Φαγητό στη Μύκονο: Οι προτάσεις των ντόπιων
Ξέχνα τους αστακούς και τα μπέργκερ των 500€, και έλα να σου συστήσουμε τη Μύκονο από την αρχή, μέσα από την σπουδαία γαστρονομία της, στα μαγαζιά που τρώνε αυτοί που ξέρουν.

Ξέχνα τους αστακούς και τα μπέργκερ των 500€, και έλα να σου συστήσουμε τη Μύκονο από την αρχή, μέσα από την σπουδαία γαστρονομία της, στα μαγαζιά που τρώνε αυτοί που ξέρουν.
Όταν ξεκινούσαμε, πριν από λίγο καιρό, αυτή την σειρά άρθρων με προτάσεις των ντόπιων για φαγητό σε διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα, το σουξέ που θα είχε το περιμέναμε. Ήταν από τις ιδέες που άπαξ και τις σκεφτείς μοιάζουν τόσο προφανείς, που μένεις να απορείς: Μα καλά, γιατί δεν το είχαμε κάνει τόσα χρόνια; Εννοείται πως σε καιρούς ακρίβειας και υπερτουρισμού, τους ντόπιους θα ρωτήσεις πού πηγαίνουν για φαγητό. Εκείνο που δεν περιμέναμε είναι ότι θα έφτανε μια μέρα το ενθουσιωδώς πρ(ωτ)οφανές μας προτζεκτάκι να συμπεριλάβει την πολύπαθη Μύκονο –γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι, και τα στερεότυπα βαθιά ριζωμένα σε όλους μας. Κι όμως.
Με την πολύτιμη συνδρομή του φίλου και συναδέλφου Δημήτρη Ρουσουνέλου, συγγραφέα μεταξύ άλλων των βιβλίων «Μυκονιάτικη μαγειρική - Ψηφίδες πολιτισμού» και «Κυκλάδες - Γαστρονομικό οχυρό. Τέσσερα κείμενα για τη γεύση στα νησιά», ο οποίος γεννήθηκε στη Μύκονο και ζει μόνιμα εκεί, σου συγκεντρώσαμε όχι μία, ούτε δύο, αλλά 29 διαφορετικές διευθύνσεις για να φας σαν ντόπιος, πού, στη Μύκονο, το γράφουμε και δεν το πιστεύουμε.
(*) Κλικ στους συνδέσμους για να βρεις τον δρόμο σου για κάθε μαγαζί στο Google Maps
Ξαραθύμιο, κοντά στο αεροδρόμιο: Ταβερνάκι παραδοσιακό, βλέπει ηλιοβασίλεμα φαντασμαγορικό, φτιάχνει ένα κοντοσούβλι να γλείφεις τα δάχτυλά σου, έχει και ωραίες μαγειρικές ιδέες, σαν το σαγανάκι με μυκονιάτικο λουκάνικο και τραχανά. Λογαριασμός με τις μπύρες ή τα κρασάκια σου, στα 20-25€ το άτομο.
Ξαραθύμιο
Λούντα, στον δρόμο για τον Πλατύ Γιαλό: Παραδοσιακά μαγειρευτά (μουσακάδες, γεμιστά, αρνάκι ή χοιρινό λεμονάτο, και δε συμμαζεύεται) και επιπλέον καλή ψησταριά και σουβλάκια, να χαρούν και τα πιτσιρίκια αν έχεις στην παρέα μαζί. Τιμαί λογικότατες, στα 20€ περίπου το άτομο με το κρασί σου.
Μαϊζέβελο, στον Πετεινάρο: Για μαγειρευτά, σπιτικά και μεζεκλίδικα πιάτα θα πας γραμμή στο κρυμμένο αυτό εστιατόριο της Άνννας Μαρίας. Στα σουξέ του, τα αυγά με κιμά, τυρί και τηγανιτές πατάτες και το μακ εντ τσιζ α λα ελληνικά, με ξινότυρο Μυκόνου. Λογαριασμός μετά του απαραίτητου αλκοόλ, στα 20€ περίπου το άτομο.
Λημνιός, στον Άγιο Στέφανο: Ταβέρνα με φανταστική θέα στην παραλία του Αγίου Στεφάνου, ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Ειδικεύεται στα κρεατικά, θα βρεις όμως και ωραία μαγειρευτά ημέρας και ενδιαφέρουσα ποικιλία κρασιών. Από τα ορεκτικά, μην χάσεις τα χορτοπιτάκια με σταμναγκάθι και τους γεμιστούς κολοκυθανθούς. Τιμές με κρασί, στα 30€ το άτομο.
Τάσος, στην Παράγκα: Κοσμαγάπητη ταβέρνα παραλίας, ό,τι πρέπει για μετά τις βουτιές σου, σερβίρει ωραία μαγειρευτά (στα σουξέ ο μουσακάς) και βέβαια θαλασσινά, σαν την αχινοσαλάτα και τα κρασάτα μύδια. Συνοδεύεις με ουζάκι, και υπολογίζεις περί τα 35€ το άτομο.
Φωκός, στην ομώνυμη παραλία: Για συναρπαστική ελληνική κουζίνα, με επιρροές από Δύση και Ανατολή να συμπληρώνουν το μενού. Σκέψου μυκονιάτικη μόστρα, ντολμαδάκια κασσιώτικα, τονοσαλάτα με κοφτό μακαρονάκι και κάρυ, και πατέ μανιταριών με καρύδια και καβουρδισμένο σκόρδο. Λογαριασμός με κρασί, στα 25-30€ το άτομο.
Φωκός
Οδός Αράξαμε, στην Άνω Μερά: Για μαγειρευτά, καλό τηγάνι, και μεζέδες τσιπουράδικου σε μια κουκλίστικη, αυθεντικά κυκλαδίτικη αυλή. Σημείωσε τα κεφτεδάκια με φρέσκο κιμά, τον καπνιστό τσίρο και τα γεμιστά. Περί τα 25€ το άτομο ο λογαριασμός, με τα τσιπουράκια σου.
Ό,τι Απόμεινε, στην Άνω Μερά: Ψησταριά με κοντοσούβλια, γουρουνόπουλα, αρνάκι κλέφτικο και δε συμμαζεύεται. Έχει επίσης λίγα και καλά μαγειρευτά και πιάτα ημέρας. Ο λογαριασμός, στα 25-30€ το άτομο με κρασί.
Appaloosa Bar Restaurant, στην Άνω Μερά: Γεύσεις κυρίως μεξικάνικες, εκλεκτά ποτά, αλλά και πιάτα με επιρροές από την ελληνική κουζίνα, την Εγγύς και την Άπω Ανατολή. Δοκίμασε burrito tandoori, με κοτόπουλο tandoori, σως raita και αβοκάντο, για να κάνεις το Μεξικό-Ινδία σε δύο μπουκιές. Λογαριασμός με κοκτέιλ, στα 25€ περίπου το άτομο.
Ρίζες, στη Μαού της Άνω Μεράς: Το εστιατόριο του ομώνυμου κτήματος, που είναι επισκέψιμο και για ξεναγήσεις και διάφορες δραστηριότητες (δες εδώ). Υλικά από το μποστάνι, σπιτικές παραδοσιακές πίτες, μαγειρευτά και πιάτα φούρνου συνθέτουν το μενού. Το αντικριστό και οι πανσέτες στο tandoor κλέβουν την παράσταση. Τιμές με κρασί, στα 40€ περίπου το άτομο.
Ρίζες
Λευτέρης, στον Ορνό: Ιστορική οικογενειακή ψησταριά, με σούβλες και κάρβουνα (σκέψου κοκορέτσι, εξοχικό, κοντοσούβλι, παϊδάκια, μπιφτέκια και πάει λέγοντας) αλλά και κάποια μαγειρευτά και πιάτα ημέρας. Εντυπωσιακά καλές για τα δεδομένα του νησιού τιμές, στα 25€ περίπου το άτομο με κρασί.
Λιά, στην ομώνυμη παραλία: Ταβέρνα - εστιατόριο με ωραίο, καθαρό ελληνικό χρώμα και καλό φαγητό, με ιδιαίτερη αγάπη για τα θαλασσινά (στα 60€ το κιλό το φρέσκο ψάρι) θα βρεις όμως και ωραία κρεατικά, σαν τα κεφτεδάκια με δυόσμο και θρούμπι. Ωραία ιδέα η σαλάτα ρόκα-λούζα, με ξινότυρο, σύκο, ντοματίνια και λούζα Μυκόνου. Τιμές στα 35-40€ το άτομο, με κρασί.
Kiki’s, στον Άγιο Σώστη: Ιστορικό πλέον μαγαζί, δούλευε για χρόνια χωρίς ρεύμα με 2-3 είδη στη σχάρα και κρύες σαλάτες. Συνεχίζει με τον ίδιο χαρακτήρα, κι ας απέκτησε ρεύμα στο μεταξύ. Στο μενού της θα βρεις προτάσεις όπως κοτόπουλο στήθος γεμιστό με φέτα και λιαστή ντομάτα και χταποδάκι ξυδάτο. Τιμές στα 20-25€ το άτομο, με κρασιά ή τσιπουράκια.
Nikolas, στην παραλία Άγιες Άννες της Παράγκας: Απλώνει τα τραπέζια του επάνω στην άμμο, και τα φορτώνει με λίγα μαγειρευτά και πολλά ψάρια και θαλασσινά, τόσο στην παραδοσιακή (πχ χταποδάκι ξυδάτο) όσο και στη μοντέρνα τους βερσιόν (τύπου σεβίτσε και καρπάτσιο). Συνοδεύεις με ουζάκια και υπολογίζεις γύρω στα 40€ το άτομο.
Μπαλωθιές, ανάμεσα στον Κόρφο και τον Ορνό: Πλακόστρωτη αυλίτσα, κρητική κουζίνα (χοχλιοί μπουμπουριστοί, ομανίτες στη σχάρα, αρνάκι τσιγαριαστό, πατάτα οφτή και γαμοπίλαφο) και λογαριασμός στα 30€ περίπου το άτομο, ρακής περιλαμβανομένης.
Μπαγκόγιας (Yialos), στον Γιαλό: Το τελευταίο, γι’ αυτό και σημαντικό παραδοσιακό καφενείο στον Γιαλό (την παραλία στο Παλιό Λιμάνι-Χώρα). Ωραίο τηγάνι και ντόπιες γεύσεις: Από κεφτεδάκια και μυκονιάτικα λουκάνικα μέχρι φρέσκο καλαμάρι και γαρίδες σαγανάκι. Με τα ουζάκια σου, υπολογίζεις γύρω στα 20-25€ το άτομο.
Captain’s, στον Γιαλό: Για καφέ, τοπικές μπύρες και κρασί, συνοδεία νόστιμων μεζέδων της στεριάς και της θάλασσας, σαν τα σκορδάτα μανιτάρια Μυκόνου, τις ωραίες τηγανιές και τα κρασάτα μύδια. Τιμές στα 25€ περίπου το άτομο.
Το Μαερειό, στη Νικολάου Καλογερά, στην καρδιά της Χώρας: Μικρό εστιατόριο με γεύσεις τοπικής κουζίνας –σκέψου μυκονιάτικη μόστρα που είναι η τοπική απάντηση στον κρητικό ντάκο, λούζα, μανιτάρια τηγανιτά με λαδολέμονο, μυκονιάτικο λουκάνικο και πάει λέγοντας. Λογαριασμός με κρασί, στα 30-35€ το άτομο.
Καλιτά, στη Νικολάου Καλογερά: Πειραγμένη ελληνική κουζίνα, με πιάτα όπως καρέ γουρουνόπουλου με τραγανή πέτσα, πουρέ σελινόριζας και σάλτσα από λιαστό κρασί και σύκα, ή αρνάκι γεμιστό με καπνιστό τυρί, φυστικοβούτυρο, σιγοψημένο στον πηλό, με οφτή πατάτα, σε ένα μαγικό σκηνικό στην καρδιά της Χώρας. Στα 60€ το άτομο, με ποτήρι κρασί. Αναλυτικό μενού εδώ.
Καλιτά
Μ-eating, κι αυτό στη Νικολάου Καλογερά: Εκλεκτές κοπές και επανεφεύρεση της ελληνικής κουζίνας, με προτάσεις σαν το λαυράκι με πουρέ α λα πολίτα πίκλα φρέσκων λαχανικών και ζελέ καρότου, ή το μοσχάρι Χουνκιάρ μπεγεντί με τρείς διαφορετικούς τρόπους σε ένα πιάτο. Εξαιρετικό για ιδιαίτερες περιστάσεις. Τιμές, στα 60-70€ το άτομο με ποτήρι κρασί, μενού εδώ.
Phoebus, στην πλατεία Γουμενιό στη Χώρα: Συστήνεται ως Pescatarian Wine Restaurant και προτείνει θαλασσινές δημιουργίες σαν το ταρτάρ κιτρινόπτερου τόνου με πίκλες από κρεμμύδι και αχλάδι, παρμεζάνα, χειροποίητη μαγιονέζα και αυγολέμονο αγκινάρας, ή τους χταποδοκεφτέδες στα κάρβουνα με γαστρίκ φάρου, ξυνόγαλο Μυκόνου, μαγιονέζα σέλινο και λάδι δυόσμου. Στα 50€ περίπου το άτομο με ποτήρι κρασί, αναλυτικό μενού εδώ.
MandΩ, στην πλατεία Γουμενιό στη Χώρα: Δημιουργική κουζίνα με έμπνευση από την τοπική παράδοση και προτάσεις όπως η γαριδομακαρονάδα με βολάκι Άνδρου, και τα κεφτεδάκια με κρέμα φέτας και πουρέ πατάτας αρωματισμένο με θυμάρι. Ο λογαριασμός στα 40-50€ το άτομο, με ποτήρι κρασί. Δες και το μενού εδώ.
Degu, στον Ορνό: Κοσμαγάπητο σαντουιτσάδικο με ωραίους συνδυασμούς γεύσεων, καλά υλικά και τοπική μπύρα Mikonu. Δοκίμασε το Porky Belly με πανσέτα μαριναρισμένη σε μπύρα, καυτερή πιπεριά, τηγανητό κρεμμύδι και σάλτσα μπάρμπεκιου, και το Mer Meleh με τηγανητό μπακαλιάρο, φινόκιο και μαγιονέζα σκόρδου με παντζάρι. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 8€.
Sale e Pepe, στην Αρτακηνού, στη Χώρα: Ιταλικό εστιατόριο με ιστορία 30 χρόνων και πολλή αγάπη για το κρασί. Στο μενού του ξεχωρίζουν χειροποίητα ζυμαρικά σαν τα ραβιόλι γεμιστά με ανθότυρο, κοπανιστή Μυκόνου και σπανάκι, σε σάλτσα από βούτυρο και φασκόμηλο, και πιάτα όπως το κοκοράκι με ξινότυρο και πικάντικα καραμελωμένα σύκα σε Vinsanto. Με ποτήρι κρασί, ο λογαριασμός θα βγει γύρω στα 35-40€ το άτομο.
D’ Angelo, κοντά στους Μύλους, στη Χώρα: Χειροποίητα ζυμαρικά σαν τα νιόκι σε σπιτική σάλτσα ντομάτας με φέτα, ρίγανη, κάπαρη και πάστα ελιάς και πίτσα από την κλασική μέχρι την πιο ιδιαίτερη Tonno με μοτσαρέλα, ελιές, κρεμμύδι και τόνο. Τιμές στα 30-35€ το άτομο, αναλυτικό μενού εδώ. https://dangelo.com.gr/restaurant-menu/
Καρδάμωμο, στο γήπεδο της Άνω Μεράς: Αυθεντική ιταλική τρατορία, προορισμός για χειροποίητα ζυμαρικά και εξαιρετικές πίτσες σαν την ομώνυμη Cardamomo με κολοκύθα, μοτσαρέλα, γκοργκοντζόλα και πανσέτα. Λογαριασμός στα 25€ περίπου το άτομο, με ποτήρι κρασί.
Βέργος, στην πλατεία της Άνω Μεράς: Τραπεζάκια στο πλακόστρωτο και μενού παραδοσιακής ταβέρνας, χωρισμένο σε στεριά και θάλασσα (κεφτεδάκια και λουκάνικο Μυκόνου από τη μια, γαύρος τηγανιτός και γαρίδες σαγανάκι από την άλλη) και λογαριασμός στα 25-35€ το άτομο, αναλόγως αν κινηθείς στεριανά ή θαλασσινά.
Τσαφ, στην πλατεία της Άνω Μεράς: Κλασικό κι αγαπημένο στέκι για θαλασσινά (σημείωσε τις γαρίδες σαγανάκι, την καβουροσαλάτα, τα αχνιστά μύδια και το καπνιστό σκουμπρί) με απροσποίητα νησιώτικο λουκ και καλές τιμές, στα 30-35€ το άτομο με τα ουζάκια σου.
Αγέρι, στην πλατεία της Άνω Μεράς: Μιλώντας για ουζάκια, εδώ είναι το μέρος που θα έρθεις για ουζάκι με μεζέ (ξυδάτο χταποδάκι, μελιτζάνες ιμάμ, λουκάνικο Μυκόνου) και χάζι στην πλατεία της Άνω Μεράς. Λογαριασμός το σύνολο στα 30€ το άτομο.