Οι παραστάσεις: Σοφοκλής, Αριστοφάνης και Μολιέρος

Οι παραστάσεις: Σοφοκλής, Αριστοφάνης και Μολιέρος
Ο Αριστοφάνης έχει φέτος την τιμητική του, με τέσσερις από τις έξι παραστάσεις του Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου, δεν λείπουν όμως και οι τραγωδίες και οι φρέσκες προτάσεις. Με την κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίποδας Τύραννος», η αυλαία του φετινού Φεστιβάλ Επιδαύρου ανοίγει πανηγυρικά στις 6 Ιουλίου. Οι Αιμίλιος Χειλάκης και Κωσταντίνος Μαρκουλάκης πρωταγωνιστούν σε μια παράσταση-έκπληξη που αποτελείται αποκλειστικά από άντρες, σε σκηνοθεσία του αγαπημένου παιδιού του Φεστιβάλ Αθηνών, Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Εν συνεχεία, τέσσερις καταξιωμένοι σκηνοθέτες αναμετρούνται με τις κωμωδίες του Αριστοφάνη, ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο: τις Νεφέλες σκηνοθετεί ο Νίκος Μαστοράκης, τους Ιππής ο Σταμάτης Φασουλής, τους Όρνιθες ο Γιάννης Κακλέας και τις Εκκλησιάζουσες ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Τέλος, μία διαφορετικού ύφους παράσταση συμπληρώνει τα φετινά Επιδαύρια. Ο Λευτέρης Βογιατζής υπογράφει αυτή τη φορά όχι μια αρχαία τραγωδία, αλλά ένα έργο εμπνευσμένο από την ελληνική αρχαιότητα, τον Αμφιτρύωνα του Μολιέρου, με ένα εξαιρετικό καστ.

Στη Μικρή Επίδαυρο, φέτος φυσά αεράκι ανανέωσης. Ο Δημήτρης Μπίτος προσεγγίζει την Αντιγόνη του Σοφοκλή με έναν θίασο που επιφυλάσσει εκπλήξεις, και με τη συμμετοχή του Ψαραντώνη. Ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης επανέρχονται με μια παράσταση ντοκουμέντο, μετά την επιτυχημένη περσινή πρότασή τους στην ταράτσα του ΟΣΕ. Στη μικρή Επίδαυρο αυτή τη φορά προτείνουν ένα θέαμα βασισμένο στον θεσμό των Επιδαυρίων και στον τόπο που τον φιλοξενεί. Το μουσικό κομμάτι της Μικρής Επιδαύρου φέτος αναλαμβάνουν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Στέφανος Κορκολής. Τέλος, μία ακόμα επίσημη αγαπημένη του Φεστιβάλ, η Fiona Shaw, φέρνει τη νέα της παράσταση Η μπαλάντα του γέρου ναυτικού στο Μικρό Θέατρο, πλάι στη θάλασσα.

Αναλυτικά, το φετινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

6, 7 Ιουλίου – Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή
Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αιμίλιος Χειλάκης και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Και οι: Χρήστος Σαπουντζής, Κώστας Κορωναίος, Αλμπέρτο Φάις, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Κώστας Σειραδάκης, Παναγιώτης Εξαρχέας, Ονίκ Κετσογιάν, Γιώργος Παπανδρέου, Τζεφ Μααράουι.

Ο Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή (430-425 π.Χ.), σε σκηνοθεσία και διασκευή Τσέζαρις Γκραουζίνις, είναι μια αρσενική τελετουργία που ψάχνει πώς είναι να χάνει κανείς, παραμένοντας «νικητης», πώς «κερδίζει» ενώ τα αρνείται όλα. Οι ηθοποιοί, χρησιμοποιώντας τα ουσιώδη εργαλεία του θεάτρου, όχι μόνο παρουσιάζουν την ιστορία του Οιδίποδα, αλλά εκθέτουν στα μάτια του κοινού και την ίδια τη διαδικασία της θεατρικής δημιουργίας της.

13, 14 Ιουλίου – Νεφέλες του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο
Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης
Διασκευή – Σκηνοθεσία – Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκος Μαστοράκης
Παίζουν οι: Γιάννης Μπέζος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Ψαρράς, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Λαέρτης Μαλκότσης, Όμηρος Πουλάκης, Θάνος Τοκάκης, Μιχάλης Οικονόμου
Χορός: Τάνια Τρύπη, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Ιωάννης Παπαζήσης, Κατερίνα Λυπηρίδου, Φοίβος Ριμένας, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Αμαλία Τσεκούρα, Χρήστος Σπανός, Λήδα Μανουσάκη,Νάντια Κοντογεώργη, Μίνως Θεοχάρης, Δανάη Κατσαμένη, Γιωργής Τσουρής, Σπύρος Κυριαζόπουλος.

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει μια λαμπρή αριστοφανική κωμωδία, που υπογράφει ο Νίκος Μαστοράκης με ένα θίασο εξαιρετικών ηθοποιών. Στις Νεφέλες (423 π.Χ.) ο Αριστοφάνης σατιρίζει ανελέητα στο πρόσωπο του Σωκράτη τις νέες ιδέες των σοφιστών. Ο Στρεψιάδης, ένας απαίδευτος αγρότης, καταχρεωμένος εξαιτίας της άσωτης ζωής του γιου του, απευθύνεται στη σχολή του Σωκράτη για να τον μυήσει στη ρητορική ώστε να μπορέσει, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, να αντιμετωπίσει τους δανειστές του στα δικαστήρια. Τι προεκτάσεις μπορεί να πάρει σήμερα ο αγώνας μεταξύ Άδικου και Δίκαιου Λόγου;

20, 21 Ιουλίου – Ιππής του Αριστοφάνη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Μετάφραση- σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Πρωταγωνιστούν: Πέτρος Φιλιππίδης (Aλλαντοπώλης), Γιάννης Ζουγανέλης (Παφλαγόνας)

Ποιος ευθύνεται για την ηθική παρακμή στον πολιτικό βίο; Ο δημαγωγός υποψήφιος ή ο λαός που αρέσκεται στην κολακεία και στην εκδούλευση με αποτέλεσμα να ψηφίζει όποιον του «χαϊδεύει τα αυτιά»; Είναι οι φαύλοι δούλοι είδωλο του διεφθαρμένου αφέντη; Η μαχητική σάτιρα του Αριστοφάνη αναφέρεται στον πυρήνα της δημοκρατίας και στην συνεχή επαγρύπνηση που απαιτείται για την ορθή λειτουργία του πολιτεύματος. Ο Σταμάτης Φασουλής, με έναν θίασο δημοφιλών ηθοποιών, υπόσχεται μια σύγχρονη ανάγνωση των Ιππέων (424 π.Χ.), της δραματικά επίκαιρης, πολιτικής κωμωδίας του Αριστοφάνη.

27-28 Ιουλίου – Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη από το Θέατρο του Νέου Κόσμου
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Παίζουν οι: Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Κώστας Κόκλας, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Παντελής Δεντάκης, Νίκος Καρδώνης, Στράτος Χρήστου, Γεωργία Γεωργόνη
Χορός: Μαίρη Σαουσοπούλου, Ντίνη Ρέντη, Πολυξένη Ακλίδη, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Μαρία Γεωργιάδου, Γεωργία Γεωργόνη, Άντρη Θεοδότου, Κατερίνα Μαούτσου, Σωτηρία Ρουβολή, Ειρήνη Φαναριώτη, Έλενα Χατζηαυξέντη, Στράτος Χρήστου.

Αν ζούσε ο Αριστοφάνης, θα ανέθετε ξανά την διαχείριση του κράτους στις γυναίκες; Όπως έκανε τότε, στα 392 π.Χ., όταν η ηττημένη Αθήνα βρισκόταν σε παρακμή. Πιστές στην παράδοση, ικανές στον χειρισμό του χρήματος, οι Αθηναίες, στις Εκκλησιάζουσες -μια περισσότερο φιλοσοφική παρά πολιτική κωμωδία- κηρύσσουν την κοινοκτημοσύνη. Απάντηση του κωμωδιογράφου στην πλατωνική Πολιτεία; Το Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε μια σύγχρονη ανάγνωση της κωμωδίας από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, ερευνά το θέμα γυναίκα-εξουσία και γοητεύεται από τη θεατρικότητα της αλλαγής των ρόλων ανάμεσα στα δύο φύλα.

3, 4 Aυγούστου – Αμφιτρύων του Μολιέρου από το Εθνικό Θέατρο
Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Βογιατζής
Παίζουν οι: Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Γάλλος, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Ήμελλος, Χρήστος Λούλης, Εύη Σαουλίδου, Στεφανία Γουλιώτη

Μετά τη θερμή υποδοχή της Αντιγόνης, ο Λευτέρης Βογιατζής επανέρχεται στo αρχαίo θέατρο με ένα αριστούργημα του Μολιέρου. Επικεφαλής ενός εκλεκτού θιάσου σκηνοθετεί, σε έμμετρη μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη, τον Αμφιτρύωνα (1668), κωμωδία εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Πλαύτου που βασίζεται στην ελληνική μυθολογία. Ο Δίας μεταμορφώνεται σε Αμφιτρύωνα για να τρυπώσει στο κρεβάτι της γυναίκας του Αλκμήνης και ο Ερμής στον υπηρέτη Σωσία, προκαλώντας ευτράπελες παρεξηγήσεις και διαβολικές συγκρούσεις. Μέσα από τους αντικριστούς καθρέφτες αναδεικνύονται δεξιοτεχνικά σκοτεινές όψεις του κωμικού, τότε και σήμερα.

10, 11 Αυγούστου – Όρνιθες του Αριστοφάνη από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Παίζουν οι : Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Αγορίτσα Οικονόμου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Αγάπη Μανούρα, Σωκράτης Πάτσικας, Σοφία Μιχαήλ, Προκόπης Αγαθοκλέους, Ιβαν Σβιταιλο, Μαρία Βλαχάκη, Αλαίν Ριβέρο.

Σε καιρούς δεινής κρίσης η αναζήτηση της ουτοπίας επανέρχεται δριμύτερη. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας με ένα επιτελείο αξιόλογων ηθοποιών και σύμμαχο τη θρυλική μουσική του Χατζιδάκι, αναζητεί τη Νεφελοκοκκυγία του σήμερα. Κωμωδία εξαιρετικά επίκαιρη, οι Όρνιθες γράφτηκαν το 414 π.Χ., εποχή που ο πόλεμος, η πείνα, τα χρέη και η παρακμή μάστιζαν την Αθήνα. Η απόγνωση οδηγεί δύο ηλικιωμένους Αθηναίους στην φυγή και στη δημιουργία της ιδανικής πόλης σε συμμαχία με τα πτηνά.

Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

13-14 Ιουλίου - Συναυλία με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη
Τραγουδοποιός, ερμηνευτής, συνθέτης, οργανοπαίκτης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης –πάντα ανοιχτός στους μουσικούς πειραματισμούς– επανέρχεται στη Μικρή Επίδαυρο. Με τον μόνιμο συνεργάτη του Γιώργο Καλούδη στο τσέλο και την κρητική λύρα «πειράζουν» με τρόπο γοητευτικό αγαπημένα τραγούδια απ’ την προσωπική του δισκογραφία, καθώς και από συμμετοχές του σε άλλα μουσικά άλμπουμ.

20-21 Ιουλίου – Αντιγόνη του Σοφοκλή από την Ομάδα ΑΣΙΠΚΑ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπίτος
Παίζουν οι: Ειρήνη Δράκου, Ρηνιώ Κυριαζή, Τάκης Μόσχος, Αντώνης Τσίλλερ, Χρήστος Σουγάρης, Γιώργος Συμεωνίδης, Αλέξανδρος Τούντας

Ομάδα ανήσυχη, η ΑΣΙΠΚΑ –η λέξη σημαίνει λάθος στα ρωσικά– προσεγγίζει την Αντιγόνη με άξονα τον έρωτα και τη δύναμή του πάνω στον άνθρωπο. Μιλώντας για τα πάθη και το θάνατο, το θέατρο συνδιαλέγεται με τη μουσική.

Ο Ψαραντώνης, εκφραστής της ζωντανής παράδοσης, συναντά τον συνθέτη Blaine Reininger. Στην παράσταση συμμετέχει ζωντανά το πολυφωνικό σχήμα ΔΙΩΝΗ. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπίτος ερευνά την τραγικότητα του έρωτα μέσα από τη δυναμική του θεάτρου. Πώς εκφράζεται σήμερα η αγάπη ως πράξη επαναστατική απέναντι στην κρατική εξουσία;

27-28 Ιουλίου – Επίδαυρος, Ένα ντοκιμαντέρ
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης

Ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης καλούνται να πειραματιστούν, μετά το επιτυχημένο περσινό εγχείρημα στην ταράτσα του ΟΣΕ, με μια παράσταση-ντοκιμαντέρ πάνω σε έναν καλλιτεχνικό θεσμό που σημάδεψε το νεοελληνικό θέατρο. Πρόθεση είναι να δημιουργηθεί μια σκηνική τοπογραφία, βασισμένη σε ζωντανές μαρτυρίες και ιστορική έρευνα, με πρωταγωνιστές κατοίκους της περιοχής, καλλιτέχνες και θεατές: από τις μακρινές μνήμες –πρώτη παράσταση (1938), γενική δοκιμή Φεστιβάλ Επιδαύρου (1954), επίσημη έναρξη (1955)– ως σήμερα.

3-4 Αυγούστου – Η μπαλάντα του Γέρου Ναυτικού του Σάμιουελ Κόλεριτζ
Ένα ποίημα διακοσίων δεκατεσσάρων χρόνων γίνεται παράσταση το 2012. Η έξοχη Fiona Shaw, στη Μικρή Επίδαυρο αυτή τη φορά, εμπνέεται από τον εμβληματικό Άγγλο ποιητή του Ρομαντισμού, Σάμιουελ Τέιλορ Κόλεριτζ. Χαρισματικός, πληθωρικός και αντικομφορμιστής, ο Κόλεριτζ (1772-1834) απέρριψε τους λογοτεχνικούς κανόνες της εποχής του, για να αναδειχθεί σε αληθινό πρόδρομο του μοντερνισμού. Συνδύαζε την ποιητική φαντασία με την αστείρευτη δημιουργικότητα και την κριτική ευφυΐα. Στην Μπαλλάντα του γέρου Ναυτικού, μέσα από τις περιπέτειες του ήρωα στην Ανταρκτική, αποτυπώνεται η περιπλάνηση του ανθρώπου στον κόσμο και η προσπάθειά του στην αναζήτηση νοήματος.

10-11 Αυγούστου – Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Στέφανος Κορκολής: Ρεσιτάλ με τραγούδια σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη
Ο έρωτας. Το τραγούδι του. Κι η ηχώ της νοσταλγίας του Ελύτη στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τον Στέφανο Κορκολή να συνυπογράφουν ένα ρεσιτάλ για φωνή και πιάνο αφιερωμένο στον νομπελίστα ποιητή: Οι Προσανατολισμοί σε μουσική Ηλία Ανδριόπουλου, αλλά και τραγούδια άλλων σπουδαίων Ελλήνων συνθετών όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Δημήτρης Λάγιος, Μιχάλης Τρανουδάκης. Το αφιέρωμα στον μελοποιημένο Οδυσσέα Ελύτη (2 Νοεμβρίου 1911-18 Μαρτίου 1996) διαμορφώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση, πέρυσι, των 100 χρόνων από τη γέννησή του.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v