Η μουσουλμανική Μαντήλα και η... συμφιλίωση μέσα από την Τέχνη

Υπό τον εύγλωττο τίτλο Συμφιλίωση μέσα από την Τέχνη: Αντιλήψεις για τη μουσουλμανική Μαντήλα διοργανώνεται στις 15 και 16 Μαΐου το πολιτιστικό διήμερο του  ReconcArt στον πολυχώρο Αθηναΐς.
Η μουσουλμανική Μαντήλα και η... συμφιλίωση μέσα από την Τέχνη
Την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Μαΐου 2009 πραγματοποιείται το Πολιτιστικό Διήμερο «Συμφιλίωση μέσα από την Τέχνη: Αντιλήψεις για τη μουσουλμανική μαντήλα», στον Πολυχώρο «Αθηναΐς» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός) και περιλαμβάνει Διεθνές Συνέδριο, Έκθεση Εικαστικών και Θεατρικές παραστάσεις από Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία. 
Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένων θέσεων. Κρατήσεις στο τηλ: 210-7525.660.

Το Πολιτιστικό αυτό Διήμερο διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος ReconArt (Reconciliation through Art) «Συμφιλίωση μέσα από την τέχνη: Αντιλήψεις για τη Μουσουλμανική Μαντήλα» από το Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών PRISMA, σε συνεργασία με το θέατρο Άλεκτον, το Ελληνικό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΕΚΔΙΘ), τον Πολιτιστικό Οργανισμό AIDA (Ιταλία) και την Ακαδημία Βαλκανικού Πολιτισμού (Βουλγαρία), με συμμετέχουσες χώρες την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Βουλγαρία.

Το ReconArt, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πολιτισμός 2000, επιχειρεί να διερευνήσει τα κύρια ζητήματα που συναρτώνται με τη χρήση της μαντήλας, όπως αυτά γίνονται αντιληπτά τόσο από γυναίκες μουσουλμάνες και μη, επιδιώκοντας τη «Συμφιλίωση μέσα από την Τέχνη». Περισσότερες πληροφορίες για το ReconcArt στην ιστοσελίδα www.reconcart.eu.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Διημέρου:
* Παρασκευή 15 Μαΐου 2009 (9πμ-5.30μμ)
Διεθνές Συνέδριο με το ομώνυμο θέμα: «Συμφιλίωση μέσα από την Τέχνη: Αντιλήψεις για τη μουσουλμανική μαντήλα».
* Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Μαΐου 2009 (10πμ-11μμ)
Εικαστική Έκθεση με τίτλο: «Προστασία και Σύμβολο: Από την αρχαία καλύπτρα στη μουσουλμανική μαντήλα»
* Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Μαΐου 2009 (6μμ – 7μμ)
Θεατρική παράσταση με τίτλο: «Μαντήλα στον ήλιο», Από την Ακαδημία Βαλκανικού Πολιτισμού (Βουλγαρία)
* Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Μαΐου 2009 (7:30μμ - 9μμ)
Θεατρική παράσταση με τίτλο: «Hijab. Το σύνορο, φωνές γυναικών και ματιές ανάμεσα στον κρυφό και στον ιερό κόσμο της καλύπτρας», Από την AIDA Foundation (Ιταλία)
* Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Μαΐου 2009 (9:30μμ-11μμ)
Θεατρική παράσταση με τίτλο: «HIJAB FRAPPÉ», από το Άλεκτον (Ελλάδα) 

Δυο λόγια για το πρόγραμμα ReconcArt: Συμφιλίωση μέσα από την Τέχνη
Σε μία περίοδο που η πρακτική της μουσουλμανικής μαντήλας (hijab) έχει γίνει το επίκεντρο διαμάχης στην Ευρώπη και έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, καθώς και την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, το πρόγραμμα ReconArt επιχειρεί να διερευνήσει τα κύρια ζητήματα που συναρτώνται με τη χρήση της μαντήλας, όπως αυτά γίνονται αντιληπτά τόσο από τις μουσουλμάνες όσο και από τις μη μουσουλμάνες γυναίκες.

Χρησιμοποιώντας μια βιωματική «από τη βάση» προσέγγιση και μια μεθοδολογία που βασίζεται στην αυτο-έκφραση μέσα από την τέχνη, με έμφαση στο θέατρο, το χορό και τη μουσική, το ReconArt ενθαρρύνει όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από θρησκεία και πολιτισμικό υπόβαθρο να σκεφτούν, να αισθανθούν και να δημιουργήσουν τέχνη με σκοπό τη συμφιλίωση και την αμοιβαία κατανόηση.

Το πρόγραμμα υιοθετεί τεχνικές δημιουργικής έκφρασης βασισμένες στην υποκριτική, τη ζωγραφική, τη μουσική, την έντεχνη γραφή και άλλες μορφές τέχνης, για να ενθαρρύνει την έκφραση και ανάλυση βαθιά ριζωμένων συναισθημάτων και πεποιθήσεων σχετικά με τη μουσουλμανική μαντήλα, ανεξάρτητα από εθνική προέλευση ή θρησκεία. Επιπλέον, το ReconcArt επιδιώκει τη συλλογική προσπάθεια θεατρικών συγγραφέων, σκηνοθετών, ηθοποιών, εκπαιδευτικών δημιουργικής έκφρασης και άλλων καλλιτεχνών που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με ερασιτέχνες, για τη δημιουργία καινοτομικού καλλιτεχνικού αποτελέσματος μέσα από νέες προσεγγίσεις στη δημιουργική έκφραση.

Για την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος πραγματοποιήθηκε μία σειρά δραστηριοτήτων στις τρεις συμμετέχουσες χώρες –Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία- τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάζονται στο πολιτιστικό διήμερο. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν:

• Έρευνα για να ανιχνευτούν οι κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές πτυχές της χρήσης της μουσουλμανικής μαντήλας στην Ευρώπη.
• Εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης, στα οποία ομάδες γυναικών, μουσουλμάνων και μη, κλήθηκαν σε κάθε χώρα, κάτω από την καθοδήγηση μιας εμψυχώτριας-σκηνοθέτιδας, να εκφράσουν και να συζητήσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους σχετικά με την πρακτική της μαντήλας, χρησιμοποιώντας διάφορες μορφές τέχνης.
• Παραγωγή και παρουσίαση ενός θεατρικού έργου σε κάθε χώρα, με βάση το υλικό που συλλέχτηκε από τα εργαστήρια. Τα τρία θεατρικά έργα που παρουσιάζονται στο πολιτιστικό διήμερο αντανακλούν τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων και ερμηνεύονται από τις γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτά.

Οργανισμοί που συμμετέχουν στο ReconcArt
- PRISMA Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών (Ελλάδα) - Συντονιστής
www.prismanet.gr, [email protected]  
- Ακαδημία Βαλκανικού Πολιτισμού (Βουλγαρία)
[email protected]  
- Ίδρυμα AIDA (Iταλία)
www.fondazioneaida.it, [email protected]  
- Θέατρο Άλεκτον (Ελλάδα)
[email protected]  
- Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ελλάδα)
www.hellastheatre.gr, [email protected]
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.reconcart.eu  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v