Ρακόμελο εναντίον gluhwein και οι διευθύνσεις για να ζεστάνεις το μέσα σου στην Αθήνα

Ρακόμελο της παράδοσης και του κεφιού, ή κρασί ζεστό με κανέλα γιατί ανήκουμε και στη δύση; Όπως και αν προτιμάς να ζεσταθείς, σου έχουμε τις κατάλληλες διευθύνσεις.

Ρακόμελο εναντίον gluhwein και οι διευθύνσεις για να ζεστάνεις το μέσα σου στην Αθήνα

Σε ψευτοδιλήμματα σε τούτη δω τη σελίδα δεν απαντάμε (*) και γούστα δεν κρίνουμε. Το ρακόμελο το αναζητάμε με το που μπορέσουμε κάτι να βαφτίσουμε «ψύχρα» (18 βαθμούς και ελαφριά συννεφιά κάποιο απόγευμα του Οκτώβρη). Tο ζεστό κρασί, κατά κόσμον gluhwein, θα έχει πάντα άρωμα Χριστουγέννων και αναμνήσεις από ταξίδια στην Ευρώπη. Πιο εκλεπτυσμένο, λιγότερο μεθυστικό, με περισσότερα «ανήκουμε στη δύση» vibes. Το καθένα έχει τη στιγμή του, τη βραδιά και την παρέα του. Το ζήτημα είναι πού θα το βρεις στις καλύτερες εκδοχές του. Κι αυτό μπορείς όπως πάντα να το αφήσεις πάνω μας.

(*) εκτός αν μας βάλεις ένα υποθετικό μαχαίρι στο λαιμό, στην οποία περίπτωση η απάντηση είναι σαφέστατα ρακόμελο.

Εδώ τα καλά τα ρακόμελα

Η γειτονιά του Μεταξουργειο-Κεραμεικού κρατά γερά τα αθηναϊκά σκήπτρα του σωστού, του μερακλήδικου ρακόμελου, με μερικές από τις πιο αγαπημένες μας εκτελέσεις να περιλαμβάνουν (χωρίς να περιορίζονται σε) εκείνη της Τυφλόμυγας, της Κορόβα, του Λούη, του Sabir και του Τυπογράφου. Η τιμή παντού γύρω στα 7€ για το καραφάκι των 200 ml.

Εκτός μεταξουργειόπιατσας, φοβερό ρακόμελο φτιάχνουν στα Εξάρχεια το Ρακουμέλ, το λέει άλλωστε και το όνομά του, στην Πλάκα το Καφενείο, στο Παγκράτι το Λούβρο, στην Καλλιθέα το Αμοργιανό Πέρασμα και στο Αιγάλεω τα Αχλάδια.

Ένα καταπληκτικό ρακόμελο μας έφτιαξε πρόσφατα και ο κύριος Νίκος στις Στροφές, αυτό το υπέροχα νοσταλγικό στέκι με το πάτωμα σκακιέρα, τα κεντητά κουρτινάκια στα παράθυρα και τα χειρόγραφα σημειώματα στα τραπέζια, που μπορεί να άνοιξε πριν από 43 ολόκληρα χρόνια ως το πρώτο τεϊοποτείον της Αθήνας, συνεχίζει όμως ακάθεκτο και το ξενυχτά ακόμα και βράδια καθημερινής, σε έναν ολόδικο του χωροχρόνο. Κι εδώ το μεγάλο καραφάκι στα 7€.

Το gluhwein το σωστό

Σαφώς πιο δυσεύρετο, ένεκα… εποχικότητας, το gluhwein το καλό, το μερακλήδικο το φτιάχνουν αυτές τις μέρες στο Λούβρο στο Παγκράτι, στο Paribaba και το Upupa Epops στα Πετράλωνα, στο Okupa στου Ψυρρή, στο Tiki Bar στου Μακρυγιάννη που αγαπά εν γένει (και) τα ζεστά ποτά, στο Blue Bird της Ηπίτου και στη Ρίζα Ρίζα στο Κουκάκι, η ατμόσφαιρα της οποίας του ταιριάζει γάντι.

Λιγότερο καλό, αλλά σίγουρα ταιριαστό με την ατμόσφαιρα των χριστουγεννιάτικων αγορών της Ευρώπης, θα βρεις και στο Πεδίο του Άρεως, για να βολτάρεις κάτω από τα μαγικά του φώτα με το ανάλογο χάρτινο ποτηράκι στο χέρι. Η τιμή του στα 5€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v