Φθινόπωρο δημιουργικότητας στο Μουσείο Ηρακλειδών

Τον δημιουργικό συνδυασμό ζωγραφικής και συγγραφικής τέχνης δοκιμάζει να προσφέρει προς τέρψη του Αθηναϊκού κοινού το Μουσείο Ηρακλειδών την περίοδο που έρχεται. Η αρχή έχει «θηλυκό» άρωμα, με την έκθεση «Η Γυναίκα ως Μούσα».
Φθινόπωρο δημιουργικότητας στο Μουσείο Ηρακλειδών
«Ζεστός» αναμένεται ο φετινός χειμώνας στο νεοκλασικό του Θησείου, το οποίο θα φιλοξενήσει το γεμάτο ενδιαφέρουσες εκπλήξεις πρόγραμμα του Μουσείου Ηρακλειδών. Από σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου το «σήμα» της εκκίνησης δίνει η έκθεση «Η Γυναίκα ως Μούσα 1900-1950», ενώ μέσα στο φθινόπωρο οι επίδοξοι συγγραφείς θα πρέπει να ακονίσουν τα μολύβια τους, καθώς ο γνωστός συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης θα παραδώσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής.

Οι υπεύθυνοι του Μουσείου ετοιμάζουν άλλες δύο εκθέσεις για το υπόλοιπο της ερχόμενης σεζόν, που δεν θα αφήσουν ασυγκίνητους τους λάτρεις της τέχνης. Ας αρχίσουμε όμως από τα εκθέματα που μπορείτε ήδη να απολαύσετε στον χώρο του Μουσείου, το οποίο ως τις 21 Νοεμβρίου θα είναι «γυναικοκρατούμενο». Στα πλαίσια της έκθεσης «Η Γυναίκα ως Μούσα 1900-1950» συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο Ηρακλειδών έργα μεγάλων Ευρωπαίων αλλά και Ελλήνων καλλιτεχνών του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, που εξυμνούν τη θηλυκή μορφή μέσα από ποικίλα εκφραστικά μέσα.

Περίπου 90 έργα που περιλαμβάνουν πίνακες, υδατογραφίες, χαρακτικά και σχέδια με πρωταγωνίστριες γυναικείες μορφές θα αποτελέσουν τροφή για τα μάτια σας μετά από μια συλλογική προσπάθεια. Συγκεκριμένα, τα έργα συγκεντρώθηκαν από τις συλλογές του Μουσείου Ηρακλειδών, της Εθνικής Πινακοθήκης, του Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, της Alpha Bank, αλλά και τις συλλογές των ιδιωτών Γ. Οικονόμου και Χ. Λεοντιάδη.

Έργα των Πικάσο, Σαλβαντόρ Νταλί, Τουλούζ-Λωτρέκ, Ματίς, Κλιμτ, αλλά και των «δικών» μας Μόραλη, Θεοδωρόπουλου και Γραμματόπουλου, θα στολίζουν μεταξύ άλλων την έκθεση των έργων-ύμνων στο «ωραίο φύλο», που ανέκαθεν αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες. Διάφοροι τρόποι απεικόνισης και όλοι οι ρόλοι της γυναίκας στην κοινωνία θα παρελάσουν σε έναν αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα καταιγισμό μοντερνισμού, που αποτυπώνει τα κατά καιρούς ρεύματα της τέχνης.

Αναλυτικότερα, τα έργα που συμμετέχουν στην έκθεση προέρχονται από τους εξής καλλιτέχνες:
- Από τη συλλογή του Μουσείου Ηρακλειδών παρουσιάζονται έργα των Pablo Picasso, Salvador Dali, Henri Matisse, Aristide Maillol, Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Landacre, Dame Laura Knight, Theophile-Alexandre Steinlen και Childe Hassam.
- Από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης φιλοξενούνται έργα των Pierre Bonnard, Henri Matisse, Gustav Klimt, Pablo Picasso, Egon Schiele, Jules Pascin, Γιάννη Μόραλη, Γιώργη Βαρλάμου, Γιώργου Οικονομίδη, Κώστα Γραμματόπουλου, Άγγελου Θεοδωρόπουλου, Μάρκου Ζαβιτζιάνου, Εμμανουήλ Ζέπου, Δημητρίου Γαλάνη, Αλέξανδρου Κορογιαννάκη, Δημήτρη Γιαννουκάκη και Γιάννη Κεφαλληνού.
- Η συλλογή της Alpha Bank εκπροσωπείται από έργα των Σπύρου Βασιλείου, Δημητρίου Γαλάνη, Άγγελου Θεοδωρόπουλου, Δημήτρη Γιαννουκάκη, Γιώργου Οικονομίδη, Κώστα Γραμματόπουλου και Μάρκου Ζαβιτζιάνου.
- Η συλλογή Γεωργίου Οικονόμου συμμετέχει με έργα των Franz von Stuck, Alfons Walde, Lev Tchistovsky, Otto Rudolf Schatz, Anton Peschka, Otto Mueller, Arthur Brusenbauch, Max Beckmann, Jeanne Mammen, Bela Kadar, Jean Metzinger και Erich Metzoldt.
- Η συλλογή Χ. Λεοντιάδη συμμετέχει με ένα έργο του Δ. Γαλάνη.

Δεν σταματάει εδώ όμως η φθινοπωρινή δραστηριότητα στο Μουσείο Ηρακλειδών. Εγκαινιάζοντας μια σειρά από τρία σεμινάρια δημιουργικής γραφής, ο Χρήστος Χωμενίδης κάνει την αρχή από τις 29 Σεπτεμβρίου ως τις 17 Νοεμβρίου, με έναν κύκλο δίωρων παρουσιάσεων για τους φίλους της λογοτεχνίας στην αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου. Το συγκεκριμένο σεμινάριο συνδέεται χρονικά με την έκθεση του Μουσείου και στους τυχερούς που θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον εξέχοντα Έλληνα συγγραφέα θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Η συνέχεια των σεμιναριακών κύκλων περιλαμβάνει μαθήματα δημιουργικής γραφής από άλλους δύο εκπροσώπους της ελληνικής λογοτεχνίας, του Πέτρου Τατσόπουλου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Edvard Munch» και της Λένας Διβάνη, συνοδευμένης από την έκθεση «Συλλογή Huma Kabakci».

Πληροφορίες για τις ημερομηνίες, τις εγγραφές και το κόστος των σεμιναρίων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Μουσείου Ηρακλειδών , ενός Ιδρύματος που αποδεικνύει με τις δράσεις του την προσήλωση στον στόχο του να μυεί τον επισκέπτη στην τέχνη του δημιουργού.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v