Έτσι βοηθάς να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή (και δεν το προσέχεις)

Κάθε φορά που παίρνεις το μετρό, κάνεις ανακύκλωση, ανέχεσαι το χάρτινο καλαμάκι, ξαναχρησιμοποιείς την σακούλα, βάζεις κι εσύ ένα μικρό λιθαράκι.

Έτσι βοηθάς να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή (και δεν το προσέχεις)

Ξέχνα τις λίστες που σου κουνάνε το δάχτυλο για όλα όσα δεν κάνεις, και έλα να δούμε όλα εκείνα τα μικρά που μοιάζουν ασήμαντα αλλά είναι σπουδαία, και με τα οποία βάζεις κι εσύ ένα λιθαράκι προς την σωστή κατεύθυνση –αυτή του να μην πεθάνει ο πλανήτης μας αύριο. Ούτε μεθαύριο.

Χρησιμοποιείς συχνά τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντί για το αυτοκίνητο. Έστω, όχι συχνά, αλλά μόνο όταν έχει πορεία ή μόνο την τελευταία εβδομάδα του μήνα που ξεμένεις από λεφτά για βενζίνη.

Ξαναγεμίζεις το πλαστικό μπουκαλάκι, ή ακόμα καλύτερα έχεις αγοράσει παγούρι και το γεμίζεις με νερό για να το παίρνεις μαζί και να μην αγοράζεις συνεχώς πλαστικά μπουκαλάκια νερό.

Θυμάσαι έστω τις μισές φορές να πάρεις μαζί την τσάντα του σούπερ μάρκετ, και να μην αγοράσεις άλλη μία πλαστική σακούλα.

Σβήνεις τα φώτα που δεν χρειάζεσαι, έχεις πολύμπριζα με διακόπτη για να μην καίνε ρεύμα τηλεοράσεις και στερεοφωνικά στο standby, και κάνεις μπάνιο με κρύο νερό τα καλοκαίρια.

Περπατάς πολύ, όχι μόνο για να κάνεις βόλτα ή/και γυμναστική, αλλά για να πας όπου έχεις να πας, αν είναι σε περπατήσιμη απόσταση.

Μαγειρεύεις δύο φαγητά, ή έστω ένα σε μεγαλύτερη ποσότητα, κάθε φορά που ανάβεις τον φούρνο. Και καταψύχεις ό,τι δεν τρως για αργότερα.

Κλείνεις τη βρύση όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου, ή μέχρι να σαπουνίσεις καλά τα χέρια σου.

Ταξιδεύεις εντός Ελλάδας, ή ακόμα και στα κοντινά του εξωτερικού, με τραίνο, λεωφορείο ή αυτοκίνητο αντί για αεροπλάνο. Ναι, ακόμα και το αυτοκίνητο είναι καλύτερο για τον πλανήτη από το αεροπλάνο.

Ανέχεσαι το χάρτινο καλαμάκι –έστω με λίγη ή περισσότερη γκρίνια– και δεν είσαι από αυτούς που κουβαλάνε πλαστικό από το σπίτι τους, αγορασμένο στην παρανομία.

Διαχωρίζεις, έστω υποτυπωδώς, τα σκουπίδια σου, και κατεβάζεις τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες στην ανακύκλωση.

Δεν τυπώνεις περιττά πράγματα, και διαβάζεις ειδήσεις και άρθρα κυρίως στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σου. Τα εισιτήρια συναυλιών και κινηματογράφων τα έχεις σε μια εφαρμογή τύπου Wallet.

Δεν βάζεις σχεδόν ποτέ μισογεμάτο το πλυντήριο πιάτων να δουλέψει. Ούτε αυτό των ρούχων.

Έχεις έστω μερικά γλαστράκια στο μπαλκόνι σου, τα οποία φροντίζεις επαρκώς ώστε να παραμένουν ζωντανά.

Χρησιμοποείς ταπεράκια αντί για μεμβράνες και συσκευασίες μιας χρήσης για να μεταφέρεις φαγητό από δω κι από κει.

(Αυτονόητο αλλά δυστυχώς όχι για όλους, οπότε θα το γράψουμε) δεν πετάς ποτέ σκουπίδια εκτός κάδων. Ούτε γόπες τσιγάρων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v