Η προσωπική κινητικότητα απαραίτητη στην καθημερινή ζωή

Η προσωπική κινητικότητα παραμένει παγκόσμια προτεραιότητα, με το αυτοκίνητο να κυριαρχεί και την ηλεκτροκίνηση να διαμορφώνει το μέλλον.

Η προσωπική κινητικότητα απαραίτητη στην καθημερινή ζωή

Ο πρώτος παγκόσμιος δείκτης τάσεων που ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου του Μονάχου 2025 διενήργησε έρευνα σε άτομα στην Κίνα, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Το αυτοκίνητο εξακολουθεί να θεωρείται το κεντρικό μέσο προσωπικής κινητικότητας. Η εμπιστοσύνη στην αυτοκινητοβιομηχανία ως εγγυητή ευημερίας είναι παγκοσμίως υψηλή. Η ηλεκτρική κινητικότητα και η αυτόνομη οδήγηση θεωρούνται βασικές μελλοντικές τεχνολογίες.

Η έρευνα, που διεξήχθη από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Civey, αναλύει τις προσδοκίες κινητικότητας στη Γερμανία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Τα αποτελέσματα σκιαγραφούν μια σαφή, παγκόσμια εικόνα του συνεχιζόμενου μετασχηματισμού.

Το αυτοκίνητο ως κεντρικός παράγοντας για την προσωπική κινητικότητα

Η έρευνα δείχνει ότι η προσωπική κινητικότητα αποτελεί βασική προτεραιότητα για τους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Η προσωπική κινητικότητα στην καθημερινή ζωή ορίζεται ως «σημαντική» από μεγάλες πλειοψηφίες, που κυμαίνονται από 83% στην Ισπανία έως 96% στη Γερμανία και τη Γαλλία, και 98% στην Κίνα και την Ιταλία.

Το αυτοκίνητο θα παραμείνει στην καρδιά της προσωπικής κινητικότητας στο μέλλον. Στις δυτικές βιομηχανικές χώρες, αναμένεται να αποτελέσει το κύριο μέσο μεταφοράς για τα επόμενα δέκα χρόνια. Η έρευνα έθεσε το ερώτημα ποια μορφή προσωπικής κινητικότητας θα έχει τη μεγαλύτερη επιρροή την επόμενη δεκαετία.

Οι ΗΠΑ ηγούνται αυτής της αξιολόγησης, με το 55% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι το αυτοκίνητο θα διαμορφώσει σε μεγαλύτερο βαθμό την προσωπική κινητικότητα τα επόμενα 10 χρόνια, ακολουθούμενο από το Ηνωμένο Βασίλειο (48%), τη Γερμανία (47%) και την Ισπανία (περίπου 50%).

Επίκεντρο της μελλοντικής προσωπικής κινητικότητας

Στη Γαλλία (41%) και την Ιταλία (39%), ένα μεγάλο ποσοστό βλέπει επίσης το αυτοκίνητο στο επίκεντρο της μελλοντικής προσωπικής κινητικότητας. Στην πλειονότητα των δυτικών χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, οι δημόσιες συγκοινωνίες κατατάσσονται ως ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας για τη μελλοντική προσωπική κινητικότητα.

Αυτό ισχύει για την Ισπανία (26,9%), το Ηνωμένο Βασίλειο (18,8%), τη Γαλλία (18,0%), την Ιταλία (16,4%) και τη Γερμανία (16,1%). Στην τρίτη θέση στις περισσότερες από αυτές τις χώρες βρίσκεται το αυτόνομο όχημα, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (15,3%), της Ιταλίας (15,7%), του Ηνωμένου Βασιλείου (12,0%) και της Ισπανίας (8,8%).

Έμφαση στην τεχνολογία

Οι προσδοκίες στις ΗΠΑ και την Κίνα διαφέρουν εν μέρει από αυτό το ευρωπαϊκό πρότυπο. Ενώ στις ΗΠΑ το αυτόνομο όχημα (11,0%) και οι δημόσιες συγκοινωνίες (7,3%) καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τρίτη θέση, η Κίνα δείχνει ακόμη ισχυρότερη έμφαση στην τεχνολογία: εκεί, το αυτοκίνητο κατατάσσεται δεύτερο (17,9%) και το αεροταξί τρίτο (10,5%). Σχεδόν οι μισοί Κινέζοι ερωτηθέντες (49,2%) θεωρούν το αυτόνομο όχημα ως τον πιο καθοριστικό παράγοντα για την προσωπική τους κινητικότητα εδώ και δέκα χρόνια.

Το μέλλον των κινητήρων είναι ηλεκτρικό

Ταυτόχρονα, υπάρχει ευρεία συναίνεση για το μέλλον των κινητήρων. Όταν ρωτήθηκαν ποιος τύπος κινητήρα θα επικρατήσει στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο ηλεκτρικός κινητήρας υπερισχύει. Στη Γαλλία, το 37,6% των ερωτηθέντων αναμένει κάτι τέτοιο, σε σύγκριση με 55% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 50% στις ΗΠΑ. Η Γερμανία (43%), η Ισπανία (46%) και η Ιταλία (44%) δείχνουν επίσης σαφή προσανατολισμό προς την ηλεκτροκίνηση του αυτοκινήτου.

Στις περισσότερες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, το υδρογόνο ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Θεωρείται μια επικρατούσα μελλοντική τεχνολογία, ιδιαίτερα στην Ιταλία (31%), την Κίνα (29%), την Ισπανία (22%) και τη Γερμανία (21%).

Υψηλή εμπιστοσύνη στον κλάδο και τις καινοτομίες

Παρά τις βαθιές τεχνολογικές αλλαγές, η αυτοκινητοβιομηχανία απολαμβάνει τεράστιας εμπιστοσύνης ως βάση οικονομικής σταθερότητας στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Η δήλωση ότι «η αυτοκινητοβιομηχανία, ως κινητήρια δύναμη της καινοτομίας, αποτελεί επίσης εγγυητή ευημερίας» έλαβε σχεδόν ομόφωνη συμφωνία στην Κίνα (98%). Στην Ισπανία (86%), τη Γερμανία (76%), καθώς και στη Γαλλία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο (περίπου 70% η καθεμία), ο κλάδος θεωρείται από την πλειοψηφία ως εγγυητής ευημερίας και καινοτομίας.

Αυτόνομη οδήγηση και προθυμία για κοινοποίηση δεδομένων

Η βασική προθυμία για χρήση οχημάτων χωρίς οδηγό είναι πολύ υψηλή. Κυμαίνεται από 50% στη Γερμανία έως σχεδόν τα δύο τρίτα στην Ιταλία (63%) και την Ισπανία (66%). Στην Κίνα, το 98% των ερωτηθέντων μπορούν να φανταστούν να το κάνουν. Αυτή η υψηλή αποδοχή της καινοτομίας είναι επίσης εμφανής στην προθυμία για κοινοποίηση δεδομένων. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων θα κοινοποιούσε ανώνυμα δεδομένα οδήγησης για να επιτρέψει καινοτομίες στην ασφάλεια και την οδηγική εμπειρία. Αυτή η προθυμία είναι υψηλότερη στην Κίνα (95%) και εκφράζεται επίσης από την πλειοψηφία σε δυτικές χώρες, όπως η Ισπανία (70%), οι ΗΠΑ (66%), το Ηνωμένο Βασίλειο (65%) και η Γερμανία (62%).

Ο Jürgen Mindel, Διευθύνων Σύμβουλος της IAA στον Γερμανικό Σύνδεσμο Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA), αναφέρει για τα αποτελέσματα: «Ο πρώτος Δείκτης Τάσεων ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ της IAA δείχνει μια σαφή εικόνα: η προσωπική κινητικότητα είναι ένα κεντρικό, πολύτιμο κομμάτι της καθημερινής ζωής για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο — και το αυτοκίνητο συνεχίζει να παίζει κυρίαρχο ρόλο. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η αυτοκινητοβιομηχανία και οι καινοτομίες της θεωρούνται εγγυητής ευημερίας. Ταυτόχρονα, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η θεμελιώδης προθυμία για χρήση αυτόνομης οδήγησης ή για κοινοποίηση ανώνυμων δεδομένων είναι υψηλότερη από την ευρέως αναμενόμενη. Αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε».

Μεθοδολογικό σημείωμα για την έρευνα

Εκ μέρους του Γερμανικού Συνδέσμου Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA), η Civey, σε συνεργασία με την Cint, διεξήγαγε μια διαδικτυακή έρευνα από τις 11 έως τις 12 Ιουνίου 2025, σε 1.000 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω σε καθεμία από τις ακόλουθες χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Κίνα, 1.000 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω συμμετείχαν επίσης στην έρευνα από τις 11 έως τις 17 Ιουνίου 2025. Τα αποτελέσματα είναι αντιπροσωπευτικά με βάση τις ποσοστώσεις και τη στάθμιση. Το στατιστικό περιθώριο σφάλματος για το συνολικό αποτέλεσμα κάθε χώρας είναι 3,1 ποσοστιαίες μονάδες.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v