Έφυγε από τη ζωή η Ζωρζ Σαρή

Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 87 ετών το πρωί του Σαββάτου η Ζωρζ Σαρή, η οποία μας συντρόφευσε μέσα από τα υπέροχα βιβλία της στα παιδικά μας χρόνια. Και ευτυχώς, θα συνεχίσει να συντροφεύει και τις επόμενες γενιές.
Κάποιο καλοκαίρι των παιδικών μας χρόνων μας μετέφερε στην Αίγινα για να βρούμε τον «Θησαυρό της Βαγίας». Κάποιο χειμώνα μας άφησε να βυθιστούμε στο παραμύθι της «Κόκκινης Κλωστής δεμένης», μας έμαθε τι είναι τα «Χέγια» και πώς να φοράμε «Στενά Παπούτσια». Η Ζωρζ Σαρή δεν ήταν απλώς μια συγγραφέας. Ήταν μία καλή μας φίλη από τα πιο ωραία χρόνια της ζωής μας.
Η μεγάλη παιδική συγγραφέας έφυγε το πρωί του Σαββάτου από την ζωή, σε ηλικία 87 χρόνων, αλλά άφησε πίσω της μια πολυσέλιδη κληρονομιά αγάπης και λογοτεχνίας.

Γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα, από Γαλλίδα μητέρα και Μικρασιάτη πατέρα. Η πρώτη αγάπη που την  κέρδισε ήταν το θέατρο, με τις σπουδές του οποίου καταπιάστηκε στην σχολή Ροντήρη. Στα χρόνια της Κατοχής, η Ζωρζ Σαρή συμμετείχε στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ. Το 1947 εξορίζεται στο Παρίσι, όπου συνεχίζει τις σπουδές της και γνωρίζει τον σύζυγό της, Μ.Καρακώστα, με τον οποία αποκτά δύο παιδιά. 

Στην Ελλάδα επιστρέφει μετά από 15 χρόνια, και συμμετέχει σε θεατρικά και ταινίες, κατακτώντας μάλιστα σημαντικά βραβεία. Η Χούντα των Συνταγματαρχών ωστόσο την αφήνει άνεργη, και έτσι στρέφεται στην λογοτεχνία.

Τότε ήταν που ξεκίνησε να γράφει για νέους και παιδιά, ξεκινώντας το 1969 με τον «Θησαυρό της Βαγίας», ο οποίος μάλιστα μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση. Η συνέχεια ήρθε με το «Ψέμα», την «Κόκκινη Κλωστή Δεμένη», τα «Γενέθλια», τα «Στενά Παπούτσια», τα «Χέγια», το «Νινέτ» και πολλά ακόμα μυθιστορήματα. Παράλληλα, εξέδωσε και πολλά, καθαρά παιδικά, βιβλία, ένα από τα οποία έμελλε να είναι το τελευταίο της, «Το κουμπί και μια βελόνα» που κυκλοφόρησε το 2010. 

Η Ζωρζ Σαρή χαρακτηρίζεται από την συνήθειά της να περνά όμορφα μέσα στα μυθιστορήματά της ιστορικά και κοινωνικοπολιτικά στοιχεία, είτε για την Κατοχή, είτε για την Δικτατορία, είτε για οποιοδήποτε άλλο σημαντικό γεγονός στην Ιστορία της Ελλάδας, συνοδεύοντάς το ταυτόχρονα με πολύ ρομαντισμό και ζωντάνια μέσα από τους ήρωές της. 

Το 1994 της δόθηκε το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας για το «Νινέτ», ενώ το 1988 ήταν υποψήφια για το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η κηδεία της θα γίνει το πρωί της Τρίτης 12 Ιουνίου. Καλό ταξίδι…
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v