Πώς να καθαρίσεις τον φούρνο χωρίς χημικά

Ήρθε επιτέλους αυτή η απευκταία ώρα να καθαρίσεις τον φούρνο σου και δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις; Σηκώνουμε μανίκια και σε βοηθάμε

Πώς να καθαρίσεις τον φούρνο χωρίς χημικά

Ακούραστος εργάτης της κουζίνας σου ο φούρνος δεν σταματά λεπτό να δουλεύει με αναμμένες μηχανές για να ετοιμάσει το φαγάκι σου παίρνοντας τον τίτλο μιας εκ των πιο απαιτητικών συσκευών της κουζίνας σου. Χρησιμοποιείται σχεδόν καθημερινά, γεμίζει λεκέδες από λάδια, καμένα φαγητά κι αλουμινόχαρτα, ενώ οι έντονες μυρωδιές συσσωρεύονται. Τα έτοιμα καθαριστικά μπορεί να υπόσχονται άμεσο αποτέλεσμα, όμως συνήθως είναι γεμάτα χημικά, με αντίστοιχα έντονες έως ανυπόφορες οσμές και συστατικά που είναι πολύ πιθανό να ερεθίσουν την αναπνοή ή το δέρμα σου. Πάλι καλά που μέρα μπει μέρα βγει θα μπεις στο in2life και θα μάθεις ω του θαύματος ότι υπάρχουν φυσικοί τρόποι να καθαρίσεις τον φούρνο αποτελεσματικά, με απλά υλικά που έχεις ήδη στο σπίτι σου.

Βήμα 1: Προετοιμασία

Πριν ξεκινήσεις, βεβαιώσου ότι ο φούρνος είναι κρύος και βγάλε όλα τα ταψιά και τις σχάρες από το εσωτερικό του. Αν υπάρχουν μεγάλα κομμάτια καμένου φαγητού, καθάρισέ τα με μια σπάτουλα ή αντίστοιχα με ένα ελαφρά βρεγμένο χαρτί κουζίνας ή βετέξ. Έτσι, θα διευκολύνεις κατά πολύ τη διαδικασία.

Βήμα 2: Η μαγειρική σόδα θα σε σώσει

Η μαγειρική σόδα είναι ο νούμερο ένα σύμμαχός σου για αυτό μην την περιφρονείς. Σε ένα μπολ, ανακάτεψε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα με λίγο νερό έως ότου δημιουργηθεί μια παχύρρευστη πάστα. Άπλωσέ την σε όλο το εσωτερικό του φούρνου (προσοχή όχι στα θερμαντικά στοιχεία) και άφησέ τη να δράσει για τουλάχιστον 10-12 ώρες ή όλη τη νύχτα. Η σόδα θα διαλύσει τα λίπη και θα μειώσει την ένταση των λεκέδων.

Βήμα 3: Ξύδι για έξτρα καθαριότητα

Την επόμενη μέρα πάρε ένα μπουκάλι ψεκασμού και γέμισέ το με λευκό ξύδι. Ψέκασε πάνω στα σημεία που έχεις απλώσει τη σόδα με προσοχή. Θα παρατηρήσεις τότε ότι αρχίζει να αφρίζει. Αυτή η αντίδραση βοηθά να φύγουν και οι πλέον «επίμονοι» λεκέδες. Μετά, πάρε ένα βρεγμένο πανί ή αντίστοιχα ένα νοτισμένο σφουγγάρι και άρχισε να σκουπίζεις το εσωτερικό του φούρνου. Επανάλαβε το ψέκασμα και έπειτα το σκούπισμα όπου χρειάζεται.

Βήμα 4: Οι σχάρες και τα ταψιά

Για τις σχάρες και τα ταψιά, γέμισε τη μπανιέρα ή εναλλακτικά έναν μεγάλο νεροχύτη με ζεστό νερό και διάλυσε μέσα μια γενναία δόση μαγειρικής σόδας. Άφησέ τα να μουλιάσουν για μερικές ώρες και μετά τρίψε τα έντονα με ένα βουρτσάκι. Θα καθαρίσουν πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι νομίζεις για αυτό μην βαρυγκομάς.

Βήμα 5: Φυσικό άρωμα και φρεσκάδα

Αν θες να αφήσεις τον φούρνο σου όχι μόνο πεντακάθαρο αλλά και ευχάριστα αρωματισμένο, μπορείς να ζεστάνεις σε ένα μικρό ταψί μικρή ποσότητα νερού μαζί με φέτες λεμονιού. Η φυσική «ατμοθεραπεία» θα διώξει στο πυρ το εξώτερο τις μυρωδιές και θα χαρίσει φρεσκάδα στο εσωτερικό του φούρνου.

Γιατί να προτιμήσεις τις φυσικές λύσεις

Με αυτή τη μέθοδο δεν χρησιμοποιείς καθόλου χημικά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν κινδυνεύεις να μείνουν υπολείμματα που θα έρθουν σε επαφή με το φαγητό σου. Επιπλέον, γλιτώνεις κι αρκετά χρήματα, αφού τα υλικά είναι οικονομικά και πάντα διαθέσιμα σχεδόν σε όλες τις κουζίνες. Last but not least, συμβάλλεις και στην προστασία του περιβάλλοντος, αποφεύγοντας τα ισχυρά καθαριστικά.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v