Τα μουσεία που μπορείς να επισκεφθείς ονλάιν

Από το Λούβρο ως τα Μουσεία του Βατικανού, και από το Μουσείο της Ακρόπολης μέχρι το Βρετανικό… ένα κλικ δρόμος.
Τα μουσεία που μπορείς να επισκεφθείς ονλάιν
Ένα από τα ελάχιστα καλά πράγματα για τα οποία θα θυμόμαστε το 2020, είναι ότι τα μουσεία του κόσμου άνοιξαν τις ψηφιακές τους πόρτες, και έφεραν μικρούς και μεγαλύτερους θησαυρούς τέχνης και αρχαιολογίας στις οθόνες μας.

Ακόμα και καμία επαφή να μην έχεις με την τέχνη, ακόμα και αν ούτε έξω από μουσείο δεν περνάς στα ταξίδια σου στο εξωτερικό, στις παρακάτω εικονικές ξεναγήσεις αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία. Θα περάσεις ωραία, σου το υποσχόμαστε. Θα γαληνέψει η ψυχούλα σου, το χρειάζεσαι κι ας μην το ξέρεις. Ε, και με την ευκαιρία, ίσως μάθεις και πέντε πράγματα.

Το Λούβρο

Προσφέρει δωρεάν virtual tours χωρισμένες ανά θεματική. Κάποιες είναι πιο εντυπωσιακές από άλλες. Από τις πιο ενδιαφέρουσες, το «Φτιάχνοντας Μύθους: Από τον Ηρακλή στον Νταρθ Βέιντερ» είναι μια απολαυστική εικονική περιήγηση στην πρώτη έκθεση της Petite Galerie, ενώ η περιήγηση στις Αιγυπτιακές Αρχαιότητες μπορεί να σου φανεί κάπως παλιακή, κάπως απογοητευτική, με τη μικρή της ανάλυση και τον φτωχό σχεδιασμό.

Το Βρετανικό Μουσείο

…που αγαπάμε να μισούμε ως χώρα, έχει στο Google Arts & Culture 51 ολόκληρες ηλεκτρονικές εκθέσεις, ειδικά σχεδιασμένες για την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σου, που θα σε ταξιδέψουν από τα παλάτια των Μάγιας και των Ίνκα στο Βατερλώ του Ναπολέοντα, και από την ζωή στην ύπαιθρο της Αρχαίας Αιγύπτου στα γαμήλια έθιμα της Παλαιστίνης. Κάνε, ας πούμε, ένα κλικ εδώ για να μπεις στο Palenque των Μάγιας, ή εδώ για να διαβάσεις μια σελίδα από το Βιβλίο των Νεκρών της Αρχαίας Αιγύπτου.

Το Ερμιτάζ

Ένα από τα συναρπαστικότερα, μεγαλύτερα, ομορφότερα και άλλα υπερθετικά μουσεία του κόσμου, έχει το virtual tour που του αρμόζει, σε full screen ανάλυση, δυνατότητα άπειρου ζουμ, και αναλυτικές πληροφορίες για κάθε μικρό και μεγαλύτερο έκθεμα, μήνες να έχεις μπροστά σου να χαζεύεις. Να, πάτα στην τύχη κάτι από το κατεβατό με τα περιεχόμενα ή πήγαινε εδώ για να δεις Ιταλική Αναγέννηση, εδώ για μία από τις πολλές αίθουσες του Ρέμπραντ, κι εδώ για το περίφημο Jupiter Hall της Αρχαίας Ρώμης

Το Θέατρο-Μουσείο του Νταλί

Στεγάζεται στο θέατρο που αγαπούσε ως παιδί ο Σαλβαδόρ Νταλί, ο οποίος είναι θαμμένος κάτω από την κεντρική σκηνή του. Βρίσκεται στο Φιγκέρες του ισπανικού βορρά, αν θέλεις να το βάλεις στα πλάνα σου για επόμενο ταξίδι. Προς το παρόν, πάντως, μπορείς να το δεις στην οθόνη σου, μέσα από ένα εντυπωσιακό, full screen virtual tour, που ξεκινά από την αυλή, πριν σε φέρει μέσα, ανάμεσα σε σκίτσα, σχέδια, χειρόγραφες σημειώσεις και φυσικά μερικούς από τους καλύτερους πίνακες του Νταλί. 

Το Μουσείο της Ακρόπολης

Είναι διαθέσιμο για online περιήγηση στο Google Arts & Culture, που αν δεν πρόσεχες λίγες παραγράφους πιο πάνω ερχόμαστε να σου ξαναπούμε πως είναι μια μαγική εφαρμογή εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας που παίζει τέλεια στο κινητό και τον υπολογιστή σου, και που υπόσχεται να σου φάει άπειρες ώρες αυτής της καραντίνας χωρίς να το καταλάβεις. Εικονική περιήγηση εδώ και επιλεγμένα εκθέματα «ζουμαρισμένα» και σεταρισμένα με τις αναλυτικές περιγραφές τους εδώ

Τα Μουσεία του Βατικανού

Προσφέρουν εικονικές περιηγήσεις χωρισμένες ανά αίθουσα, αλλά ας μην γελιόμαστε, την Καπέλα Σιξτίνα θα πατήσεις πρώτη απ’ όλες για να χαζέψεις με το συγκλονιστικό ταβάνι του Μιχαήλ Άγγελου. Υπάρχει η δυνατότητα full screen (στο μενού κάτω) που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο εντυπωσιακά, λείπει όμως έστω και η παραμικρή επεξήγηση του τι ακριβώς είναι το κάθε πράγμα που βλέπεις.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Έχει στο Google Arts & Culture δύο πολύ ενδιαφέρουσες online εκθέσεις, μία για την κυκλαδική τέχνη (τα γνωστά, κοσμαγάπητα εδώλια) και μία για την κυκλαδική κοινωνία 5000 χρόνια πριν. Επίσης, έχει online πολλά από τα εκθέματά του, μαζί με αναλυτικές επιγραφές αλλά και ενδιαφέροντα βιντεάκια που εξηγούν τα μυστικά τους. Εδώ, ας πούμε, το αίνιγμα του «Εγείρων πρόποση» (cup bearer τον λένε στα αγγλικά, δημιουργώντας χαριτωμένους συνειρμούς με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v