Evripidis and his Tragedies: «Κάθε τραγούδι είναι ένας μικρόκοσμος»

Evripidis and his Tragedies: «Κάθε τραγούδι είναι ένας μικρόκοσμος»
συνέντευξη στον Γιώργο Κόκουβα

Ο Ευριπίδης Σαββάτης πήρε τ’ όπλο του – για την ακρίβεια το πιάνο του- και έφυγε για μέρη που μπορούν να εκτιμήσουν την indie pop baroque μουσική του. Στην Βαρκελώνη γνώρισε τον «χορό» της τραγωδίας του, μάζεψε ανθρώπους με τους οποίους μοιράζονταν το ίδιο πάθος και χάρισε στο κοινό τα μουσικά του «δράματα», που ωστόσο ξεχειλίζουν από αισιοδοξία. Ευτυχώς, και η Ελλάδα δείχνει πια να «ανοίγεται» σε φρέσκα ακούσματα, και αγκαλιάζει το μουσικό του project. Πώς είναι, όμως, το κοινό στο εξωτερικό σε σχέση με το ελληνικό; Μπορεί να ζήσει ένα συγκρότημα από την μουσική του; Ο Ευριπίδης ανοίγει τα χαρτιά του στο in2life.

*Ποιες είναι οι «τραγωδίες» του ονόματος του project;
Οι τραγωδίες είναι οι ιστορίες που εμπερικλείονται στα τραγούδια. Το καθένα είναι ένας μικρόκοσμος με θεατρικό χαρακτήρα, υπόθεση, πρωταγωνιστές, έξαρση και κάθαρση, ενίοτε.

*Η μουσική σας με τρεις λέξεις;
Indie, pop, baroque.

*…και με λίγες περισσότερες;
Μουσική με βασικό στοιχείο το πιάνο, με έντονο μελαγχολικό χαρακτήρα αλλά ποτέ μίζερη, με μεγάλες δόσεις αυτοσαρκασμού, φωνητικών αρμονιών και ποικίλων ακουστικών οργάνων.

*Πώς είναι η «multi-culti» συνεργασία των μελών των Evripidis and his tragedies; Πώς αποτυπώνεται αυτό στην μουσική σας;
Η συνεργασία μας άλλοτε είναι αρμονική και άλλοτε περνάει από τα σαράντα κύματα, όχι για καλλιτεχνικούς λόγους αλλά για πρακτικούς. Κατά τα άλλα, σε όλους μας αρέσει πάνω-κάτω η ίδια μουσική και είμαστε φίλοι εδώ και χρόνια, οπότε καταλαβαινόμαστε εύκολα. Θα έλεγα ότι ακούγοντας τη μουσική μας μπορείς να πεις ότι ακούς μια παρέα να πασχίζει να δημιουργήσει κάτι όμορφο.



*Μπορεί ένα συγκρότημα, από οικονομικής άποψης, να ζήσει από αυτό που κάνει;
Αν έχει εμπορική επιτυχία και κάνει συνεχώς συναυλίες, ίσως, αν και θα πρέπει να το φάει ο δρόμος και να πει αντίο σε κάθε είδους συμβατικής και ήρεμης ζωής. Φυσικά υπάρχει και η περίπτωση μια πολυεθνική μάρκα να διαλέξει ένα τραγούδι του συγκροτήματος για μια διαφήμιση που θα προβληθεί παγκόσμια-εκεί ανοίγουν οι σαμπάνιες, καλώς η κακώς (καλώς, δε ζούμε πια στη δεκαετία του ‘90 και έχει απενοχοποιηθεί αυτό το ταμπού) και ο καλλιτέχνης μπορεί να ηρεμίσει για λίγο, μέχρι να ξοδευτούν τα χρήματα και να ξαναμπεί δυναμικά στο φαύλο κύκλο.

*Ελλάδα ή εξωτερικό; Πού υπάρχει πιο «ανοιχτό» κοινό;
Υπάρχει περισσότερο κοινό στο εξωτερικό. Και πολύ περισσότερος ανταγωνισμός φυσικά.

*Μελλοντικά σχέδια-lives;
Είμαι σε περίοδο αναδιοργάνωσης. Για την ώρα έχω μια συναυλία στο Βερολίνο και δυο στη Βαρκελώνη - η μία από αυτές θα είναι με πολλές διασκευές του Daniel Johnston επειδή παίζουμε στην έκθεση των σχεδίων του. Σε λίγες εβδομάδες ξεκινάω να ηχογραφώ τον καινούριο μας δίσκο. Θα γυρίσουμε την επόμενη εβδομάδα το βίντεο για το τραγούδι «Ls make the world go round». Σύντομα θα κυκλοφορήσουμε δύο που μας έκαναν οι Ice Eyes και ο Fur Voice. Επίσης με τη φιλη μου Odil (παλιό μέλλον του συγκροτήματος) κάνουμε εδώ και κάποιο καιρό μουσική για ταινίες και διαφημιστικά υπό το όνομα Evil.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v