Πώς θα κάνεις πιο οικολογικά Χριστούγεννα

Τα φετινά Χριστούγεννα μπορείς να βάλεις το μικρό σου λιθαράκι για ένα πιο «πράσινο» μέλλον. Δες πώς.

Πώς θα κάνεις πιο οικολογικά Χριστούγεννα

Πλαστικά παιχνίδια και σακούλες παντού, πλαστικά στολίδια, υπερ- κατανάλωση ενέργειας. Τα Χριστούγεννα κάθε άλλο παρά φιλικά στο περιβάλλον είναι.

Μπορούν όμως να γίνουν, αν κάνουμε κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο τα ζούμε. Και χρήματα θα γλιτώσουμε και το περιβάλλον θα χαμογελά (κάπως).

Αληθινό ή ψεύτικο δέντρο;

Ένα αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει σημαντικά χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από ένα τεχνητό δέντρο, ειδικά εάν απορριφθεί σωστά. Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο μήκους 2 μέτρων από πλαστικό, από την άλλη πλευρά, έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα λόγω των ενεργοβόρων διαδικασιών παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι όσο επιλέγουν τεχνητό δέντρο πρέπει να το χρησιμοποιούν για τουλάχιστον μια δεκαετία, προκειμένου οι περιβαλλοντικές του επιπτώσεις να είναι ίσες με αυτές των φυσικών δέντρων.

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις πάντως, είναι να στολίσεις ένα δέντρο σε γλάστρα. Αν το φροντίσεις και τον υπόλοιπο χρόνο στο μπαλκόνι σου, θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και του χρόνου τα Χριστούγεννα. Εναλλακτικά μπορείς να στολίσεις το παραδοσιακό, 100% ελληνικό καραβάκι.

Φτιάξε κάρτες από ανακυκλώσιμο χαρτί που… φυτρώνει

Μια σούπερ ιδέα για κάρτες που μπορούν να συνεχίζουν να «ζουν» μετά τις γιορτές είναι αυτή που βρήκαμε εδώ, και περιλαμβάνει κατασκευή καρτών από ανακυκλώσιμο χαρτί και μάλιστα εμποτισμένο με σπόρους.

Τι θα χρειαστείς: 1. Ένα μπλέντερ, 2. Σπόρους της επιλογής σου, 3. Φόρμα για μπισκότα-γλυκά στη διάσταση που θες να έχει η κάρτα σου, 4. Κομμάτια χαρτιού (χρωματιστό, μονόχρωμο), 5. Κορδόνι ή σπάγκος της επιλογής σου για δέσιμο (σε περίπτωση κάρτας 2 σελίδων)

Συμβουλή: Καθώς το χαρτί περιέχει τοξικές ουσίες, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιο παλιό μπλέντερ το οποίο δεν θα χρησιμοποιήσεις αργότερα για την παρασκευή φαγητού.

Πώς θα το κάνεις:

1. Κόβεις το χαρτί που έχετε επιλέξει σε μικρά κομματάκια και τα τοποθετείς στο μπλέντερ ώστε να γίνουν ακόμη μικρότερα.

2. Στη συνέχεια, γεμίζεις με νερό, τόσο ώστε ανακατεύοντας να προκύψει ένας ομοιόμορφος πηχτός πολτός.

3. Μόλις ο πολτός ετοιμαστεί, προσθέτεις τους σπόρους και αναδεύεις ελαφρά με ένα κουτάλι ώστε να διασκορπιστούν παντού.

Προσοχή, δε θέλουμε να κομματιαστούν οι σπόροι. Επίσης, καθώς καλύπτονται με μια φυσική θρεπτική ουσία η οποία διαλύεται στο νερό, αν ο πολτός δε χρησιμοποιηθεί άμεσα, η ουσία αυτή θα κολλήσει στο μπλέντερ και οι σπόροι δεν πρόκειται να αναπτυχθούν μες στο χαρτί όπως θέλουμε.

4. Τοποθετείς το καλούπι-σήτα πάνω στο νεροχύτη (ώστε το νερό του πολτού να μπορεί να αποστραγγιστεί) και πάνω του τη φόρμα για τα μπισκότα.

5. Έπειτα, ρίχνεις μαλακά λίγο από τον πολτό μέσα στη φόρμα και με το δάχτυλό το απλώνεις ομοιόμορφα.

6. Μόλις το περισσότερο νερό του πολτού αποστραγγιστεί, μπορείς να αφαιρέσεις τη φόρμα. Όσο στεγνώνει το μίγμα από το νερό, οι ίνες του χαρτιού ενοποιούνται και στο τέλος δημιουργείται ένα πολύ σκληρό χαρτόνι.

7. Αφήνεις να στεγνώσουν και είναι έτοιμες.

Αν θες να φτιάξεις κάρτα 2 σελίδων, χρησιμοποιώντας 2 χαρτόνια για κάθε κάρτα, ανοίγεις από 2 τρυπούλες στις 2 γωνίες της μιας πλευράς κάθε χαρτονιού και τα δένεις μεταξύ τους με κορδονάκι ή σπάγκο.

Θα είναι χρήσιμο, παράλληλα με τις ευχές, να συμπεριλάβεις και την ακόλουθη οδηγία φύτευσης για τους παραλήπτες των καρτών: Για να φυτρώσουν οι σπόροι, απλά πρέπει να καλύψετε το χαρτόνι με λίγο νωπό χώμα.

Και οικολογικά στολίδια

Αντί για τα κλασικά πλαστικά στολίδια, δοκίμασε να φτιάξεις οικολογικά, με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά. Για παράδειγμα, μπορείς να στολίσεις το δέντρο με «μπουκετάκια» από στικς κανέλας ή με αποξηραμένα φρούτα: κόψε πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή σε φέτες, άφησέ τα να στεγνώσουν και κατόπιν βάλ’τα σε ένα ταψί στον φούρνο της κουζίνας και ψήσ’τα στον αέρα. Άσε τα να κρυώσουν, πέρνα ένα σχοινάκι και είναι έτοιμα.

Δες το βίντεο:

Κάνε οικονομία στο ρεύμα

Μέρος του στολισμού για τις γιορτές συνηθίζεται να είναι και τα πολλά αναμμένα φώτα στο δέντρο και το σπίτι. Δοκίμασε να αντικαταστήσεις τις κοινές λάμπες με λάμπες εξοικονόμησης και διάλεξε λαμπάκια για το δέντρο με χαμηλή κατανάλωση. Οι λάμπες LED καταναλώνουν 90% λιγότερη ενέργεια από τα συμβατικά χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια.

Επίσης, περίπου το 40% της οικιακής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με το τοπικό κλίμα φυσικά, πηγαίνει στην εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού. Δε λέμε να ξεπαγιάσετε, αλλά αν μαγειρεύεις και ετοιμάζεσαι να υποδεχτείς κόσμο, χαμήλωσε λίγο τη θέρμανση. Μη σε ανησυχεί το κρύο: το μαγείρεμα, αλλά και η πολυκοσμία θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι.

Επίσης, φρόντισε για τη συντήρηση του λέβητα-καυστήρα στο σπίτι σου πριν τις γιορτές, αν δεν το έχεις ήδη κάνει. Έτσι θα εξοικονομήσεις ενέργεια και χρήματα.

Λιγότερο πλαστικό

Απόφυγε τα πλαστικά πιάτα και ποτήρια κι ας έχεις το πλύσιμο μετά. Βγάλε το καλύτερο σερβίτσιο σου, βάλε έναν κάδο ανακύκλωσης στην κουζίνα και καθάρισε μετά με οικολογικά απορρυπαντικά.

Στα ψώνια για το τραπέζι, απόφυγε τις πλαστικές και τις σακούλες μίας χρήσης και εφοδιάσου με τον καλύτερο και πιο οικολογικό σύμμαχο: πάνινες τσάντες, ανθεκτικές και για κάθε χρήση. Επίσης, αναζήτησε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζεις.

«Πράσινα» δώρα και ψώνια

Δοκίμασε να φτιάξεις χειροποίητα δώρα για τα αγαπημένα σου πρόσωπα ή οργάνωσε ανταλλαγή δώρων και δώρισε παλιά αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείς πια και θα είναι χρήσιμα σε κάποιον άλλο.

Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να μειώσεις το υλικό αποτύπωμά είναι τα μη καταναλωτικά, άυλα δώρα με τη μορφή υπηρεσιών, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία, ένα μασάζ, τα εισιτήρια κινηματογράφου ή θεάτρου, ένα δώρο εμπειρίας ή μια συνδρομή γυμναστηρίου για τη νέα χρονιά.

Αν πας στα μαγαζιά, μην πάρεις το αυτοκίνητό σου. Η κίνηση των ημερών κάνει κακό στα νεύρα σου, αλλά και στον πλανήτη. Προτίμησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και εκμεταλλεύσου την ευκαιρία για μια ωραία βόλτα στο κέντρο της πόλης.

Και λιγότερο κρέας

Το κρέας, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν πολύ μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα από τα φυτικά. Ενδεικτικά, το αποτύπωμα άνθρακα του κρέατος θεωρείται περίπου διπλάσιο από αυτό της χορτοφαγίας.

Τι μενού μπορείς να φτιάξεις όμως χωρίς γαλοπούλα και κρέας; Ένα γιορτινό μενού μπορεί να ξεκινήσει με μια ζεστή κρεμώδη σούπα, όπως μία σούπα με γλυκοπατάτα ή κολοκύθα, τζίντζερ και κάρυ (δες εδώ) Σαν ορεκτικά ή συνοδευτικά μπορείς να σερβίρεις κάποια τάρτα ή πίτα, ή μια galette με μανιτάρια και σπανάκι ή μια πρωτότυπη λαχταριστή φακόπιτα.  

Ως κυρίως πιάτο μπορείς να ετοιμάσεις στιφάδο με μανιτάρια και κάστανα, ενώ εάν αν θες ένα πιάτο που να θυμίζει κρέας, το κρασάτο Jackfruit είναι ιδανικό. Μπορείς επίσης να φτιάξεις λαζάνια με ψητή μελιτζάνα και μπεσαμέλ από κουνουπίδι ή vegan κανελόνια με ροζ φακές.  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v