Πού θα δοκιμάσεις καλό φαγητό σε Βύρωνα- Παγκράτι- Καισαριανή
Από το Παγκράτι μέχρι τον Βύρωνα κι από εκεί ως την Καισαριανή, μας έπιασε μια πείνα ξαφνικά και πιάσαμε τραπέζι στις πιο γευστικές γωνιές.
Από το Παγκράτι μέχρι τον Βύρωνα κι από εκεί ως την Καισαριανή, μας έπιασε μια πείνα ξαφνικά και πιάσαμε τραπέζι στις πιο γευστικές γωνιές.
Ανάμεσα στις πιο ζωντανές γειτονιές της Αθήνας, ο Βύρωνας, το Παγκράτι και η Καισαριανή κρατούν ζωντανή την παράδοση του καλού φαγητού για κάθε γούστο και όρεξη. Από ιταλικά roof tops και σύγχρονες ταβέρνες μέχρι ψαγμένα γαστροκαφέ και παραδοσιακά ψητοπωλεία, συγκεντρώσαμε ορισμένες από τις πιο λουκούλλειες διευθύνσεις για τον ουρανίσκο σου μόνο.
Ave
Καραολή και Δημητρίου 9, Βύρωνας, τηλ: 21 0764 7800
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ave-Italian Resto Bar (@ave.restobar)
Ο Βύρωνας έχει εδώ και μερικά χρονιά το ιταλικό στέκι που του έλειπε, και θα σε κάνει να πεις… Άβε (σαλάτα) Καίσαρα στον ατμοσφαιρικό χώρο του Via Miniatura. Στην ταράτσα του η μυρωδιά της φρεσκοψημένης πίτσας ανακατεύεται με την απαλή ιταλική μουσική, δημιουργώντας την τέλεια ατμόσφαιρα για ιταλικές δοκιμές. Το μενού τιμά την παράδοση της γείτονος χώρας με δημιουργικές πινελιές: από την carbonara με guanciale και πεκορίνο, μέχρι το pasticho παστίτσιο εννοούμε εδώ; με ουρά μοσχαριού και κρέμα γραβιέρας, κάθε πιάτο αποκαλύπτει τη φροντίδα στην πρώτη ύλη και την έμπνευση του σεφ. Οι πίτσες ψήνονται σωστά, με υλικά όπως σάλτσα San Marzano, fior di latte, burrata και προσούτο cotto, ενώ οι σαλάτες -όπως η Caesar’s με καψαλισμένο καλαμπόκι ή η rocket parmesan με ντοματίνια και βαλσάμικο- προσθέτουν φρεσκάδα στο τραπέζι. Για ένα πλήρες γεύμα, με ποτήρι κρασί, υπολόγισε περί τα
Τύπου Ταβέρνα
Ηρώνδα 8, Παγκράτι, τηλ.: 21 0723 3508
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Τύπου Ταβέρνα (@typou_taverna)
Το πάντα ζωντανό και γεμάτο εκπλήξεις Παγκράτι, υποδέχτηκε πρόσφατα μια νέα άφιξη που μας γύρισε πίσω στα ’80s και ’90s, τότε που οι αστικές ταβέρνες είχαν την τιμητική τους. Η Τύπου Ταβέρνα, έχει ήδη αρχίσει να γίνεται σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της καλής παρέας και του μερακλίδικου φαγητού. Το εσωτερικό της αποπνέει ρετρό αύρα, ενώ τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο βγαίνουν καιρού επιτρέποντος. Το μενού κινείται σε γνώριμα ελληνικά μονοπάτια, με αμπελοφάσουλα εποχής, χειροποίητους κολοκυθοκεφτέδες, μοσχαρίσιο συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια, πατάτες με αυγά και αρνίσια παϊδάκια που ψήνονται με μεράκι. Το κοκορετσάκι είναι δυνατό, ενώ στο φινάλε η πορτοκαλόπιτα με παγωτό έρχεται να κλείσει το γεύμα όπως πρέπει. Λογαριασμός στα 25€-30€ το άτομο, για γεύμα με κρασί σε ποτήρι.
Μαύρος Γάτος
Πολέμωνος 4, Παγκράτι, τηλ: 210 7236903
Ένα όνομα, μια γευστική ιστορία στο Παγκράτι. Ο Μαύρος Γάτος στηρίζεται εδώ και δεκαετίες στην απλότητα και στην ουσία του καλού φαγητού και αυτό φαίνεται. Στο ευρύχωρο υπόγειο με τα καρώ τραπεζομάντιλα σερβίρονται καθημερινά μαγειρευτά και ψητά που ξεχωρίζουν για τη γεύση και την ποιότητά τους. Τα παϊδάκια, το μοσχαρίσιο καλαμάκι και το συκώτι στη μπόλια είναι από τα πιάτα που αξίζουν ειδική μνεία, σωστά ψημένα, ζουμερά και καλοφτιαγμένα. Από τα μαγειρευτά, η κολοκυθοτυρόπιτα, οι γεμιστές ντομάτες και το σπληνάντερο δείχνουν ότι η κουζίνα τιμά την παράδοση, ενώ οι σαλάτες, όπως ο ντάκος και τα χόρτα, είναι φρέσκες και προσεγμένες. Δοκίμασε και το μοσχαρίσιο λουκάνικο, το οποίο είναι ό,τι πρέπει για τσιμπολόγημα στη μέση. Η εξυπηρέτηση είναι φιλική και γρήγορη, με τα πιάτα να έρχονται διαδοχικά, όπως πρέπει. Λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο, με κρασί.
Φίφτυ
Βορείου Ηπείρου 2, Βύρωνας, τηλ: 21 0760 1730
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Φίφτυ γαστροκαφέ (@fiftygastro_athens)
Στην πλατεία Σμύρνης, στην καρδιά του Βύρωνα, το Fifty Γαστροκαφέ συνδυάζει προσιτή γαστρονομία με αυθεντική φιλοξενία, σε έναν χώρο με όμορφη, χαλαρή ατμόσφαιρα, ωραία μίνιμαλ διακόσμηση και φαγητό που φτιάχνεται με μεράκι. Το μενού παντρεύει παραδοσιακές γεύσεις με σύγχρονες ιδέες, προσφέροντας επιλογές όπως σαγανάκι με μαρμελάδα τομάτας και ροζ πιπέρι, αυγά με σπανάκι και φέτα σε φουρνισμένο ψωμί, μοσχαρίσια κεφτεδάκια με σάλτσα τομάτας, αλλά και πιο ιδιαίτερα πιάτα όπως το κοτόπουλο με φυστικοβούτυρο και κόλιανδρο ή βιολογικό κους-κους με πράσο και σπανάκι. Αν αγαπάς τα μεζεδάκια, θα βρεις μανιτάρια πλευρώτους με λαδολέμονο, ντάκο με χαρούπι, ποικιλία με γραβιέρα Ροδόπης και φρέσκες τηγανητές πατάτες. Νοστιμότατο και το pulled pork burger. Λογαριασμός στα 15-20€ το άτομο για ένα ωραιότατο γεύμα, με κρασί.
Ταξίδι Αλαργινό
Τμώλου 31, Βύρωνας, τηλ: 21 2104 8085
Μια ήσυχη, φιλόξενη ψαροταβέρνα που σερβίρει φρέσκα θαλασσινά και μεσογειακές γεύσεις σε προσιτές τιμές βρίσκεται κρυμμένη σε ένα δρομάκι στο Βύρωνα. Η ιδιοκτήτρια Ρούλα και ο σεφ Γιώργος Καννάς έχουν δημιουργήσει ένα μενού που συνδυάζει την ελληνική κουζίνα με διακριτικές διεθνείς επιρροές, δίνοντας έμφαση στην πρώτη ύλη. Τα ορεκτικά, όπως η φάβα Φενεού, η ταραμοσαλάτα και οι κολοκυθοκεφτέδες με ντιπ τζατζικιού, ανοίγουν όμορφα το γεύμα, ενώ πιάτα όπως το σεβίτσε ψαριού ημέρας ή το φιλέτο πεσκανδρίτσας με πουρέ σελινόριζας και γάλα καρύδας δείχνουν τη δημιουργική πλευρά της κουζίνας. Ξεχωρίζουν επίσης το Napoleon μελιτζάνας με θαλασσινά και η πρωτότυπη πρόταση του rice burger σολομού. Το μαγαζί δίνει σημασία και στη διατροφική αξία, προσθέτοντας μουρουνέλαιο σε επιλεγμένα πιάτα κατόπιν παραγγελίας. Λογαριασμός στα 30€ το άτομο, με κρασί.
Τσομπανάκος
Ανακρέοντος 2, Καισαριανή, τηλ: 21 0724 8441
Σε μια από τις πιο αυθεντικές γειτονιές της Αθήνας, στην Καισαριανή, ο Τσομπανάκος μοιάζει με ταξίδι σε παλιά εξοχική ταβέρνα βγαλμένη απ’ τα ’60s. Το περιβάλλον είναι ζεστό, γεμάτο αντίκες, παλιές φωτογραφίες και ένα τζουκμπόξ που λειτουργεί ακόμα, μετατρέποντας κάθε επίσκεψη εδώ σε ταξίδι στο χρόνο (και τις γεύσεις). Τα παϊδάκια του ή αλλιώς «φρούτα του δάσους» όπως τα αποκαλούν εδώ και δεκαετίες, είναι ωραιότατα, ενώ πλάι τους παρελαύνουν κεμπάπ, σαλιγκάρια σε κόκκινη σάλτσα (αν τα τρως θα ενθουσιαστείς), κοκκινιστή προβατίνα και ντολμαδάκια με κιμά και αυγολέμονο. Η πολίτικη σαλάτα με καυτερές πιπερίτσες είναι ό,τι πρέπει για αρχή, ενώ στο τέλος σε περιμένει ένα κέρασμα γιαουρτάκι με γλυκό βύσσινο. Ρώτα τους και για τα πιάτα ημέρας, έχουν ενδιαφέρουσες προσθήκες. Υπολόγισε γύρω στα 20€ το άτομο, με κρασί.
Μανδράκης
Λεωφ. Εθ. Αντιστάσεως 11, Καισαριανή, τηλ: 21 0724 4072

Φωτό: Google
Ψητοπωλείο για μερακλήδες, ο Μανδράκης είναι ίσως το πιο αγαπημένο στέκι για κρεατοφαγία στην περιοχή. Μερίδες γενναιόδωρες, γεύσεις αυθεντικές και μυρωδιές που ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις από Κυριακές με την οικογένεια στην ταβέρνα. Το χοιρινό κοντοσούβλι είναι λόγος για να έρθεις εδώ, ζουμερό και καλοψημένο, ενώ το κοκορέτσι παραμένει σταθερή αξία σε μερίδα. Η μερίδα καλαμάκι χοιρινό εντυπωσιάζει όχι μόνο με τη γεύση αλλά και με την ποσότητα (πέντε καλαμάκια), ενώ το εξοχικό, γεμιστό με ντομάτα, φέτα και πιπεριά και τα μοσχαρίσια μπιφτέκια δικαιούνται μια θέση στο τραπέζι και το στομάχι σου. Όλα συνοδεύονται από φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, πίτα, σαλάτα και δροσερό τζατζίκι, με τιμές που παραμένουν λογικές για την ποιότητα και το μέγεθος των μερίδων. Περί τα 15€ το άτομο, για ένα χορταστικό γεύμα με μπίρα.