Η ταβέρνα Ερμού θα μαζέψει όλους τους καλοφαγάδες στο κέντρο όπως παλιά

Η ταβέρνα Ερμού στο Μοναστηράκι έκανε εντυπωσιακή είσοδο στη γαστρονομική σκηνή της πόλης κι εμείς έχουμε να σου πούμε για ένα γιουβέτσι με καβουρόψιχα μούρλια κι άλλα υπέροχα πιάτα.

Η ταβέρνα Ερμού θα μαζέψει όλους τους καλοφαγάδες στο κέντρο όπως παλιά

Μια από τις πιο φρέσκιες και σίγουρα πολυαναμενόμενες για τους foodies αφίξεις της νέας σεζόν είναι η ταβέρνα Ερμού στο Μοναστηράκι, που φέρει τη σημαίνουσα υπογραφή της Ergon. Η νέα αυτή αστική ταβέρνα ήρθε έξτρα φιλόδοξη για να πρωταγωνιστήσει στην ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή της πρωτεύουσας κερδίζοντας τις καρδιές των καλοφαγάδων της Αθήνας, αλλά και των ξένων επισκεπτών που αναζητούν καλό ελληνικό φαγητό μακριά από τουριστικές παγίδες.

Ο χώρος προσεγμένος στην εντέλεια υπηρετεί κατά γράμμα το concept μιας παραδοσιακής αστικής ταβέρνας με κάποιες διακοσμητικές ταβερνίσιες πινελιές όπως τα vintage κηροπήγια, το κάδρο με τα γραμματόσημα και τα κομπολόγια στους τοίχους να θυμίζουν κάτι από παλιά Αθήνα. Την προσοχή μας φυσικά τράβηξε κι η κρεμαστή «βιτρίνα» με τα τσίπουρα και τα ούζα παραταγμένα σε γεωμετρική σειρά έτοιμα προς πόση.

Ο χώρος μύριζε Αθήνα και δεν γινόταν να μην προκύψει στη συζήτηση προ του φαγητού αυτή η νοσταλγία των παιδικών χρόνων, τότε που μια επίσκεψη σε ένα παραδοσιακό αθηναϊκό ταβερνάκι ήταν το επιστέγασμα μιας κουραστικής μέρας ή εβδομάδας. Σαν να μπήκαμε σε χρονομηχανή λοιπόν μεταφερθήκαμε νοητά στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 που πλέον έχουν αφήσει τα απομεινάρια τους σε παλαιοπωλεία, λαογραφικά μουσεία, διατηρητέα σπίτια συλλεκτών και κάποια ταβερνάκια που ορθώνουν το ανάστημά τους κερδίζοντας επάξια τον τίτλο «» στέκι λαϊκού πολιτισμού».

Το μενού που φέρει την υπογραφή και την καθοδήγηση του culinary director της Ergon, Παναγιώτη Ξάνθη μας επανέφερε για λίγο στην πραγματικότητα επανασυστήνοντάς μας αγαπημένες ψαροφαγικές ως επί τo πλείστoν επιλογές. Η ανοιχτή κουζίνα απέναντί μας υπηρετούσε πλήρως την «ότι βγαίνει, σερβίρεται» φιλοσοφία της ταβέρνας Ερμού, η οποία είχε επίσης μια γλυκύτατη εσωτερική αυλίτσα με πλακόστρωτο για έξτρα coziness.

Ο κατάλογος με τα ποτά είχε μπόλικες ρετσίνες (από 6€ τα 500ml) και αντίστοιχα ωραιότατες επιλογές κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα (από 6,5€ το ποτήρι/29€ η φιάλη) όμως εμείς δοκιμάσαμε το λευκό χύμα κρασάκι (16€ το κιλό) σε μια σύμπραξη της ERGON και του κτήματος Μανωλεσάκη. Ωραιότατο, ιδιαίτερο, φρουτένιο και με μια δυνατή επίγευση συνόδεψε εξαιρετικά τα πιάτα που παραγγείλαμε.

Η αρχή έγινε με το ψημένο και λαδοριγανισμένο ψωμάκι (6€) που ήρθε μαζί με δύο μεγάλα ντιπ. Το ένα ήταν με καπνιστή κοπανιστή κι ήταν έξτρα καυτερό λόγω πιπεριού, δίνοντας μια ευχάριστη πικάντικη έκπληξη στον ουρανίσκο μας, ενώ το άλλο ήταν ένα άλειμμα ελιάς με λιαστή ντομάτα, μούρλια πραγματικά. Οι αλλεπάλληλες βούτες που ακολούθησαν ήρθαν ως φυσιολογική εξέλιξη με σύμμαχο και την υπέροχη αθηναϊκή σαλάτα με αυγοτάραχο Μεσολογγίου (16€) που ακολούθησε. Πηχτή, γευστικά ισορροπημένη και σπιρτόζικη μας επιφύλασσε ευχάριστη έκπληξη βγάζοντας νοκ άουτ τις «καβουροσαλάτες» που κυκλοφορούν δυστυχώς κατά κόρον σε πολλά ψαροταβερνάκια της επικράτειας.

Η συνέχεια μας επιφύλασσε τη γραβιέρα κανταΐφι σαγανάκι (12€) κι όπως ίσως μαντεύεις μας πιάσανε τα μέλια. Μελένια με ένα πανέμορφο χρυσαφένιο χρώμα και ραφινάτη γεύση ήταν εξαιρετική.

Τον κύκλο των ορεκτικών έκλεισαν τα ντολμαδάκια στα κάρβουνα (11,5€) που ήρθαν σερβιρισμένα σαν ένα εναλλακτικό σουβλάκι συνοδεία δροσερού κι απαλού τζατζικιού. Έλιωναν με την πρώτη πηρουνιά ή μπουκιά χάρη στο ολόσωστο ψήσιμο και το ντελικάτο γέμισμά τους. Έπειτα ήρθε το χταπόδι στη σχάρα με φάβα (19€). Ζουμερό καλοψημένο και καλοθρεμμένο το πλοκάμι με λεπτοκομμένο κρεμμυδάκι για ένα μυρωδάτο boost ήταν σίγουρα ένα από τα καλύτερα θαλασσινά πιάτα που έχουμε δοκιμάσει φέτος. Από κοντά και το εξαίσιο γιουβετσάκι με καβουρόψιχα (21€) ένα μαμαδίσιο πιάτο που θα έφερνε τα πάνω κάτω στο επόμενο οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι. Χυλωμένο ολόσωστα και με μια πιπεράτη επίγευση σκέτο χάρμα, μας ενθουσίασε.

Τέλος, το θράψαλο σχάρας κατέφθασε σε μια εντυπωσιακή στο μέγεθος μερίδα (18€) με ένα μικρό ντιπ από λευκό ταραμά και σταμναγκάθι. Αφού λεμονολούσαμε θράψαλο και χόρτα, τεστάραμε τις αντοχές τους στο μαχαιράκι μας: το θράψαλο ήταν εντυπωσιακά αφράτο, ενώ εξίσου καλομαγειρεμένο ήταν και το σταμναγκάθι κρατώντας τους εύγευστους χυμούς του.

Η βραδιά μας έκλεισε με ένα δροσερότατο και νοστιμότατο γλυκάκι. Μια πανακότα γιαουρτιού (με μέλι (8€) στολισμένη με μια μισοφέγγαρη κερήθρα και λουσμένη με μελωμένους ξηρούς καρπούς), την οποία θα συστήναμε ανεπιφύλακτα.

Ο λογαριασμός μαζί με κρασάκι θα κυμανθεί στα 30-35€ το άτομο.

 

Ταβέρνα Ερμού

Ερμού 98, Μοναστηράκι, τηλ.: 21 6000 6770

Instagram

Facebook 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v