Πού να πας για καλό φαγητό στην Αθήνα χωρίς να ξοδέψεις πάνω από 20€

Αν νομίζεις ότι το καλό φαγητό στην Αθήνα κοστίζει πολλά, ήρθε η ώρα να σου αποδείξουμε το αντίθετο.

Πού να πας για καλό φαγητό στην Αθήνα χωρίς να ξοδέψεις πάνω από 20€

Αν ψάχνεις που να φας καλό φαγητό χωρίς να δεις το πορτοφόλι σου να αδειάζει και το στομάχι σου να παραπονιέται από τις καούρες, η Αθήνα έχει περισσότερα διαμαντάκια απ’ όσα φαντάζεσαι.

Από τίμια μαγειρεία που σερβίρουν ποιοτική μαμαδίσια κουζίνα, μέχρι μικρά εστιατόρια με αυθεντικές κουζίνες και απίθανα πιάτα, υπάρχουν μέρη στην πόλη όπου τρως ποιοτικά, άνετα και χορταστικά χωρίς να ξεπεράσεις τα 20€ το άτομο, με κρασί ή μπίρα.

Σε κάποια μάλιστα δεν ξεπερνάς ούτε τα 15€. Μια χαρά.

Δες παρακάτω μερικά και ξεκίνα τις δοκιμές.

Διοχάρους 31 και Κλεισούρας, Ιλίσια, τηλ: 210 7224242

Στο 5Φ έχουν καταφέρει κάτι που σπανίζει πια: κάθε μέρα, μπροστά στη σχάρα και στις προθήκες τους, απλώνουν πάνω από είκοσι επιλογές σε μαγειρευτά και πιάτα της ώρας, όλα σαν να βγήκαν από κουζίνα ελληνικής οικογένειας σε σούπερ χαμηλές τιμές. Οι μερίδες είναι γενναιόδωρες, οι γεύσεις σπιτικές, και συχνά θα σε ρωτήσουν αν θέλεις λίγο ακόμη από αυτό που ήδη έχεις, χωρίς χρέωση. Τα μαγειρευτά είναι πεντανόστιμα (από μακαρόνια με κιμά, μέχρι παστίτσιο, γεμιστά και μουσακά), ο χώρος θυμίζει ταβέρνα άλλης εποχής και οι άνθρωποί του είναι ζεστοί, ευγενικοί και πραγματικά πρόθυμοι να σε φροντίσουν. Με 10-12€ το άτομο με μπύρα, τρως χορταστικά, και μαμαδίσια.

Papardela

Στην off κέντρου γειτονιά της Δάφνης, η Papardela έχει αποκτήσει φανατικό κοινό στους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας. Τα χειροποίητα ζυμαρικά της έρχονται σε γενναιόδωρες μερίδες, με πιάτα όπως ο «Πιτσιρίκος» με κιμά και τσαλαφούτι ή η «Μπουμπού Αντζέλα» με μπέικον, κρέμα παρμεζάνας και κρόκο αυγού να ξεχωρίζουν. Οι πίτσες ψήνονται στον ξυλόφουρνο μπροστά σου, με πλούσια υλικά και ωραίο, καλοφουρνισμένο ζυμάρι, η «Σουλτάνα» είναι από τις πιο δημοφιλείς. Στα ορεκτικά, οι μπρουσκέτες, τα γεμιστά μανιτάρια πορτσίνι και τα «Μαρμελένια» με φέτα σε φύλλο κρούστας κάνουν ιδανικό ξεκίνημα, ενώ οι vegan κεφτέδες δείχνουν ότι το μενού έχει επιλογές για όλους. Λογαριασμός για ένα χορταστικό ιταλικό γεύμα, με κρασί, στα 18-20€ το άτομο.

Γκουρμεζέ

Κρεοντος 96, Βοσπόρου 91-93, Κολωνός, τηλ: 2105149433

Το Γκουρμεζέ είναι από τα μαγαζιά που σε κερδίζουν αμέσως με τον όμορφο, καθαρό χώρο του και τη ζεστή, χαλαρή ατμόσφαιρα. Η κουζίνα του περιλαμβάνει κλασικά ελληνικά πιάτα, εκτελεσμένα με μεράκι: η σαλάτα κοτόπουλο είναι πολύ καλή, οι κολοκυθοκεφτέδες φανταστικοί και η ποικιλία κρεατικών τιμιότατη. Από τα πιο δημοφιλή πιάτα ξεχωρίζουν τα σπιτικά κεφτεδάκια με σάλτσα βασιλικού, ο ντάκος, το φιλέτο κοτόπουλο και το μοσχαρίσιο μπιφτέκι, ενώ τα αλμυρά κανταϊφάκια με γραβιέρα Νάξου είναι από τις ωραιότερες εκπλήξεις του καταλόγου. Πολύ καλή και η τηγανιά κοτόπουλο, όπως και τα φιλετάκια χοιρινά, με τα ζυμαρικά —οι παπαρδέλες με κοτόπουλο— να έχουν μπόλικους φαν. Λογαριασμός στα 12-15€ ανά άτομο, με κρασί.

Ραέτι

Πουλίου & Αμαλιάδος 18, Αμπελόκηποι, τηλ: 210 6428200

Κρυμμένο κάπου στους Αμπελοκήπους, αυτό το αγαπημένο μαγαζάκι με την οικογενειακή ατμόσφαιρα ξέρει να μας ταΐζει νόστιμα και παραδοσιακά με γεύσεις ανωγειανής κουζίνας. Σιγομαγειρεμένο ζυγουρι με ντομάτα και μακαρόνια με ανθότυρο, αντικριστό στη σούβλα, οφτό αρνί ψημένο και πασπαλισμένο με αλάτι κατόπιν παραγγελίας, σαρικόπιτες, σφακιανή μαραθόπιτα, πικάντικο απάκι Ρεθύμνου με σιουφιχτά μακαρόνια, σπιτικά ντολμαδάκια, κουνέλι στιφάδο, ρεβίθια κοκκινιστά με ζυγούρι. Όρεξη να έχεις να δοκιμάζεις παραδοσιακούς μεζέδες και λοιπά κρητικά εδέσματα, χωρίς να πληρώσεις πολλά. Ο λογαριασμός στα 15-18€ άτομο με ωραία ρακή.

Hayat

Ιπποκράτους 78, Εξάρχεια

Στα Εξάρχεια, το Hayat είναι από εκείνα τα μαγαζιά που μπαίνεις και νιώθεις αμέσως πως έχεις βρει κρυμμένο διαμάντι. Η κουζίνα του ακουμπά στις αυθεντικές ανατολίτικες γεύσεις, με πιάτα που γίνονται με μεράκι και φαίνεται. Τα μαντί, φτιαγμένα ένα ένα στο χέρι, έρχονται με γιαούρτι και σουμάκ και είναι από μόνα τους λόγος επίσκεψης. Το λαχματζούν είναι λεπτό και μυρωδάτο, το κεμπάπ ζουμερό και ελαφρύ, τα ιτσλί κιοφτέ συνδυάζουν αρμονικά κιμά, πλιγούρι και καρύδι. Η ζεστή πίτα, η παστουρμαδόπιτα με τον έντονο χαρακτήρα και ο κουρδικός γύρος ολοκληρώνουν την πικάντικη εμπειρία. Λογαριασμός στα 12-15€ το άτομο, με μπίρα.

Οι Νοστιμιές της Μαίρης

Ύδρας 2-4, τηλ: 21 0821 3136

Στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, οι Νοστιμιές της Μαίρης είναι στέκι για Κυψελιώτες, ηθοποιούς μετά τις παραστάσεις και όσους αγαπούν το καλό σπιτικό φαγητό. Από τις μεγάλες λαμαρίνες της βιτρίνας διαλέγεις μπιφτέκια, σουτζουκάκια, λαδερά, κρεατικά στη σχάρα και έναν εξαιρετικό χειροποίητο πουρέ. Το κυψελιώτικο μαγειρείο τιμά τα κλασικά όπως πρέπει: παστίτσιο, γιουβαρλάκια, κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια, μοσχαράκι λεμονάτο ή κοκκινιστό, λαχανοντολμάδες και γιουβέτσι. Τα δοκιμάζουμε σε έναν χαλαρό, ανεπιτήδευτο χώρο ή στα τραπεζάκια έξω τις ηλιόλουστες μέρες. Οι τιμές είναι ιδανικές, 7-8€ το πιάτο πάνω κάτω, περίπου 12-15€ το άτομο με μπύρες και ορεκτικά.

Ραφίκι

Πέλλης 22, τηλ.: 21 0346 4717

Ένα από τα δημοφιλέστερα στέκια του Βοτανικού, το Ραφίκι είναι παρεΐστικο, κεφάτο και μονίμως γεμάτο (έλα νωρίς για να βρεις τραπέζι). Απλώνει τραπεζάκια στον πεζόδρομο, και τα φορτώνει με πειραγμένα μεζεδάκια σαν τα νιόκι με καπνιστή πανσέτα, την γραβιέρα με τσιμένι, το κριθαρότο μανιταριών με λάδι τρούφας, το κοτόπουλο με μουστάρδα και μέλι, τη μους ταραμά, τα αυγά με σύγκλινο Μάνης, τον τσίρο με φακές Beluga, και τα χειροποίητα παστουρμαδοπιτάκια με σως γιαουρτιού και μαρμελάδα ντομάτας. Για ένα φουλ έξτρα γεύμα με τις απαραίτητες ρακές, θα πληρώσεις γύρω στα 18-20€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v