ΑTHeRee: Στην πιο όμορφη στοά της Κολοκοτρώνη για μεζεδάκια κι aperitivos

Το ΑTHeRee σε καλεί στην πανέμορφη στοά Τοσίτσα κι έχει όλες τις αγαστές προθέσεις να σε καλοταΐσει σερβίροντας τα καλύτερα καλαμαράκια που έφαγες πρόσφατα κι αντζούγιες με γίγαντες από άλλο πλανήτη.

ΑTHeRee: Στην πιο όμορφη στοά της Κολοκοτρώνη για μεζεδάκια κι aperitivos

Η γειτονιά που απλώνεται από το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι είναι ίσως η πιο ενημερωμένη γαστρονομικά αφού κυριολεκτικά μπορείς να φας ό,τι τραβά η ψυχούλα σου. Από gastrobars, ιταλικά, street food spots και σουβλατζίδικα μέχρι fine dining εστιατόρια, ασιατικά, μπεργκεράδικα, φαλαφελτζίδικα και έθνικ φαγάδικα υπάρχει μια λύση σε κάθε σου γευστικό πρόβλημα. Αν μας ρωτούσες μπέσα όμως τι μας έλειπε εκεί γύρω, θα σου λέγαμε ένα μεζετζίδικο στέκι σε μια στοά βγαλμένη από αθηναϊκή χρονοκάψουλα με διαλεχτές επιλογές κρασιού, τύφλα να έχουν όλα τα ινσταγκραμικά aperitivos της πλάσης.

Κάπου εκεί ήρθε πολύ πρόσφατα το ΑTHeRee για να μας βγάλει ασπροπρόσωπους και να μας δώσει έναν ακόμη πολύ καλό λόγο να σεργιανίσουμε την Κολοκοτρώνη. Κάπου στη μέση της Κολοκοτρώνη υπάρχει η στοά Τοσίτσα που πρέπει επειγόντως να επισκεφθείς όχι μόνο επειδή στεγάζει το πολλά υποσχόμενο ΑTHeRee αλλά και λόγω του υπέροχου κτιρίου που απλώνεται εμπρός σου μόλις σηκώσεις το βλέμμα σου. Μαρμάρινες φιδωτές σκάλες, περίτεχνα κιγκλιδώματα σκέτα αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα και γύψινα φωτιστικά μας υπενθύμιζαν πως θα έμοιαζε η Αθήνα αν δεν είχε υποπέσει στο αμάρτημα της αντιπαροχής. Στη μικρή στοά πια δε ακούγονται οι ήχοι των ραπτομηχανών των μοδιστρών που μεγαλούργησαν τις παλιότερες δεκαετίες, αλλά τα τσουγκρίσματα των θαμώνων που επισκέπτονται το νέο εγχείρημα του Νίκου Θυρρή (που ονοματοδότησε τον χώρο από κοινού από το Αθήρι, μια ταπεινή μα τόσο comfort λευκή ποικιλία κρασιού).

Χαζεύοντας την αυτοσχέδια κάβα με τα κρασιά που μόστραρε πολλές αγαπημένες ετικέτες (από 5€ το ποτήρι/20€ η φιάλη) σε πολύ προσιτές τιμές. Επιλέξαμε από τον χειρόγραφο κατάλογο λόγω ονόματος και σημασίας το Alani. Ένα ωραιότατο ροδίτικο Αθήρι που κάνει το ιδανικό pairing με όλα τα καλομαγειρεμένα μεζεδάκια του μενού. Ένα οινικό aperitivo δηλαδή για να καταλαβαινόμαστε κι οι foodies μεταξύ μας.

Ο κατάλογος με τα μεζεδάκια απαιτούσε την συμμετοχή σου, σημειώνοντας όλα εκείνα που σου γυάλισαν στο μάτι εν πρώτοις. Όλα τα μεζεδάκια είναι χειροποιήτα, δεν υπάρχει ευτυχώς τίποτα προκάτ κι ακόμη και τα παστά, παστώνονται στο ΑTHeRee σε επιμέλεια του Λευτέρη Ζαφειρόπουλου ενός wonderkid του χώρου που πέρσι κέρδισε στο Master Chef. Το προζυμένιο ψωμάκι (3€) με σκορδόλαδο και ανθό αλατιού δεν πρέπει να λείψει από την παραγγελία σου καθώς αποτελεί πρώτης τάξης πολεμοφόδιο στη μάχη της βούτας στην οποία θα επιδοθείς ακολούθως. Οι κροκέτες με σύγκλινο (7€) και συνοδευτικό αϊολί σαφράν ήταν πολύ τραγανές, με ωραίο δάγκωμα και μια μπεσαμελένια γέμιση όνειρο. Τα ροδίτικα πιταρούδια με ξινή κρέμα και την ελαφρώς πικάντικη σάλτσα πράσινης ντομάτας (7€) πέρα από δήλωση καταγωγής του ιδιοκτήτη ήταν και μια απάντηση σε όσους θα σνόμπαραν μια εξελληνισμένη εκδοχή του φαλάφελ. Η παστή λακέρδα με τα ρεβίθια μπουρδέτο (8,50€) ήταν το πιάτο που σιγοτρώγοντας θα σε έκανε να τελειώσεις ένα μπουκάλι κρασί πριν πεις κύμινο ενώ οι αντζούγιες με γίγαντες (8,50€) που μας πρότεινε το ευγενέστατο προσωπικό του σέρβις ήταν μια πάρα πολύ ευχάριστη έκπληξη. Πολύ ταιριαστό το πάντρεμα κι όλοσωστα μαγειρεμένοι οι γίγαντες ανέδιδαν τη μαμαδίστικη πινελιά που όλοι έχουμε λατρέψει.

Συνεχίσαμε ακάθεκτοι με άλλα δύο πιάτα που μπήκαν δικαιωματικά στο προσωπικό top-3 μας. Τα γλυκάδια (8€) ήρθαν σε μια υπέρ-απολαυστικη πηχτή βουτυρένια σάλτσα με πιπέρια και μας έκαναν να ξεκινήσουμε ένα ρεσιτάλ αποθεωτικών αλαλαγμών.

Τα καλαμαράκια με σάλτσα από καπνιστό χέλι (11€) ήταν ένα στοίχημα που κερδήθηκε κατά κράτος από τον σεφ, υπενθυμίζοντάς μας αντίστοιχα ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος από το τηγάνισμα των προκάτ κατεψυγμένων που έχει κατακλύσει δυστυχώς τη χώρα. Η σάλτσα και τα ψιλοτριμμένα ξηροκάρπια δώσανε το κάτι παραπάνω σε αυτή την πολύ πετυχημένη έμπνευση και συνακόλουθα δημιουργία.

To χειροποίητο προφιτερόλ (9€) στο τέλος επιβάλλεται για να κλείσει με τον πιο γλυκό τρόπο η βραδιά, ενώ αν αναζητάς ένα επιδόρπιο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο τότε αξίζει να δοκιμάσεις το παγωτό από κατσικίσιο γάλα, ελαιόλαδο και ανθό αλατιού (8€) που δένει εξαιρετικά δυο φαινομενικά αταίριαστα υλικά.

 

 

ΑTHeRee

Kολοκοτρώνη 29, Στοά Τοσίτσα, τηλ.: 21 3044 6531

Instagram 

Facebook 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v