Rupert Murdoch: Κρυφακούγοντας τα… Νέα του Κόσμου

Την περασμένη Κυριακή το τελευταίο φύλλο της News of the World του Murdoch είδε το φως της δημοσιότητας, σημαίνοντας «τέλος εποχής»(;) για το κύρος της δημοσιογραφίας και του Τύπου. Μάθετε τα πάντα για τον μεγιστάνα των media και τις τελευταίες εξελίξεις.
Rupert Murdoch: Κρυφακούγοντας τα… Νέα του Κόσμου
του Γιώργου Κόκουβα

Πάνω από έξι δισεκατομμύρια δολάρια περιουσία, ειδική διάκριση από τον… Πάπα, εφημερίδες, τηλεοπτικοί σταθμοί και studios στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, πολιτικές διασυνδέσεις, τεκνοποίηση στα 72, σκάνδαλα, σκάνδαλα, σκάνδαλα. Κάτι μας λέει πως ο μεγιστάνας των media Rupert Murdoch δεν έπληξε ποτέ στην ζωή του, γι’ αυτό και κάνουμε μια αναδρομή στα πιο «ζουμερά» σημεία της και μαθαίνουμε όλες τις τελευταίες εξελίξεις για την υπόθεση των υποκλοπών που έβαλε λουκέτο στην ιστορική tabloid εφημερίδα του.

Τα Νέα του (υπο)Κόσμου

Μια αλυσίδα εξελίξεων που είχε ξεκινήσει χρόνια πριν, οδήγησε στην τελευταία πράξη της δημοσιογραφικής παρωδίας «News of the World». Την προηγούμενη Κυριακή κυκλοφόρησε το «ατιμωτικό» τελευταίο φύλλο της κουτσομπολίστικης βρετανικής εφημερίδας που ανήκε στην News Corporation του Murdoch, με τα μεγάλα γράμματα του εξωφύλλου να ευχαριστούν το κοινό και να το αποχαιρετούν και την ολοσέλιδη απολογία να ολοκληρώνει την παραδοχή του σκανδάλου: H «News of the World» είχε στήσει ένα πανηγύρι τηλεφωνικών υποκλοπών σε συνομιλίες διασήμων προσώπων, ώστε να βγάζει «λαβράκια» και να θέσει τελικά υπό αμφισβήτηση την δεοντολογία του Τύπου καθώς και την ηθική των αρχών της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, οι πτυχές του σκανδάλου περιλαμβάνουν τις εξής «αθέατες» πλευρές: Οι «δημοσιογράφοι» της εφημερίδας (σε υπό εξέταση πιθανή συνεργασία με τις βρετανικές αστυνομικές αρχές) καλούσαν τους τηλεφωνικούς αριθμούς διασημοτήτων, και όταν αυτοί δεν απαντούσαν, πληκτρολογούσαν τον κωδικό PIN τους (πολλοί δεν φρόντιζαν καν να αλλάξουν τον εργοστασιακό τετραψήφιο κωδικό) και αποκτούσαν πρόσβαση στα τηλεφωνικά τους μηνύματα. Οι προσωπικότητες-θύματα του δημοσιογραφικού δαιμονίου ήταν μεταξύ άλλων ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, η Sienna Miller, ο Hugh Grant, η Gwyneth Paltrow, ο Andy Gray και πολλοί άλλοι, στους οποίους δόθηκε ένα συνολικό ποσό 20 εκατομμυρίων λιρών από την News Corporation ως αποζημίωση μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις.

Η αφετηρία των υποψιών και των «σκοτεινών πρακτικών» ξεκινά χρόνια πριν. Η Guardian είχε ήδη δημοσιεύσει κατηγορίες από το 2007 για τις παράνομες δραστηριότητες των στελεχών της News of the World, ενώ σταδιακά οι διερευνήσεις της υπόθεσης κατέληξαν στο γαϊτανάκι των συλλήψεων του Ιουλίου. Μεταξύ των συλληφθέντων, ο Andy Coulson, πρώην στέλεχος του ομίλου του Murdoch και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Cameron, γεγονός που εγείρει στην Αγγλία μεγαλύτερες απορίες για την υγιή λειτουργία της δημόσιας ζωής.

Στο επίκεντρο της «κρίσης», η «σιδηρά κυρία» του ομίλου και ηγετική φιγούρα της News of the World, Rebekah Brooks, στην οποία αποδίδονται ευθύνες. Παρ’ όλα αυτά, ο Murdoch δηλώνει την πλήρη στήριξή του στην Brooks, ενώ τα στόματα μέσα στις τάξεις της εφημερίδας σχετικά με τις τακτικές της παραμένουν κλειστά, καθώς η συγκεκριμένη κυρία αναμένεται να αναλάβει τα ηνία σε άλλες εφημερίδες του ομίλου, ενώ οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα σιωπούν για να μην χάσουν την δουλειά τους. Μέσα σε όλα αυτά, το τελευταίο φύλλο της NotW κυκλοφορεί χωρίς διαφημίσεις, καθώς όλες οι εταιρίες απέσυραν τις καταχωρίσεις τους από την «ξεπεσμένη» φυλλάδα.

Ο βίος και η πολιτεία του Murdoch

Όχι, ο Αυστραλός μεγιστάνας του πλούτου δεν ξεκίνησε όπως όλοι οι ανάλογου βεληνεκούς επιχειρηματίες διατείνονται, από εργάτης στην φάμπρικα ή φτωχός πλην τίμιος βιοπαλαιστής. Ο Rupert Murdoch γεννήθηκε το 1931 στην Αυστραλία από γονείς που του είχαν λύσει ήδη το πρόβλημα της επιβίωσης: Ο πατέρας του ήταν ιδρυτής της News Corporation, σημαντικού εκδοτικού οργανισμού της χώρας των καγκουρό.

Ωστόσο, ο Rupert δεν στάθηκε εκεί. Όταν κληρονόμησε την εταιρία σε ηλικία 22 ετών, αποφάσισε να την επεκτείνει – και όταν λέμε επέκταση, δεν εννοούμε να βγάλει… ένα-δύο επιπλέον ένθετα. Μέσα σε λίγα χρόνια είχε αποκτήσει πολλά έντυπα της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και όλης της Ωκεανίας, ενώ σταδιακά «πάτησε πόδι» στην Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ασία. Μεταξύ των πονημάτων στην πολυτάραχη επιχειρηματική ζωή του συγκαταλέγονται οι Times, οι Sunday Times, η Sun, το ασιατικό Star TV, το TGRT της γειτονικής Τουρκίας, η New York Post, το κινηματογραφικό στούντιο της 20th Century Fox, έξι κανάλια της Fox Broadcoasting, καλωδιακά κανάλια, η Wall Street Journal… Θέλετε κι άλλα ή καταλάβαμε όλοι ότι αν υπήρχε ο τίτλος του «μιντιακού πλανητάρχη» ο Rupert δύσκολα θα έχανε το χρίσμα;

Μάλιστα, ο Murdoch αγόρασε τους περισσότερους οργανισμούς σε ζημιογόνο καθεστώς και τους μετέτρεψε σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, όπως στην περίπτωση της βρετανικής ταμπλόιντ The Sun, η οποία λίγο μετά την εξαγορά της από την News Corp. πουλούσε εκατομμύρια αντίτυπα κάθε εβδομάδα ή όπως τα καλωδιακά αμερικανικά κανάλια του, που «έφαγαν» μεγάλο μέρος από το κομμάτι της ειδησεογραφικής πίτας που μονοπωλούσε το CNN.

Η επιρροή και τα σκάνδαλα

Μαζί με την δύναμη –ο Murdoch ανακηρύσσεται συχνά-πυκνά τα τελευταία χρόνια ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη με περιουσία άνω των έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων και μεταξύ των ανθρώπων με την μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη- έρχονται φυσικά και οι μπελάδες.

Από υποθέσεις διαμάχης με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όταν ο Ιταλός «πολιτικός των media» κατηγορήθηκε πως εμπόδισε νομικά την ανάπτυξη των τηλεοπτικών σχεδίων του Murdoch στην Ιταλία, μέχρι τις κατηγορίες ενάντια στην News Corp. για φοροδιαφυγή ολκής ή και την πιο πρόσφατη υπόθεση των υποκλοπών στην Βρετανία, ο κολοσσός των Νέων δεν σταμάτησε ποτέ να απασχολεί την κοινή γνώμη.

Οι πολιτικές του διασυνδέσεις είναι αναμφισβήτητα ο τομέας στον οποίο ο Murdoch έχει δεχθεί δριμεία κριτική. Κατά την δεκαετία του ’80, η συμμαχία του με την Margaret Thatcher υπήρξε κάτι παραπάνω από κατάφωρη, ενώ στην συνέχεια άλλαξε στρατόπεδα, στηρίζοντας μία τους Εργατικούς του Tony Blair και μία τους συντηρητικούς του Cameron, ο οποίος αναγκάζεται σήμερα να αντιμετωπίσει την κοινή γνώμη που ζητά εκκαθάριση των παράνομων δημοσιογραφικών «πηγαδιών».

Στην Βρετανία ήταν επίσης που ο μεγιστάνας είδε τις εγκαταστάσεις του να πολιορκούνται από απολυμένους εργαζόμενούς του, καθώς στα τέλη των ‘80s αποφάσισε να φέρει τις επιχειρήσεις του στην νέα εποχή, εκβιομηχανίζοντας τις παραγωγικές διαδικασίες και αφήνοντας στα «αζήτητα» 6.000 υπαλλήλους.

Εν τω μεταξύ, η προσωπική ζωή του αειθαλούς Murdoch μετρούσε τρεις γάμους, έξι παιδιά που αναμένονται να συνεχίσουν την αυτοκρατορία του και ένα παπικό χρίσμα χάρη στην καθολική δεύτερη σύζυγό του, ο γάμος με την οποία συνοδεύτηκε με τον τίτλο του Τάγματος του Αγίου Γρηγορίου από τον Ποντίφικα. Επιπλέον, μέγιστη απόδειξη για το θυελλώδες του χαρακτήρα του είναι ο γάμος του με την κατά 38 χρόνια νεότερή του αντιπρόεδρο του κινεζικού Star TV, Wendi Deng –εκείνη είναι τώρα 42 ετών, ενώ ο Murdoch… 80, ενώ όταν η Wendi γεννιόταν, ο μέλλων σύζυγός της είχε ήδη θριαμβεύσει στην εκδοτική ζωή της Αυστραλίας. Ο τελευταίος του γιος μάλιστα γεννήθηκε το 2003, όταν ο ευτυχής μπαμπάς μετρούσε ήδη 72 χρόνια ταραχώδους ζωής. Ως πράξη οικογενειακής αγάπης –και ως τεστ για το μέλλον του κολοσσού- ο Murdoch παραχώρησε το 2007 στους πιο μεγάλους γιους του ίσης αξίας μετοχές των επιχειρήσεών του, και πλέον υποθέτουμε ότι εξετάζει ποιος από όλους είναι ο ικανότερος να αναλάβει τα ηνία στον θρόνο των media.

Μέχρι τότε, η Βρετανία αλλά και όλος ο κόσμος αρκείται στο να παρακολουθεί τις εξελίξεις που τρέχουν με την ταχύτητα του φωτός στην υπόθεση News of the World. Μάθετε όλες τις εξελίξεις της υπόθεσης λεπτό προς λεπτό στην ειδική σελίδα της Guardian εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v