Great Brits: Οι αλχημιστές του βρετανικού design

Έξι ταλαντούχοι νέοι βρετανοί σχεδιαστές μετατρέπουν, με χιούμορ και φαντασία, καθημερινά αντικείμενα σε έργα τέχνης, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη σύγχρονη αλχημεία του βρετανικού design, από τις 2 Φεβρουαρίου στο Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής.

Το Megaron Plus σε συνεργασία με το British Council και το Design Museum του Λονδίνου φιλοξενεί στο Φουαγιέ Ισογείου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την πρωτότυπη θεματολογικά και πρωτόγνωρη για τη χώρα μας έκθεση ”Great Brits, Oι νέοι αλχημιστές”.

Από την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου και για ένα μήνα, έξι ταλαντούχοι νέοι σχεδιαστές που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία αναλαμβάνουν να φέρουν το κοινό του Megaron Plus σ’ επαφή με το ευφάνταστο έργο τους. Μοιράζονται με τους επισκέπτες το πάθος για τον πειραματισμό με καινούρια υλικά, με νέα μέσα παραγωγής, με πρωτόγνωρες τεχνοτροπίες. Με άλλα λόγια, ενθουσιάζουν κι ενθουσιάζονται με την ιδέα της εξερεύνησης, του μετασχηματισμού των πρώτων υλών, και –γιατί όχι;- της αλχημείας!

”Αλχημιστής είναι αυτός που μετατρέπει βασικά υλικά σε χρυσό και ασήμι μέσα από μία θαυματουργή διαδικασία” διαβάζουμε στο λεξικό της Οξφόρδης. Εξ ου και οι Pascal Anson, Michael Cross, Julie Mathias, Julia Lohmann, Mathis Megyeri και Peter Traag, τολμηροί σχεδιαστές της νέας βρετανικής γενιάς, έρχονται ως τέτοιοι να μας εκθέσουν τις προσωπικές τους ”θαυματουργές διαδικασίες”, αποκυήματα μιας πλούσιας φαντασίας αλλά και μιας πολυμήχανης αξιοποίησης του ”φυσικού” αστικού τοπίου που μας περιβάλλει.

Ως σύγχρονοι ”μικροί εξερευνητές”, ποιούν μία Τέχνη στο όριο: τα αντικείμενά τους γεννιούνται ανάμεσα στο ρεαλισμό και τα εφόδια που τους παρέχει η καθημερινή ζωή, και στη μαγεία ενός διαφορετικού κόσμου στον οποίο οι φυσικοί νόμοι τείνουν να καταρριφθούν.

Η Julia Lohmann μετατρέπει απορρίμματα της βιομηχανίας τροφίμων (δέρματα κι εντόσθια ζώων!) σε φωτιστικά και έπιπλα. Ο Mathis Megyeri εμπνέεται από τους αντικλεπτικούς συναγερμούς και τα συστήματα παρακολούθησης για να σαρκάσει την ανασφάλεια του σύγχρονου ανθρώπου και την ροπή του προς το κιτς.

Ο Peter Traag δημιουργεί τα ”ιδιοφυή” του έπιπλα ”παιδεύοντας” τα πιο κοινότυπα υλικά. Ο Pascal Anson ζωντανεύει άχρηστα αντικείμενα ”παντρεύοντάς” τα με το σετ τους. Οι Michael Cross και Julie Mathias δημιουργούν προκλητικούς φωτισμούς βυθίζοντας ηλεκτρικούς λαμπτήρες στο νερό...

Όλα δείχνουν πως στην έκθεση των ”Great Brits” οι σχεδιαστικές προοπτικές δεν γνωρίζουν κανέναν φραγμό. Κάθε ένας από τους έξι ”αλχημιστές” έχει καλλιεργήσει μια ξεχωριστή σχεδιαστική προσέγγιση στις απαρχές της καριέρας του. Βάσει αυτής, συνταιριάζουν με φαντασία και χιούμορ τα πιο ετερόκλιτα στοιχεία και τα μετουσιώνουν στην πιο... χρηστική τέχνη!

Η έκθεση ”Great Brits, Oι νέοι αλχημιστές”, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα κεντρικά γραφεία του Paul Smith στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Επίπλου 2005 στο Μιλάνο. Την επιμέλεια της υπογράφουν οι Emily Campbell (British Council) και Alice Rawsthorn (Design Museum), ενώ ο γραφιστικός σχεδιασμός της ανήκει στο ”Park Studio”.

Εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο εκδηλώσεων του British Council, που υπό τον τίτλο ”Metropolis” αναδεικνύει το εύρος των αρχιτεκτονικών εφαρμογών και της εικαστικής δημιουργικότητας στη Βρετανία σήμερα. Η έμφαση δίνεται στις πόλεις και στις καινοτόμες καλλιτεχνικές αφορμές που παρέχει στους νέους το σύγχρονο αστικό τοπίο.

Το Megaron Plus, αξιολογώντας ιδιαίτερα θετικά όλα τα νέα ”μοτίβα τέχνης” -όπως εύστοχα τα χαρακτηρίζουν οι εμπνευστές του προγράμματος ”Metropolis”- εντάσσει με ιδιαίτερη χαρά τους... ”σχεδιαστές-αλχημιστές” στο πρόγραμμά του.

Αυτή η πρωτοποριακή έκθεση βρετανικού design αναδεικνύει την αξιοθαύμαστη δουλειά έξι σχεδιαστών που προσφέρουν στους φιλότεχνους επισκέπτες μία ιδιαίτερη εμπειρία. Αυτήν της περιήγησης στον κόσμο της αχαλίνωτης δημιουργίας, αποτέλεσμα ενός σύγχρονου προβληματισμού σχετικά με τα μέσα και τους σκοπούς που παρέχει η νέα χιλιετία.

Λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη θερμή ανταπόκριση του κοινού –ειδικά του νεανικού- στις εκθέσεις του, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εξασφαλίζει μία ακόμα εμπειρία για τους λάτρεις των εικαστικών οι οποίοι με αριθμούς-ρεκόρ ανταποκρίνονται άμεσα στις εκθέσεις του Design.

Στο πλαίσιο της έκθεσης ”Great Brits, Oι νέοι αλχημιστές”, διοργανώνεται διάλεξη την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα. Με θέμα: To Design στη ζωή μας (Design for Living) οι designers Pascal Anson, Michael Cross και ο ιδρυτής και διευθυντής του Μουσείου Design της Θεσσαλονίκης, Στέργιος Δελιαλής θα μοιραστούν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους με το κοινό του Megaron Plus.

Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου έως Κυριακή 4 Μαρτίου 2007

Χώρος: Φουαγιέ Ισογείου

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10π.μ. - 6 μ.μ.

Γενική είσοδος: 5 ευρώ / Φοιτητικά-Παιδικά: 2 ευρώ / Οικογενειακό εισιτήριο: 9 ευρώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v