Say cheese!

Καλωσορίζουμε το φθινόπωρο με πλατύ χαμόγελο και δύο πικάντικες συνταγές
Say cheese!

της Αγάπης Μαργετίδη

Από αύριο μπαίνουμε επισήμως στο φθινόπωρο και αν αυτό σας πειράζει λίγο, αντισταθείτε.  Το ξέρω πως λίγο-πολύ όλοι αγαπάμε το καλοκαίρι, κι ας ήταν το φετινό ένα από τα πιο βαριά και δύσκολα που θυμάμαι.  Λες και ο ήλιος δεν έλαμπε σαν τις άλλες χρονιές, μια θολούρα μας σκέπαζε τις περισσότερες μέρες, ασορτί με τα όσα τραγικά συνέβησαν τον Ιούλιο. Ούτε ο βασιλιάς Αύγουστος στάθηκε στο ύψος του φέτος, ήταν βαριεστημένος, σαν κάτι να τον συγκρατούσε κι αυτόν από τη μεταδοτική ανεμελιά του.  Μήπως μεγαλώνω;  Μπα, όσο πατάει η γάτα. Παρόλο το αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός, θεωρώ πως η χαρά δεν σκαμπάζει από ηλικίες, σου χαρίζεται αυθόρμητα, αρκεί να της γνέψεις.  Ίσως λιγότερο συχνά, αλλά με περισσότερη ορμή, αυτήν που πηγάζει από τη συνειδητοποίηση.  Ποια συνειδητοποίηση;  Αφήστε το, θα βαρύνει πολύ η κουβέντα.

Σας τρέλανα στην αμπελοφιλοσοφία;  Μάλλον!  Σας εξουσιοδοτώ να με φέρνετε στον ίσιο δρόμο, αν δείτε πως ξεστρατίζω.  Κάνω στροφή επί τόπου κι αλλάζω τροπάριο.  Σήμερα έχω σκοπό να σας κάψω φίλοι μου, να ταρακουνηθούμε λίγο, μπας και βγούμε από την κατήφεια.  Θα σας φτιάξω μια καυτερή μαρμελάδα κι ένα πικάντικο γλυκό του κουταλιού που θα τα χαρείτε με νόστιμα τυριά, καλό ψωμί ή κράκερς κι ένα δυο (δυο τρία, τρία τέσσερα, όσα τέλος πάντων!) ποτηράκια κρασί, έτσι, για να πάνε κάτω τα φαρμάκια.

ΚΑΥΤΕΡΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟΥ ΜΕ JALAPENOS

Με 500 γρ. σύκα γεμίζουμε ένα μεγαλούτσικο βάζο.  Πλένουμε καλά τα σύκα και τα κόβουμε στα 4 ή τα 6, ανάλογα με το μέγεθός τους.  Πλένουμε και ψιλοκόβουμε 1 καυτερή πιπεριά jalapenos ή 2 πιπερίτσες chili.  Όσο πιο πολλά σπόρια βάλετε, τόσο πιο πικάντικο το αποτέλεσμα.  Βάζουμε τα φρούτα και τις πιπεριές σε μία μικρή κατσαρόλα με χοντρό πάτο, τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη (περίπου 2 κ.σ., δεν χρειάζεται περισσότερη γιατί τα σύκα είναι πολύ γλυκά αυτή την εποχή) και προσθέτουμε 1 μικρό φλιτζάνι νερό. Φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό και σιγοβράζουμε μέχρι η μαρμελάδα να πήξει.  Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τον χυμό από μισό μικρό λεμόνι.  Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ.  Γεμίζουμε το ή τα βάζα που έχουμε προηγουμένως αποστειρώσει.  Παρόλο που προσωπικά προτίμησα να έχω μόνο το άρωμα του σύκου και την κάψα της πιπεριάς, υπάρχουν πολλά άλλα αρωματικά που θα μπορούσατε να προσθέσετε, όπως δενδρολίβανο, αστεροειδή γλυκάνισο, μαραθόσπορους.  Επίσης εάν δεν αντέχετε τις καυτερές πιπεριές, αντικαταστήστε τις με χοντροκομμένο μαύρο πιπέρι.  Το σίγουρο είναι πάντως πως το τσίμπημα στον ουρανίσκο είναι αυτό που κάνει την μαρμελάδα αυτή ιδιαίτερη.  Στην φωτογραφία την σέρβιρα με γαλλικό ώριμο chèvre και καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης.  Ταιριάζει με σχεδόν όλα τα τυριά, κίτρινα ή λευκά, μαλακά ή σκληρά, φρέσκα και ώριμα, ελληνικά, γαλλικά ή ιταλικά.  Ακομπανιάρει και αλλαντικά.  Θα είναι τέλεια και σε σάντουιτς ή τοστ.

ΓΛΥΚΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ, ΚΡΑΣΙ & ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ 

Με 1 κιλό σουλτανίνα γεμίζουμε δύο μετρίου μεγέθους βάζα.  Χωρίζουμε τις ρώγες από τα σταφύλια και τις πλένουμε καλά.  Τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο και προσθέτουμε 200-250 γρ. ζάχαρη και 2 ποτήρια του κρασιού λευκό γλυκό ή ημίγλυκο κρασί (200 γρ. ζάχαρη για το γλυκό και 250 γρ. για το ημίγλυκο).  Την πρώτη φορά έβαλα γλυκό ελληνικό Samos Vin Doux  και την δεύτερη ημίγλυκο και ελαφρώς αφρώδες ιταλικό Moscato d’Asti.  Και οι δύο επιλογές ήταν εξαιρετικές.  Το ιταλικό ημίγλυκο κρασί συνόδευσε επίσης και ταίριαξε πολύ με τα τυριά που σέρβιρα με τις δύο μαρμελάδες, ιδιαίτερα δε με την καυτερή του σύκου. Μαδάμε ένα μεγάλο κλαρί φρέσκου δενδρολίβανου, τυλίγουμε τις βελόνες σε γάζα και τη δένουμε.  Φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό και αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που θα σχηματιστεί στην αρχή. Μόλις σταματήσει το άφρισμα, προσθέτουμε μαύρο χοντροκομμένο πιπέρι που τρίβουμε στον μύλο (τουλάχιστον 5-6 γύρες για να αισθανθούμε το πιπέρι στη γεύση).  Σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει το σιρόπι και να σκουρύνει ελαφρώς.  Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τον χυμό από μισό μικρό λεμόνι.  Αφαιρούμε τη γάζα και γεμίζουμε το ή τα βάζα που έχουμε προηγουμένως αποστειρώσει.  Στην φωτογραφία το γλυκό συνόδευσε άψογα την φορμαέλα σαγανάκι, εξισορροπώντας την αλμύρα της.

Tips 

  • Φροντίστε να μην αφήσετε να πήξουν πάρα πολύ τα γλυκά, έχοντας υπόψη πως όσο κρυώνουν, τόσο πήζουν.
  • Λόγω της ελάχιστης ζάχαρης, βάλτε τα βάζα απ’ ευθείας στο ψυγείο.  Φροντίστε όμως να τα βγάλετε τουλάχιστον μισή ώρα πριν σερβίρετε.  Εννοείται πως το ίδιο κάνετε και με τα τυριά, γιατί παγωμένα δεν έχουν καμία γεύση.
  • Το γλυκό σταφύλι ταιριάζει τέλεια και με γιαούρτι, ενώ και τα δύο θα αγαπήσουν το παγωτό βανίλια, ακόμη και ένα καλό καϊμάκι.
Η φθινοπωρινή ισημερία φέτος πέφτει Σάββατο, ούτε σχολεία, ούτε αναγκαστικό πρωινό ξύπνημα την Κυριακή.  Δεν έχετε καμιά δικαιολογία για να μην καλωσορίσετε τη γλυκιά αυτή εποχή με καλή παρέα και διάπλατο χαμόγελο.  Say cheese!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v