Πώς να κρατήσουν τα λουλούδια στο βάζο περισσότερο;
Έχεις βαρεθεί να βλέπεις τα λουλούδια στο βάζο σου να μαραίνονται και θες να λάβεις επιτέλους δραστικά μέτρα; Πάρε νουμεράκι και πέρνα μέσα.
Έχεις βαρεθεί να βλέπεις τα λουλούδια στο βάζο σου να μαραίνονται και θες να λάβεις επιτέλους δραστικά μέτρα; Πάρε νουμεράκι και πέρνα μέσα.
Ελα, πες την αλήθεια έχεις πιάσει ουκ ολίγες φορές τον εαυτό σου να παρατηρεί με περίσσια απογοήτευση τα λέλουδα στο βάζο σου να μαραίνονται και να σε πιάνει η καρδούλα σου. Άλλωστε, μη γελιόμαστε δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από ένα βάζο γεμάτο φρέσκα λουλούδια στο τραπέζι του σαλονιού, της κουζίνας ή του γραφείου σου. Βλέπεις, φωτίζουν τον χώρο, ανεβάζουν τη διάθεση και δημιουργούν μια αίσθηση φρεσκάδας που όλοι έχουμε ανάγκη. Τι γίνεται ωστόσο όταν αυτά μαραίνονται για να επανέλθουμε στο θέμα μας; Σου έχουμε πολύ καλά νέα, αφού με μερικά απλά βήματα μπορείς να παρατείνεις τη ζωή των λουλουδιών σου και να τα χαρείς για πολλές περισσότερες μέρες.
Πριν καν βάλεις τα λουλούδια μέσα, φρόντισε το βάζο σου να είναι πεντακάθαρο, να λάμπει που λέμε. Φρόντισε να μην υπάρχουν υπολείμματα σκόνης, βακτηρίων ή προηγούμενων φυτών τα οποία μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια ζωής των λουλουδιών σου. Πλύνε το πολύ καλά, χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και λίγο σαπούνι, και στη συνέχεια ξέπλυνέ το προσεκτικά μέχρι να καθαρίσει τελείως.
Οι κομμένες άκρες των λουλουδιών φράζουν γρήγορα το βάζο και έτσι εμποδίζουν την απορρόφηση νερού. Για να το αποφύγεις, κόψε 1-2 εκατοστά από τα κοτσάνια σε γωνία 45 μοιρών με ένα κοφτερό ψαλίδι ή έστω ένα ακονισμένο μαχαίρι. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η επιφάνεια που απορροφά νερό. Φρόντισε να επαναλάβεις τη διαδικασία του κοψίματος κάθε 2-3 μέρες.
Γέμισε το βάζο με χλιαρό νερό φροντίζοντας να μην είναι ούτε πολύ κρύο ούτε πολύ ζεστό. Τα περισσότερα λουλούδια ανταποκρίνονται καλύτερα όταν βρίσκονται σε βάζο όπου το νερό έχει τη θερμοκρασία δωματίου. Μην ξεχνάς ωστόσο να αλλάζεις το νερό κάθε δύο μέρες, γιατί μόνο έτσι απομακρύνονται τα βακτήρια και τα λουλούδια μένουν φρέσκα.
Ίσως έχεις δει κάπου αυτά τα μικρά σακουλάκια με «τροφή λουλουδιών» να πωλούνται σε ανθοπωλεία. Αν δεν έχεις, μπορείς κάλλιστα να φτιάξεις δικό σου μείγμα προσθέτοντας μισό κουταλάκι ζάχαρη (για ενέργεια), λίγες σταγόνες λεμόνι ή ξύδι (για να ρυθμίσεις το pH) και τέλος μια σταγόνα χλωρίνη (για να περιορίσεις τα βακτήρια). Αυτό το απλό μα θαυματουργό «κοκτέιλ» μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.
Όσα φύλλα μένουν κάτω από την επιφάνεια του νερού σαπίζουν πολύ εύκολα γεμίζοντας το βάζο μικρόβια. Πριν βάλεις τα λουλούδια μην ξεχάσεις να καθαρίσεις τα κοτσάνια αδειάζοντας όλα τα φύλλα που έχουν μαζευτεί ώστε να αποφύγεις τη δυσοσμία και το θόλωμα του νερού.
Απέόφυγε να βάλεις τα λουλούδια κοντά σε θερμαντικά σώματα, άμεσο ήλιο ή κλιματισμό. Οι ακραίες θερμοκρασίες τα αφυδατώνουν γρηγορότερα. Επίσης, κράτησέ τα μακριά από φρούτα, καθώς τα φρούτα απελευθερώνουν αιθυλένιο, μια ουσία που επιταχύνει το μαρασμό.
Ένα μικρό κόλπο που μπορείς να κάνεις είναι να αφήνεις τα λουλούδια σε πιο δροσερό χώρο το βράδυ ακόμη και στο μπαλκόνι, αρκεί φυσικά να μην έχει παγωνιά. Αυτό τα βοηθά σίγουρα να ξεκουραστούν αλλά και να παραμείνουν φρέσκα για μεγαλύτερη διάρκεια.
Αν θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα, μπορείς να ψεκάζεις τα λουλουδοπέταλα με λίγο νερό για να διατηρούνται ενυδατωμένα και φρεσκότατα. Μην το παρακάνεις όμως, γιατί μπορεί να δημιουργηθεί υγρασία και μούχλα πράγμα που δεν θέλουμε σε καμία των περιπτώσεων.
Με αυτές τις απλές κινήσεις, μπορείς να χαρείς το μπουκέτο σου σχεδόν διπλάσιο χρόνο από τον συνηθισμένο.