Ιωάννης Βικέλας: Αρχιτεκτονικές αναζητήσεις στο Μπενάκη

Οι μελέτες των έργων που συνδιαμόρφωσαν την εικόνα της Αθήνας όπως την ξέρουμε σήμερα, παρουσιάζονται έως τις 25 Ιουλίου σε μια έκθεση - ρετροσπεκτίβα του έργου ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες.
του Γιάννη Ασδραχά

Το έργο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα βρίσκεται γύρω μας. Κάθε φορά που σηκώνουμε τα μάτια ψηλά στην κορυφή του Πύργου των Αθηνών. Στο Υπουργείο Εσωτερικών, σχεδόν απέναντι από το κοινοβούλιο. Το κτήριο που βρίσκεται πίσω από το κέλυφος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Και το ξενοδοχείο Αστήρ Παλλάς όπως διαγράφεται ο όγκος του πάνω στην θάλασσα. Ο αρχιτέκτονας είναι ένας από αυτούς που συνέβαλε με το έργο του στην διαμόρφωση της συνολικής εικόνας που έχουμε για την Αθήνα και όχι μόνο. Αυτό το διάστημα στο «Μουσείο Μπενάκη» (Κτήριο οδού Πειραιώς) παρουσιάζεται η έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ιωάννη Βικέλα με μια επιλογή από το έργο του, από την αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας το 1960 έως σήμερα με τίτλο «Αρχιτεκτονικές Αναζητήσεις 1958-2010».

Ο Ιωάννης Βικέλας γεννήθηκε στο Παρίσι το 1931. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική σχολή του Ε.Μ.Π. απ’ όπου αποφοίτησε το 1955. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του, διορίστηκε επιμελητής Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων στο Ε.Μ.Π. Στη συνέχεια, υπηρέτησε ως επιμελητής στην έδρα της Οικοδομικής μέχρι το 1962.

Στα πενήντα περίπου χρόνια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας έχει μελετήσει και επιβλέψει πάνω από οκτακόσια έργα: πολεοδομικά σύνολα, συγκροτήματα διαμερισμάτων, συγκροτήματα κατοικιών, επαύλεις, κτήρια γραφείων, υπουργεία, δημαρχεία, βιβλιοθήκες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία, βιομηχανικά κτήρια, έργα ναοδομίας, μουσεία, περίπτερα εκθέσεων, καταστήματα και τράπεζες, εμπορικά κέντρα, κινηματογραφικές αίθουσες, αεροδρόμια, εργοστάσια, δημόσιους σταθμούς αυτοκινήτων, διαμορφώσεις υπαίθριων χώρων και πλατείες, ταφικά μνημεία. Ασχολήθηκε επίσης με αποκαταστάσεις και ανακαινίσεις ιστορικών κτηρίων και μελέτησε τα περισσότερα ψηλά κτήρια στην Αθήνα. 

Καταπιάστηκε, ακόμη, με ποικίλα θέματα εσωτερικού χώρου. Σε αυτά ξεχωρίζουν η Βουλή των Ελλήνων και η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη. Έργα του έχουν δημοσιευθεί στον ελληνικό και ξένο τύπο, μεταξύ άλλων και στους New York Times, καθώς και σε έγκυρα αρχιτεκτονικά περιοδικά, τόσο της Ελλάδος, όσο και της Ευρώπης.

Από το 2000 διατηρεί το αρχιτεκτονικό γραφείο μελετών με τον Αλέξη Βικέλα. Από τα πιο γνωστά έργα του είναι ο Πύργος των Αθηνών, Αμπελόκηποι, Αθήνα (1969), το κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών, Αθήνα (1976, σε συνεργασία με τον Π. Μιχαλέα), το ξενοδοχείο Αστήρ Παλλάς, Αθήνα (1979, σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Εμ. Βουρέκα, Σ. Μολφέση & Κ. Δεκαβάλλα), και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα (1985).

Η έκθεση περιλαμβάνει αρχιτεκτονικές μελέτες που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων. Η επιλογή των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση, ο σχεδιασμός της, καθώς επίσης και ο σχεδιασμός της μονογραφίας που τη συνοδεύει έχουν γίνει από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα και τους συνεργάτες του. Το συντονισμό εκ μέρους του Μουσείου Μπενάκη είχε η καθηγήτρια κ. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη. Την επιμέλεια της δίγλωσσης μονογραφίας που συνοδεύει την έκδοση είχε η κ. Ραχήλ Καπόν.

Info:
Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο Οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου)
Ώρες: Τετάρτη Πέμπτη, Κυριακή: 10.00- 18.00. Παρασκευή, Σάββατο: 10.00- 22.00
Διάρκεια: έως τις 25 Ιουλίου

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v