Μήνας Φωτογραφίας: Η όγδοη τέχνη στην Αθήνα

Το 13ο Διεθνή Μήνα Φωτογραφίας γιορτάζει η Αθήνα, με 47 εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών να λαμβάνουν χώρα σε μουσεία, γκαλερί και πολυχώρους τέχνης ανά την πρωτεύουσα. Χωρισμένη σε τρεις θεματικούς άξονες, η διοργάνωση, υπό το γενικό τίτλο ”Περί Προσώπων” μας καλεί να θαυμάσουμε και να γνωρίσουμε εκ νέου την όγδοη τέχνη.

Τρεις θεματικοί άξονες, σαράντα επτά εκθέσεις φωτογραφίας, ομαδικές και ατομικές, δεκάδες Έλληνες και ξένοι φωτογράφοι – καλλιτέχνες, ένας γενικός τίτλος. Περί προσώπων. Η Αθήνα γιορτάζει για 13η χρονιά το Διεθνή Μήνα Φωτογραφίας και μία από τις δημοφιλέστερες εκφάνσεις της σύγχρονης τέχνης έρχεται ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Όπως της αξίζει.

Αρχής γενομένης από το Διεθνές Αεροδρόμιο ”Ελευθέριος Βενιζέλος”, όπου εκτίθενται τριάντα τέσσερις εκ των πλέον αντιπροσωπευτικών εικόνων της διοργάνωσης ως καλωσόρισμα των επισκεπτών της Αθήνας, οι εκθέσεις εξαπλώνονται σε όλη την Αθήνα, σε γκαλερί, μουσεία και πολυχώρους τέχνης, και καλούν κατοίκους και επισκέπτες να θαυμάσουν, να προβληματιστούν, να γνωρίσουν εκ νέου την όγδοη τέχνη.

”Περί προσώπων” είναι ο γενικός τίτλος που δόθηκε στο φετινό Διεθνή Μήνα Φωτογραφίας, ”γιατί η φωτογραφία είναι πράξη. Από άνθρωπο σε άνθρωπο. Και κρισίμως προσωπική. Περί προσώπων λοιπόν σημαίνει τη σπουδή πάνω στο πιο οικείο, στο πιο εύκολα αναγνωρίσιμο τοπίο του κόσμου μας αλλά ταυτόχρονα και στην τόσο δύσκολα προσδιορίσιμη δομή του”.

Το γενικό αυτό πλαίσιο χωρίστηκε στους τρεις θεματικούς άξονες, ”η ηθική του φωτογράφου”, ”η αλληγορία στη φωτογραφία” και ”το διφορούμενο στο φωτογραφικό πορτραίτο”. Ξεκινώντας από τον προβληματισμό σχετικά με την αντικειμενικότητα της φωτογραφίας, το μερίδιο ευθύνης και την ηθική του ίδιου του φωτογράφου, η διοργάνωση ερευνά την αλληγορία, τη ”σκηνοθεσία” που χρησιμοποιείται για να προσδώσει στην εικόνα τις επιθυμητές διαστάσεις της και την ισορροπία του πορτραίτου ανάμεσα σε αυτό που είναι και αυτό που φαίνεται –το διφορούμενο της υπόστασής του.

Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από μία σειρά ομαδικών εκθέσεων, μεταξύ των οποίων ο θεσμός των Νέων Ελλήνων Φωτογράφων, η ομαδική έκθεση της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, η έκθεση του Κέντρου Απεξάρτησης 18ΑΝΩ, και η έκθεση των σπουδαστών της Φωτογραφικής Ακαδημίας Leica.

Από τις εκθέσεις που έχουν ήδη ανοίξει τις πόρτες τους για το κοινό, το in2life ξεχώρισε και προτείνει τις εξής.

* Αφιέρωμα στη φωτογράφο Βούλα Παπαϊωάννου στο Μουσείο Μπενάκη: Άγνωστες πτυχές της φωτογραφικής διαδρομής της Βούλας Παπαϊωάννου, η οποία με το έργο της εστίασε στον άνθρωπο κάθε ηλικίας και με τη δυναμική ματιά της αποτύπωσε ψυχισμούς, βλέμματα, χειρονομίες και τον ανθρώπινο μόχθο. Συγκλονιστικό το τμήμα με τις φωτογραφίες από το Μαύρο Λεύκωμα, της περιόδου της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

Διάρκεια: Έως 19 Νοεμβρίου

* Ανθρώπινα Σημάδια του Παναγιώτη Ηλία στον Πολυχώρο Αθηναΐς, Museum Gallery: Φωτογραφικά ντοκουμέντα εφήμερων κατασκευών στη φύση, πεταμένων υλικών και ξεχασμένων αντικειμένων που με το πέρασμα του χρόνου ενσωματώνονται στη γεωγραφία του χώρου.

Διάρκεια: Έως 4 Οκτωβρίου

* Photo Booth: Self Portraits, ομαδική έκθεση αυτοπορτραίτων τριάντα φωτογράφων (και όχι μόνο) και ”Κολυμβητές” της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας του Γιάννη Μπεχράκη στη Diana Gallery – Down Town.

Διάρκεια: Έως 21 Οκτωβρίου

* Στέλλα του Στέλιου Κασσιμάτη στη Λιλή Φραγκάκη Art & Design: Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη ”Στέλλα” το 1954, απεικονίζουν την προσπάθεια των ηθοποιών να εγκλιματιστούν στις υπάρχουσες φυσικές συνθήκες και παρουσιάζουν την αλήθεια μπροστά και πίσω από τις κάμερες.

Διάρκεια: Έως 21 Οκτωβρίου

* Stage on Fire της Πέπης Λουλακάκη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών: Μουσική, ήχοι και rock stars επί σκηνής ενώνονται με το πλήθος που κάτω από τη σκηνή ζει εμφαντικά προσωπικές στιγμές.

Διάρκεια: Έως 3 Νοεμβρίου

* Et in Arcadia Ego του Βρετανού Simon Norfolk στη γκαλερί Cats & Marbles: Η επόμενη μέρα του πολέμου και τα ίχνη που άφησε περνώντας αποτυπώνονται στα φωτογραφικά ντοκουμέντα από το Αφγανιστάν, το Ισραήλ, το Νότιο Ατλαντικό και αλλού. Ό,τι απέμεινε από το τοπίο μαρτυρά για εκείνα που σήμερα απουσιάζουν. Και η εικόνα πάει πιο πέρα από την ενδεχόμενη μελαγχολία που γεννά η μονοδιάστατη προσέγγιση των γεγονότων.

Διάρκεια: Έως 14 Οκτωβρίου

* Under Pressure της Σύλβιας Διαμαντοπούλου και Μονογραφίες της Ντίνας Κουμπούλη στην Αίθουσα Τέχνης Αγκάθι: Έγχρωμες φωτογραφίες προσώπων που αλλάζουν την οπτική και τη θέση τους στο χώρο, μας κοιτούν ευθύβολα αλλά ”αλλιώς” μέσα από τις φωτογραφίες της Σύλβιας Διαμαντοπούλου, ενώ οι φωτογραφίες της Ντίνας Κουμπούλη, έγχρωμα πορτραίτα καθημερινών ανθρώπων, επιχειρούν την απεικόνιση όχι της φυσιογνωμίας των προσώπων τους αλλά της λανθάνουσας μορφής τους. Τι θα διάλεγε ο καθένας από αυτούς αν του δινόταν η δυνατότητα να είναι αυτό που θέλει;

Διάρκεια: Έως 14 Οκτωβρίου

* Between the Lines του George Georgiou στη γκαλερί Mavromichali 55: Φωτογραφίες ντοκουμέντα από κοινωνίες ή ανθρώπους ανά τον κόσμο, που έχουν διχαστεί ανάμεσα σε διαιρεμένες κοινότητες ή ιδεολογίες. Η ματιά του φωτογράφου εστιασμένη στα πρόσωπα, καταγράφει μέσα στην αχλύ των γεγονότων τις συνέπειες του διχασμού.

Διάρκεια: Έως 12 Οκτωβρίου

* Living Space – Daugavpils του Λετονού Alnis Stakle στο Κέντρο Λόγου και Τεχνών Άποψη: Έγχρωμες φωτογραφίες, λουσμένες από το πρώτο φως της ημέρας ή του ηλιοβασιλέματος απεικονίζουν περιοχές από το Daugavpils της Λετονίας. Απομακρυσμένες οικιστικές περιοχές, πρώην στρατόπεδα ή πεδία εκπαίδευσης του σοβιετικού στρατού, βιομηχανικές ζώνες και άλλα μέρη που συνήθως δεν τραβούν την προσοχή απεικονίζονται σε πρώτο πλάνο.

Διάρκεια: Έως 21 Οκτωβρίου

Επιφυλασσόμαστε για ακόμη περισσότερες ενδιαφέρουσες προτάσεις την επόμενη εβδομάδα. Στο μεταξύ, περιμένουμε τις πρώτες εντυπώσεις από τις εκθέσεις που επισκεφθήκατε.

Ηρώ Κουνάδη

Δείτε τις διευθύνσεις των χώρων και ολόκληρο το πρόγραμμα του Διεθνούς Μήνα Φωτογραφίας στη δεξιά στήλη, ”συνοδευτικό υλικό”.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v