Ποδόσφαιρο για... βιβλιόφιλους

Το ”Ποδόσφαιρο: Μια θρησκεία σε αναζήτηση θεού”, είναι μια εμβριθής ματιά στο ποδόσφαιρο από έναν ειλικρινή οπαδό του αθληματος και της... Μπαρτσελόνα. Ο Μανουέλ Μονταλμπάν εμβαθύνει στους κοινωνικούς μηχανισμούς του ποδοσφαίρου χωρίς ποτέ να απεκδύεται την αμιγώς ποδοσφαιρική άποψη και μας χαρίζει μια συμπαθέστατη συλλογή σκέψεων.

Η Μπαρτσελόνα είναι κάτι παραπάνω από μία ομάδα”. Το τι ακριβώς είναι μας το εξηγεί ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, ο συγγραφέας από την Καταλωνία – μυθιστοριογράφος με έφεση στις αστυνομικές περιπέτειες και με ποιητικές συλλογές στο ενεργητικό του – ο οποίος αγαπούσε το ποδόσφαιρο και την Μπάρτσα.

”Ποδόσφαιρο, μία θρησκεία σε αναζήτηση θεού, μία θρησκεία σε χέρια πολυεθνικών” είναι το βιβλίο του, που πραγματεύεται μέσα σε 310 σελίδες την εν γένει δομή του αθλήματος, μέσα και έξω από τις τέσσερις πλευρές του αγωνιστικού χώρου.

Φανατικός υποστηρικτής των ”μπλαουγκράνα”, δε διστάζει να αναφερθεί στην αγωνιστική ανωτερότητα της Ρεάλ Μαδρίτης, χωρίς, ωστόσο, να παραμερίζει το ρόλο το Φράνκο στο άθλημα και φυσικά σε ολόκληρη την πολιτιστική και κοινωνωική ζωή της Ισπανίας.

Με πινελιές από ποδοσφαιρικές ιστορίες ανά τον κόσμο, παρασκηνιακά παρατράγουδα και με εμμονή στην ενεργή συμμετοχή που έχουν οι απλοί, αγνοί και φτωχοί φίλαθλοι, αλλά και οι κολοσσιαίες εταιρίες στο άθλημα, το βιβλίο αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από άρθρα που είχε συγγράψει ο Μονταλμπάν καθ’ όλη τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του καριέρας.

Δεν απευθύνεται μόνο στους φιλάθλους της Μπαρτσελόνα, αν και για τη συγκεκριμένη ομάδα υπάρχουν συχνές και μεγάλες αναφορές. Μοιράζει στο αναγνωστικό του κοινό ενδιαφέρουσες ποδοσφαιρικές ιστορίες, καθαρά αγωνιστικές– όπως φάσεις από παλαιότερα παιχνίδια – αλλά και εξω-αγωνιστικές.

Δε θα συγκινήσει μόνο τους φιλάθλους, αφού χαρίζει με απλότητα κοινωνική υπόσταση στο άθλημα, εμπλέκοντάς το με την παγκοσμιοποίηση, τη διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις.

Το συστήνουμε σε αυτούς που επιθυμούν μια πιο βαθιά προσέγιση του ποδοσφαίρου και της εκάστοτε τρίπλας (είτε αυτή είναι αμιγώς γηπεδική, είτε πολιτική, είτε επιχειρηματική), καθώς και στους οπαδούς της Μπαρτσελόνα!

Ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν έφυγε από τη ζωή το 2003 σε ηλικία 64 ετών.

Διονύσης Γκουτζουρής

(”Ποδόσφαιρο: Μια θρησκεία σε αναζήτηση θεού”, εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 310, τιμή: 16 ευρώ.)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v