Το JAZZ: "Μουσική" έκθεση της Αλίς Τουρνικιώτη στο Γκάζι

Μία ακόμα έκθεση της μεγάλης ζωγράφου, αυτήν την φορά με... Jazz χαρακτήρα παρουσιάζεται με την υποστήριξη της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων από τις 27 έως τις 31 Μαΐου 2009 στο Γκάζι.

Θαυμάσαμε τις γυμνές γυναικείες φιγούρες της που έγιναν ανάρπαστες (In the nude), είδαμε τις 4 εποχές μέσα από την δική της οπτική ματιά (Φθινόπωρο- Χειμώνας- Άνοιξη - Καλοκαίρι) και τώρα μας προσκαλεί να θαυμάσουμε έργα εμπνευσμένα από τη μουσική παράδοση της τζαζ και την ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής που την εκπροσωπεί. Στην νέα έκθεση της ζωγράφου Αλίς Τουρνικιώτη που θα ξεκινήσει στις 27 Μαϊου θα παρουσιαστεί η νέα σειρά που απεικονίζει θέματα της μουσικής εποχής, με χρώμα, δύναμη και πάθος. Τα νέα δημιουργήματα μεγάλων διαστάσεων φέρουν έντονο το εξπρεσσιονιστικό στοιχείο όπου κυριαρχεί η παραμόρφωση της φόρμας και ο δυναμικός τρόπος χρήσης του χρώματος. Ο αυθορμητισμός, ο αυτοσχεδιασμός και ο δυναμισμός της jazzμουσικής είναι και τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν τα έργα της τελευταίας περιόδου της Αλίς.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά για την έκθεση η ιστορικός τέχνης Βασιλική Α. Βαγενού, «Με ειλικρίνεια τόσο στην εικαστική έκφραση όσο και στην επαφή της με το θεατή , η ζωγράφος Αλίς Τουρνικιώτη εντείνει τις αναζητήσεις της πάνω στην ανθρώπινη μορφή για μια ακόμα φορά.
 
Εμπνευσμένα από τη μουσική παράδοση της τζαζ και την ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής, τα έργα της έκθεσης «To Jazz» είναι αφιερωμένα στο μουσικό αυτό είδος και τους καλλιτέχνες του, παρουσιάζοντας εικόνες μιας κουλτούρας που έχει ενσωματωθεί πια στην παγκόσμια μουσική συνείδηση: περιπλανώμενες μπάντες, μουσικοί και τραγουδιστές που χάνονται στην έκσταση της μουσικής τους, γυναικείες φιγούρες που κερδίζουν το θαυμασμό για το ταλέντο και τη γοητεία τους.

Τα έργα χαρακτηρίζονται από στοιχεία εγγενή στη τζαζ μουσική: τον αυθορμητισμό και τον αυτοσχεδιασμό, τη μοναδικότητα και το συναίσθημα.

 

Τεχνοτροπικά, οι μορφές δεν απορρέουν από κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο, αλλά φέρουν έντονα το εξπρεσιονιστικό στοιχείο, όπως φανερώνει ο τονισμός του περιεχομένου περισσότερο παρά η απόλυτα ρεαλιστική απεικόνιση της μορφής, η διαστρέβλωση της φόρμας, η ελευθερία στην επιλογή των χρωμάτων και ο δυναμικά εκφραστικός τρόπος χρήσης τους. Το παιχνίδι ανάμεσα στις φόρμες και τα χρώματα παράγει μια μουσική αρμονία που συντονίζεται με εύστοχο τρόπο με το ίδιο το θέμα των έργων.

Η αμεσότητα της επαφής με το θεατή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κοντινό πλάνο στο οποίο τοποθετούνται οι σχεδόν ολόσωμες φιγούρες, ενώ η στοχαστική διάθεση που εκπέμπουν τους χαρίζει μια συμβολική σημασία. Οι μορφές αποπνέουν ταυτόχρονα αντικρουόμενες έννοιες και συναισθήματα, ενθουσιασμό και μελαγχολία, συντροφικότητα και εγκατάλειψη, θριάμβους και αποτυχίες, εμπειρίες δηλαδή τόσο γνώριμες και αναπόσπαστες στην ανθρώπινη φύση που αναπόφευκτα δημιουργούν μια αίσθηση οικειότητας, που ξεπερνά περιορισμούς γεωγραφικούς και χρονικούς.

Οι ειλικρινείς, απερίφραστες φιγούρες της Αλίς Τουρνικιώτη επιβάλλονται μέσα από την γεμάτη δύναμη απλότητα τους, κουβαλώντας μέσα τους τη νοσταλγία για το αυθεντικό πνεύμα της εποχής της τζαζ, αλλά και δηλώνουν την έμφαση που δίνει η ζωγράφος στη ζωγραφική πραγματικότητα των έργων της.»

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί 27 Μαίου- 31 Μαίου στην Αίθουσα Κ. Καβάφης στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100). Ώρες λειτουργίας (18:00- 23:00) Είσοδος ελεύθερη.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v