Τι να δεις αυτή την εβδομάδα στο Φεστιβάλ Αθηνών (24-31 Ιουλίου)
Θέατρο, χορός, πολιτική, γυναικείες αφηγήσεις, Βέρντι και Γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα: η τελευταία εβδομάδα του Φεστιβάλ Αθηνών τα έχει όλα.

Θέατρο, χορός, πολιτική, γυναικείες αφηγήσεις, Βέρντι και Γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα: η τελευταία εβδομάδα του Φεστιβάλ Αθηνών τα έχει όλα.
Η τελευταία εβδομάδα του Φεστιβάλ Αθηνών (τον Αύγουστο έχει μόνο Επίδαυρο) κλείνει πανηγυρικά την αυλαία, με παραστάσεις που θα συζητηθούν: Η Πειραιώς 260 συνεχίζει να αφουγκράζεται την εποχή, να ανατέμνει τις ταυτότητες, να συνομιλεί με τη μνήμη, την ιστορία, την πολιτική και την καθημερινότητα. Ταυτόχρονα, το Ηρώδειο φιλοξενεί ένα φιλόδοξο λυρικό εγχείρημα της Κατερίνας Ευαγγελάτου, η Επίδαυρος υποδέχεται τον Οιδίποδα του Γιάννη Χουβαρδά, ενώ μικρότερες αλλά εξίσου σημαντικές παραγωγές συνεχίζουν να χτίζουν τις γέφυρες του Φεστιβάλ με το σήμερα, και με το αύριο.
Μέχρι και τις 24 Ιουλίου, το Darkest White αποτελεί συνέχεια του εξελισσόμενου καλλιτεχνικού σύμπαντος της Δαφίν Αντωνιάδου, μια σκηνική σύνθεση που γεννιέται από τη συνάντηση της προγονικής μνήμης με μια κατακερματισμένη οπτική για το μέλλον. Βασισμένο στη σλαβομακεδονική της κληρονομιά, το έργο μετατρέπεται σε μια πολυεπίπεδη εξερεύνηση της εκτόπισης, της επιβίωσης και της παντοδυναμίας της γυναικείας παρουσίας. Πληροφορίες και κρατήσεις εδώ.
Ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου σκηνοθετεί την παράσταση Επαρκώς δημιουργικό σε μορφή ημερίδας, με περφόρμερ δύο δικηγόρους, έναν χορευτή και έναν δημοσιογράφο που εξηγούν για ποιον λόγο η πρωτοτυπία και ο πειραματισμός έχουν καταλήξει να θεωρούνται βασική υποχρέωση κάθε δημιουργού. Ανατρέχοντας σε δικαστικά σκάνδαλα και αναβιώνοντας διάσημες χορογραφίες επιχειρούν να εξηγήσουν πώς αυτή η αντίληψη ενισχύει μια ανταγωνιστική και αγοραία προσέγγιση της καλλιτεχνικής διαδικασίας εμπορευματοποιώντας τα έργα τέχνης. Ως τις 24/7, εισιτήρια και λεπτομέρειες εδώ.
Ύμνος στους αφανείς της εργατικής τάξης και ταυτόχρονα ύμνος στη μητέρα, Η Ζωή, τα γηρατειά και ο θάνατος μιας γυναίκας του λαού του σπουδαίου Γάλλου φιλόσοφου και κοινωνιολόγου Ντιντιέ Εριμπόν που πρόσφατα κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα. Το βιβλίο μεταφέρει στη σκηνή η Σοφία Αντωνίου, δημιουργός της νέας γενιάς, απόφοιτος Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέατρο ως εμβυθιστική εμπειρία. Η παράστασή της ακολουθεί τις μνήμες της ηρωίδας να αναβιώνουν μέσα από έναν χορό ηθοποιών τρίτης ηλικίας που κινούνται σε έναν συνειρμικό, ποιητικό χώρο ενσαρκώνοντας τις εμπειρίες της ηρωίδας. Κι αυτό ως και τις 24/7, λεπτομέρειες και εισιτήρια εδώ.
Το Hystory, το νέο έργο της Πατρίσιας Απέργη, χορογράφου με έντονο αποτύπωμα τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή σκηνή, εστιάζει στις διεκδικήσεις των γυναικών μέσα στους αιώνες. Σύμφωνα με τη δημιουργό, «είναι μια περιπλάνηση σε τόπους πραγματικούς και ονειρικούς, σε όλες τις ταυτότητες που αποδόθηκαν στις γυναίκες ή που οι ίδιες αποδέχτηκαν, στην αποτυχία ή την επιτυχία της χειραγώγησης». Κατεβάζει αυλαία την Πέμπτη 24/7. Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.
Τα live στην Πλατεία μας αποχαιρετούν με ένα (πάντα δωρεάν) κεφάτο πάρτι λήξης, στο οποίο η Banda Entopica, η παραδοσιακή μπάντα δρόμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώνει κλαρίνο, τρομπέτα, ακορντεόν και νταούλι σε ένα σύμπλεγμα παραδοσιακής και μοντέρνας βαλκανικής μουσικής. Έχοντας ως βάση τους ήχους της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου αλλά και όλης της βαλκανικής χερσονήσου, κινείται σε ρυθμούς χορευτικούς και πολλές φορές εκστατικούς με τραγούδια παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις. Στις 24 Ιουλίου, σταθερά στις 23.00.
Η τολμηρή σκηνοθετική ματιά της Κατερίνας Ευαγγελάτου ζωντανεύει από τις 27 ως τις 31 Ιουλίου την ιστορία και τον κύκλο βίας που περιγράφει στον Ριγολέττο ο Βέρντι, στην ιταλική επαρχία της δεκαετίας του 1980. Η ίδια φωτίζει την αντιφατική, σκοτεινή προσωπικότητα του Ριγολέττου μέσα από μια κοινωνία που ασφυκτιά κάτω από το βάρος της θρησκοληψίας, του συντηρητισμού και των προκαταλήψεων, μια κοινωνία που υποτιμά βαθιά τις γυναίκες και στην οποία κυριαρχεί το οργανωμένο έγκλημα. Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διευθύνει ο Ντέρικ Ίνουι. Κρατήσεις και πληροφορίες εδώ.
Γιορτάζοντας 50 χρόνια συνεχούς επαγγελματικής παρουσίας στο θέατρο, ο Γιάννης Χουβαρδάς μεταφράζει, διασκευάζει και σκηνοθετεί τον Οιδίποδα Τύραννο και τον Οιδίποδα επί Κολωνώ του Σοφοκλή σε μία παράσταση ως ενιαίο έργο. Υπό την καθοδήγηση του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη, μια ομάδα σημαντικών ηθοποιών και συντελεστών θα αφηγηθούν, με ζωντανή μουσική, τη συγκλονιστική ιστορία του Οιδίποδα ξεκινώντας από το τέλος και πηγαίνοντας προς τα πίσω, στην αρχή του κακού. Στις 25 και 26 Ιουλίου, στο Θέατρο της Επιδαύρου. Λεπτομέρειες και εισιτήρια εδώ.
Δύο γυναικείους μονολόγους εμπνευσμένους από το Αρχαίο Δράμα με την υπογραφή σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων, του Γιάννη Παλαβού και του Άρη Αλεξανδρή, σκηνοθετεί στο πλαίσιο του Κύκλου Contemporary Ancients ο Γιάννης Σκουρλέτης. Το Δεξιά της κοίτης, Συνεδρία πολέμου ανεβαίνει από την πάντα ανήσυχη ομάδα bijoux de kant στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, στις 25 και 26 Ιουλίου. Εισιτήρια και λεπτομέρειες εδώ.
Οι πολυσυζητημένες Γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα, η ερευνητική παράσταση που σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Ντέλλος με την Πειραματική Σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου επιστρέφει στο Θέατρο Σταθμός, στις 21 και 24 Ιουλίου, στο πλαίσιο του grape – Greek Agora of Performance. Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.
Η Πέμπτη 24 Ιουλίου είναι επίσης η τελευταία μέρα για την παράσταση Κλημεντίνες χωρίς κουκούτσι που σκηνοθετεί η ταλαντούχα Νοεμή Βασιλειάδου στο Θέατρο Τέχνης, στη σκηνή της Φρυνίχου: Πολιτικά και κοινωνικά ερωτήματα δίνουν τη θέση τους σε συμβουλές για την καλύτερη πατάτα, άγαρμπα αστεία δίνουν τη θέση τους σε φιλοσοφία του δρόμου, ένα καφάσι κλημεντίνες ψάχνει αγοραστή, ένας θίασος παζαρεύει τον ατελή εαυτό του. Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια εδώ.
Δεκαεπτά κρατούμενοι του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών «ΕΠΙΛΟΓΗ», οι οποίοι συμμετέχουν στο Εργαστήρι Προσωπικής Ανάπτυξης Κρατουμένων, δημιούργησαν υπό την καθοδήγηση του εμψυχωτή/σκηνοθέτη Στάθη Γράψα το βιωματικό, διαδραστικό θεατρικό δρώμενο DOG TAGS. Για τρία Σαββατοκύριακα (19-20, 26-27 Ιουλίου και 2-3 Αυγούστου) το κοινό του Φεστιβάλ θα έχει τη δυνατότητα να μεταβεί στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων στη Θήβα και να παρακολουθήσει το DOG TAGS, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στο Φιλόπτωχο Ταμείο Απόρων του Κέντρου. Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις εισιτηρίων εδώ.