Τέτση και την Ρ. Παπασπύρου. Συνέχισε τις σπουδές του στη ζωγραφική με υποτροφία από το Ίδρυμα Αλ. Ωνάση, στην Ecole Nationale des Beaux Arts στο Παρίσι. Έχει αποσπάσει βραβεία σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα (1995: 1ο Βραβείο στον διαγωνισμό νέων καλλιτεχνών του Ιδρύματος Σπυρόπουλου, 1998: Βραβείο 'Μελίνα Μερκούρη' του Υπουργείου Πολιτισμού, 2004: Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών) και στη Γαλλία (1997: Grand Prix στον διαγωνισμό Paul-Louis Weiller της Ακαδημίας Καλών Τεχνών, Institut de France, Παρίσι). Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Η «Daydream» είναι η δεύτερη ατομική του έκθεση στη Γκαλερί «Ζουμπουλάκη».

INFO: Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20, Αθήνα, τηλ. 210 3608278
Διάρκεια: 9 Νοεμβρίου - 4 Δεκεμβρίου
Ώρες Λειτουργίας:
Τρ. – Παρ. 11.00 -15.00 και 17.00–21.00, Σάβ. 11.00 –14.00 Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v