Η Bon Agapi σε καλοκαιρινή διάθεση

Η Αγάπη προετοιμάζεται για τις διακοπές και μαζεύει 6 συνταγές για κρύες σούπες
Η Bon Agapi σε καλοκαιρινή διάθεση

της Αγάπης Μαργετίδη

Αφού μπήκε ο Ιούλιος, σαν τα σήριαλ κι εγώ, ετοιμάζομαι σιγά σιγά να κλείσω τη σεζόν 2018-2019 και να μπαίνω σε mood διακοπών.  Όχι πως δεν θα μαγειρεύω καθόλου, Θεός φυλάξοι!  Και καινούργιες συνταγές θα φτιάχνω και τα νέα της αγοράς θα σας μεταφέρω και γενικά θα σας έχω στον νου μου και θα σας φροντίζω.  Θα μου επιτρέψετε όμως να μεταδίδω και κάποιες επαναλήψεις από τις χρυσές επιτυχίες των περασμένων καλοκαιριών.  Τι στο καλό, μόνο το Είσαι το Ταίρι μου θα βλέπετε και θα ξαναβλέπετε;  Και η Bon Agapi δεν πάει πίσω σε τηλεθέαση! 

Η αρχή γίνεται σήμερα με ένα αγαπημένο θέμα, τις κρύες σούπες.  Δεν υπάρχει πιο όμορφος και δροσερός τρόπος από το να αρχίζεις το καλοκαιρινό γεύμα ή δείπνο.  Είναι γρήγορες και για τις περισσότερες δεν χρειάζεται καν να ανάψουμε τα μάτια της κουζίνας. Είναι παιχνιδιάρικες, γιατί ενίοτε συνδυάζουν αναπάντεχα υλικά.  Είναι όμορφες, έτσι που σερβίρονται σε ποτήρια ή σφηνάκια.  Είναι της παρέας, αφού η ευκολία στην προετοιμασία τους προσφέρεται για κάθε είδους μάζωξη. 

Σήμερα μάζεψα πέντε από τις περσινές και τις προπέρσινες προτάσεις μου, αλλά σας έχω και μια καινούργια, γιατί είπαμε, όλα κι όλα, το παιχνίδι της ανακάλυψης νέων συνταγών για την Bon Agapi δεν έχει τέλος. 

ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΓΉ : GAZPACHO ΠΕΠΟΝΙ-ΑΓΓΟΥΡΙ
Αρωματική και πικάντικη, προσφέρεται για πολλούς αυτοσχεδιασμούς.

 
Για 6 άτομα.  Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους 1 μικρό πεπόνι.  Πλένουμε και κόβουμε σε κύβους 2 μικρά αγγούρια (προσωπικά τα προτιμώ αξεφλούδιστα).  Ψιλοκόβουμε ¼ ξερού κρεμμυδιού.  Βάζουμε τα υλικά στο blender, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε μια καυτερή νότα (φρέσκια πιπερίτσα chili ή μπούκοβο ή Tabasco ή οποιαδήποτε άλλη πικάντικη σάλτσα), 2 κ.σ. ξύδι από sherry ή από κόκκινο κρασί, 2/3 από έναν κεσέ στραγγιστό γιαούρτι, λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού ή/και δυόσμου και 2-3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.  Πολτοποιούμε.  Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, εάν χρειαστεί, τη γεύση.  Παγώνουμε στο ψυγείο.  Σερβίρουμε γαρνίροντας με κύβους αγγουριού, λίγες σταγόνες ελαιολάδου και φυλλαράκια από τα βότανα που βάλαμε.  Αν θέλουμε πιο πλούσια γεύση, μπορούμε να συνοδεύσουμε με ψητό τραγανό prosciutto, είτε σε φέτες, είτε σαν ψίχουλα (crumble).  Σε αυτή την περίπτωση, προσέχουμε ιδιαίτερα το αλάτι, γιατί το αλλαντικό είναι έντονα αλατισμένο.

GAZPACHO ΑΓΓΟΥΡΙ-ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΗΛΟ
Το πράσινο μήλο με το έξοχο ξινούτσικο άρωμά του, δίνει νοστιμιά στο αγγούρι.

 
Για 4 άτομα.  Πλένουμε καλά 3 μικρά αγγούρια, τα κόβουμε και τα πολτοποιούμε στο blender χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε.  Καθαρίζουμε 1 πράσινο μήλο, το κόβουμε και το προσθέτουμε στο blender (βάζοντας πρώτα τα αγγούρια σκέτα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, διευκολύνει το μηχάνημα να πολτοποιήσει το πιο στεγνό μήλο, χωρίς την πρόσθεση νερού).  Προσθέτουμε αλατοπίπερο, χυμό λεμονιού, λίγα φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου και 1 καυτερή πιπερίτσα chili (με ή χωρίς τα σπόρια ανάλογα με το πόσο καυτερό θέλουμε το αποτέλεσμα) ή λίγο wasabi (το βρίσκουμε σε σκόνη ή σε σωληνάριο, σαν μουστάρδα). Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση και παγώνουμε στο ψυγείο.  Σερβίρουμε γαρνίροντας με ½ μήλο κομμένο σε μπαστουνάκια, φύλλα φρέσκου δυόσμου και αν βρούμε, φύτρες.   Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό γιατί η σούπα θα σφίξει στο ψυγείο.

GAZPACHO AVOCADO- ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Εξαιρετικά νόστιμη και θρεπτική, με ένα από τα πλέον αγαπημένα υλικά των τελευταίων ετών

 
Για 4 άτομα.  Καθαρίζουμε 2 ώριμα avocados και περνάμε με λεμόνι το ½ που θα χρησιμοποιήσουμε στο τέλος σαν γαρνιτούρα, για να μην μαυρίσει.  Πολτοποιούμε στο blender το υπόλοιπο ενάμιση με 1 ½ φλ. τσ. στραγγιστό γιαούρτι, 1 ½ φλ. τσ. ξινόγαλο (buttermilk), 1 σκ. σκόρδου και 1-2 πιπερίτσες chili με ή χωρίς τα σπόρια τους, αναλόγως με το πόσο μας αρέσουν ή αντέχουμε τις πικάντικες γεύσεις.  Σταματάμε το μηχάνημα και σταδιακά φέρνουμε τη γεύση εκεί που θέλουμε, προσθέτοντας αλατοπίπερο, κύμινο σε σκόνη και χυμό από lime.  Εάν η σούπα είναι πολύ πηχτή, αραιώνουμε με λίγο νερό.  Δροσίζουμε στο ψυγείο.  Λίγο πριν σερβίρουμε ετοιμάζουμε τη γαρνιτούρα, κόβοντας σε μικρούς κύβους το υπόλοιπο μισό avocado, 1 ντομάτα ξεσποριασμένη (ή ντοματίνια)  και ¼ ξερού κρεμμυδιού.  Αλατοπιπερώνουμε και αρτύζουμε με χυμό από lime.  Τέλος προσθέτουμε μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο (ή εάν δεν μας αρέσει αντικαθιστούμε με μαϊντανό ή βασιλικό) και προαιρετικά άλλη μια ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα.  Μοιράζουμε το gazpacho σε ποτήρια ή μπολ και διακοσμούμε με τη γαρνιτούρα.

GAZPACHO ΚΑΡΟΤΟ
Η εξωτική.  Εδώ ανάβουμε την φωτιά αλλά αξίζει τον λίγο μεγαλύτερο κόπο.

 
Για 4 άτομα.  Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους, 1 κομμάτι ginger ίσο περίπου με 1 δάχτυλο κομμένο σε ροδέλες (ή 2 κ.γλ. ginger σε σκόνη) και 1 κ.γλ. κύμινο.  Αν μας βρίσκεται στο ψυγείο, προσθέτουμε και 1 κοτσάνι lemongrass που του έχουμε αφαιρέσει τα εξωτερικά φύλλα και κόψει σε μικρότερα κομμάτια (ή 1 κ.γλ. lemongrass paste που βρίσκουμε στα εξωτικά μπακάλικα, τα delicatessen και τα μεγάλα σουπερμάρκετ).  Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι και μοσχοβολίσουν τα αρωματικά, προσθέτουμε 500 γρ. καρότα κομμένα σε ροδέλες και καυτό νερό (ή ζωμό εάν έχουμε), τόσο ώστε να σκεπαστούν τα υλικά.  Αλατοπιπερώνουμε.  Σιγοβράζουμε για περίπου 30΄, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.  Αφαιρούμε τα κομμάτια του  lemongrass, εάν το έχουμε βάλει, και πολτοποιούμε τη σούπα στο blender.  Διορθώνουμε τη γεύση κι αν χρειαστεί, αραιώνουμε με λίγο νερό.  Παγώνουμε στο ψυγείο.  Σερβίρουμε σε ποτήρια ή μπολ και γαρνίρουμε με 1-2 κ.σ. coconut milk ή coconut cream.

ΣΟΥΠΑ VICHYSSOISE
Η γαλλική φινέτσα μεταμορφώνει δύο ταπεινά υλικά.  Για χάρη της, ας ανάψει κι η φωτιά.

 
Για 6 άτομα.  Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους 2 μεγαλούτσικα πράσα (το λευκό μέρος και λίγο από το ανοιχτό πράσινο που είναι τρυφερό).  Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους 500 γρ. πατάτες.  Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρά σε μέτρια φωτιά τα πράσα και τις πατάτες, με προσοχή να μην πάρουν χρώμα.  Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με λίγο μοσχοκάρυδο. Σκεπάζουμε με βραστό νερό (θα είναι ακόμη καλύτερα, αν έχουμε, να χρησιμοποιήσουμε σπιτικό ζωμό λαχανικών ή κότας) και σιγοβράζουμε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.  Πολτοποιούμε τη σούπα στο blender και την περνάμε απαραιτήτως και από ψιλή σήτα για να απομακρύνουμε όλες τις ίνες των πράσων. Προσθέτουμε 250 ml γάλα και 100 ml κρέμα γάλακτος, δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και διορθώνουμε εάν χρειαστεί.  Παγώνουμε στο ψυγείο.  Σερβίρουμε σε μπολ, φλιτζάνια ή ποτήρια και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο σχινόπρασο και λίγο μοσχοκάρυδο ακόμη.  

ΓΛΥΚΙΑ ΣΟΥΠΑ ΠΕΠΟΝΙ/ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΜΕ PORT
Επιδόρπιο σε υγρή μορφή, φίνο κι αρωματικό και το σπουδαιότερο, χωρίς τύψεις.

 
Για 8 άτομα.  Πολτοποιούμε στο blender ½ πεπόνι μεγάλο πεπόνι, 2 ώριμα ροδάκινα και καμιά δεκαριά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ή μέντας.  Σταματάμε το μηχάνημα και σταδιακά φέρνουμε τη γεύση εκεί που την θέλουμε, προσθέτοντας χυμό από lime και Port (περίπου 1-1,5 σφηνάκι).  Δροσίζουμε στο ψυγείο.  Σερβίρουμε σε ποτήρια ή μπολ και γαρνίρουμε με φυλλαράκια δυόσμου ή μέντας και μπαλίτσες ή κύβους από το υπόλοιπο μισό πεπόνι. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v