Use it: Διαδραστική έκθεση δανέζικου design

Την πρωτοποριακή έκθεση ”Use it! : Δανέζικο design και καθημερινότητα” φιλοξενεί, μέχρι τις 18 Ιουνίου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ενενήντα και πλέον προϊόντα επίπλωσης, ένδυσης, γραφιστικού και βιομηχανικού design, που συνδυάζουν αρμονικά την παράδοση με τις νέες δημιουργίες, προσκαλούν τους επισκέπτες της έκθεσης να τα χρησιμοποιήσουν.

Το Megaron Plus, μετά την εξαιρετικά θερμή ανταπόκριση που είχε από το κοινό η έκθεση ”Η τέχνη του Ιταλικού Design” τον περασμένο Νοέμβριο, επανέρχεται στον ιδιαίτερα δημοφιλή χώρο του design, με μια ιδιαίτερα πρωτοποριακή έκθεση.

Use it! : Δανέζικο design και καθημερινότητα” είναι ο τίτλος της και η πραγματοποίηση της είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Megaron Plus με το Κέντρο Δανέζικου Design και τη Διεύθυνση Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού της Δανίας.

Το ελκυστικό concept του ”Use it!” γεννήθηκε στο ”Κέντρο Δανέζικου Design” και ανήκει στους Τίνε Νύγκοο και Σαρλότε Γιουλ. Την ανάπτυξη της πρωτότυπη ιδέας και τον σχεδιασμό της Εκθεσης υπογράφουν οι εταιρίες ”Bosch & Fjord”, ”EL-BO A/S” και ο Πέτερ Λάσσεν.

Οι εμπνευστές του ”Use it!” που συνδυάζουν το ”παλιό” με το ”νέο”, περιγράφουν την έκθεση σαν ένα ”φωτογραφικό στιγμιότυπο” και ταυτόχρονα μία διαχρονική παρουσίαση του δανέζικου σχεδιασμού μέσα από το βλέμμα του σύγχρονου παρατηρητή. Τα ”στιγμιότυπα” παρατίθενται, με τις νέες δημιουργίες να συνυπάρχουν με τα κλασικά έργα, υπογραμμίζοντας έτσι την σπουδαιότητα της παράδοσης σαν πηγή έμπνευσης των νέων σχεδιαστών.

Στο ”Use it! : Δανέζικο design και καθημερινότητα” οι δημιουργίες των δύο τελευταίων αιώνων ”συμβιώνουν” αρμονικά ενώ δεν παύουν να διατηρούν την χρηστική αξία, αφού όλα τα αντικείμενα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σήμερα, να πωλούνται στα καταστήματα και να επανεντάσσονται στη σύγχρονη παραγωγή.

Η Εκθεση φιλοξενείται στο Nέο Eκθεσιακό Xώρο του Μεγάρου Μουσικής, σε μία υπερσύγχρονη διάταξη 1.500 τετραγωνικών μέτρων σε δύο επίπεδα και χωρίζεται σε πέντε διαφορετικούς τομείς, πέντε αίθουσες με εγκαταστάσεις ”installations” τις οποίες περιδιαβαίνουν οι επισκέπτες. Η καθεμία από αυτές επικεντρώνει σε διαφορετικές ανθρώπινες ”διαδικασίες” και τις υποκινεί.

Περισσότερα από ενενήντα προϊόντα επίπλωσης, ένδυσης, γραφιστικού και βιομηχανικού design εκτίθενται και δίνουν τη δυνατότητα στο ελληνικό κοινό να γνωρίσει από κοντά το ιδιότυπο δανέζικο design στην πλούσια ποικιλομορφία του.

Οι επισκέπτες του ”Use it!” καλούνται ν’ αγγίξουν τα εκθέματα, να παίξουν με αυτά, να τα χειριστούν, να κάνουν ακόμα και ... ποδήλατο! Επιστρατεύοντας κέφι και φαντασία, η έκθεση ”Use it!” δικαιώνει πλήρως τον τίτλο της αφού παρασύρει τους επισκέπτες σε μία ”διαδραστική” θέαση των πρωτότυπων εκθεμάτων της, προσκαλώντας τους να καθίσουν, να τα επεξεργαστούν, να προβληματιστούν και κυρίως, να... κινηθούν.

Η έκθεση ”Use it!” ξαφνιάζει τον επισκέπτη και κεντρίζει το ενδιαφέρον του με πρωτότυπα εκθέματα με απρόσμενα ονόματα-λογοπαίγνια που προτείνουν ένα ταξίδι στη χώρα της πιο... χρηστικής τέχνης.

Ανάμεσα τους: η καρέκλα-ορχιδέα στην οποία κάθεται κανείς εύκολα, ο καναπές που προσφέρεται για συνεργασία, σε σχήμα δύο πριονιών που διασταυρώνονται, το ποδήλατο-καγκουρό που η μπροστινή του ”τσέπη” χρησιμεύει σαν καρότσι, τα λαστιχένια σχοινιά που, τεντωμένα ανάμεσα στα εκθέματα, δημιουργούν φυσικά ”εμπόδια” στον επισκέπτη ώστε να παρακινήσουν και το νου πέρα από τις αισθήσεις του...

Με τη ζωντάνια και τη διάθεση παιχνιδιού που τη χαρακτηρίζει, η Εκθεση επιζητεί να κερδίσει το ενδιαφέρον των νέων, των παιδιών και ενός όχι απαραίτητα ”μυημένου” κοινού, γεγονός που αποτελεί πρωταρχικό στόχο όλου του προγράμματος του Megaron Plus.

Παράλληλα όμως, ασκεί ιδιαίτερη γοητεία στους πιο ώριμους φίλους του σύγχρονου design, τους κατασκευαστές αλλά και σε όσους ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας.

Η Εκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουνίου και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο.

Χορηγοί της έκθεσης είναι:

Το ”Ίδρυμα Βασίλισσας Μαργαρίτας και Πρίγκιπα Ερρίκου”, το ”Ίδρυμα Augustinus”, το ”Ίδρυμα Tuborg” καθώς και οι εταιρίες: ”GUBI A/S”, ”R82 A/S”, ”Fredericia Furniture ΑΕ”, ”LINDBERG ΑΕ”, ”Montana Møbler ΑΕ”, ”EL-BO Produktion”, ”Martin Architectural”, ”PP Møbler ApS”, ”Unomedical ΑΕ”, ”Hindsgaul Mannequins ΑΕ”, ”3M”, ”Vester Kopi ΑΕ” και ”A Winther ΑΕ”.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v