"Όψεις του Λευκού": Όσα είδαμε στην Σαντορίνη

Βρεθήκαμε στα εγκαίνια της έκθεσης "Όψεις του Λευκού" στο Ιδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια στην Σαντορίνη και είδαμε το λευκό σε όλες τις όψεις, τις τονικότητες και τις μορφές του. Διαβάστε τις εντυπώσεις μας.

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η άφιξή μας στη Σαντορίνη έγινε το Σάββατο 8 Αυγούστου, ανήμερα των εγκαινίων της έκθεσης "Όψεις του Λευκού" στο Ιδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια στα Φηρά. Φιλοξενηθήκαμε στον ξενώνα του ιδρύματος, όπου είχαμε την δυνατότητα να θαυμάσουμε από κοντά τα πρωτότυπα έργα των 60 καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην έκθεση. Στα εγκαίνια της έκθεσης, όπου παρευρέθη πλήθος κόσμου από Αθήνα και Σαντορίνη, συμμετείχε και μεγάλη μερίδα των καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένης και της ιστορικού τέχνης κ. Ιριδος Κρητικού, η οποία απηύθυνε και λόγο. Στην παρουσίαση της έκθεσης μίλησαν επίσης η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος κ. Ειρήνη Μπελλώνια και ο συζυγός της κ. Γιάννης Μπελλώνιας.

Η προαναφερθείσα έκθεση με τίτλο «Οψεις του Λευκού» θα φιλοξενηθεί από τις 9 Αυγούστου ως τις 27 Σεπτεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο του ιδρύματος. Σε αυτήν συμμετέχουν 60 καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές, μεταξύ των οποίων οι: Αλεξίου Νίκος, Όπη Ζούνη, Λαζόγκας Γιώργος, Λάππας Γιώργος, Λοϊζίδου Μαρία, Μελά Ναταλία, Μπήτσικας Ξενοφών, Μπότσογλου Χρόνης, Παπαδημητρίου Αγγελος, Παπαδημητρίου Ελενα, Σόρογκας Σωτήρης, Στάμος Θεόδωρος, Τέτσης Παναγιώτης, Τζανουλίνος Πραξιτέλης, Χουλιαράς Γιώργος. κ.α. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση του Ιδρύματος στην οποία συμμετέχουν και καλλιτέχνες εκτός των ορίων του νησιού και αυτό αποτελεί σίγουρα ένα θετικό δείγμα, ενισχύοντας την σχέση του Ίδρύματος με τους επισκέπτες, αλλά και την μοντέρνα τέχνη πανελλαδικά. Η αρχή είχε γίνει από τα προηγούμενα χρόνια, με τις εκθέσεις των εικαστικών Οπυς Ζούνη το καλοκαίρι του 2007 και Δημήτρη Δαρζέντα το καλοκαίρι του 2008.

H έκθεση περιλαμβάνει επιτοίχια ζωγραφικά έργα, γλυπτά και ανάγλυφα, κατασκευές, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, ακόμα και βίντεο, όλα με βάση το λευκό χρώμα σαν εκφραστικό μέσο. Όπως σημείωσε και η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού, οι καλλιτέχνες "μελετούν το εξακολουθητικά καινούργιο λευκό υλικό τους, το εξετάζουν σε βάθος, παρακολουθούν τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις του."

Αν λοιπόν, ο δρόμος των καλοκαιρινών σας διακοπών περάσει από το πανέμορφο ηφαιστιογενές νησί της Σαντορίνης, μην αμελήσετε να επισκεφτείτε την πρωτότυπη και εντυπωσιακή αυτή έκθεση. Αξίζει αρκετά λεπτά από τον χρόνο σας.

Λίγα λόγια για το ίδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια

Το Ίδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια από την ίδρυσή του το 1994 μέχρι σήμερα συμβάλλει ανελλιπώς στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της Σαντορίνης. Με στόχο να καταστήσει το Ίδρυμα διηνεκή φορέα φιλοξενίας πολιτισμικών δρώμενων, προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου θεσμού, με τη μορφή μιας εικαστικής έκθεσης που θα αποτελεί κάθε καλοκαίρι βασικό πυρήνα των εκδηλώσεων, συγκεντρώνοντας κάθε φορά επιφανείς Έλληνες καλλιτέχνες και, αντίστοιχα, μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ωράριο Λειτουργίας : Δευτέρα-Σάββατο 10.00-14.00 & 19.00-22.00, Κυριακή κλειστά

ΙΔΡΥΜΑ ΛΟΥΚΑ & ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΠΕΛΛΩΝΙΑ
847 00 ΦΗΡΑ-ΘΗΡΑΣ
Τηλ. : 22860 24960-2
Fax : 22860 24960

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v