Στο Moocasa οι κοπές και οι αστακοί πάνε το surf n turf σε άλλο επίπεδο

Το πρώτο Steak & Lobster house της Αθήνας είναι γεγονός και το όνομα αυτού Moocasa στο Νέο Ηράκλειο. Εμείς το επισκεφθήκαμε, απολαμβάνοντας μια λουκούλλεια surf n turf εμπειρία.

Στο Moocasa οι κοπές και οι αστακοί πάνε το surf n turf σε άλλο επίπεδο

Μια μικρή αναδρομή στην ιστορία

Αν και το surf & turf –ο γαστρονομικός όρος για την ένωση θαλασσινών και κόκκινου κρέατος στο ίδιο πιάτο– έκανε τα πρώτα του βήματα στις Η.Π.Α. του μεσοπολέμου και των sixties, δεν ήταν παρά τις τελευταίες δύο δεκαετίες που το είδαμε να μετατρέπεται σε κουλτούρα, lifestyle και –εν τέλει– παγκόσμιο trend. Τα lobster and steak houses από την άλλη, ωστόσο με το μινιμαλιστικό μενού και τη μαξιμαλιστική γεύση, στήνουν μια θεατρική παράσταση κάθε φορά που σερβίρουν αυτό το δίδυμο και κερδίζει ολοένα και περισσότερους πόντους στη γαστρονομική σκηνή των Η.Π.Α. αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην Αμερική, η τάση απογειώθηκε πρώτα στη Νέα Υόρκη. Εκεί, που οι τραπεζίτες του Wall Street αναζητούσαν ένα power lunch με το κατάλληλο prestige, και οι hip foodies του Brooklyn φωτογράφιζαν τις μπριζόλες dry-aged και τους αστακούς σε στυλ flat lay για το Instagram. Από τα Red Lobster του mainstream μέχρι τα εμβληματικά Gallaghers και Delmonico’s, κάθε steakhouse που σέβεται τον εαυτό του μπήκε στον πειρασμό της θάλασσας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάλι, το πράγμα πήρε πιο εκλεκτική τροπή. Η άφιξη των αμερικανικών Lobster & Steak chains στο Λονδίνο έφερε μαζί της και μια πιο… τζιν-τονικ προσέγγιση. Το "Burger & Lobster", που άνοιξε το 2011, λειτούργησε σχεδόν ως επανάσταση: τρία πιάτα στο μενού – lobster, burger, ή lobster roll – και όλα στην ίδια τιμή. Η απλότητα πουλούσε όσο και η υπερβολή του butter-poached αστακού. Το κοινό το ερωτεύτηκε.

Kι εγένετο Moocasa

Κι αν αυτά σου φαίνονται κάπως μακρινά τότε αξίζει να σε πληροφορήσουμε ότι στο Νέο Ηράκλειο άνοιξε το πρώτο Steak & Lobster της πρωτεύουσας. Και το όνομα αυτού Moocasa, σε ένα πολύ όμορφο χώρο που αποθεώνει την έννοια του comfort από τη ντελικάτη διακόσμηση μέχρι τα πιάτα που συναποτελούν το μενού του.

Το MooCasa σου προσφέρει μια εμπειρία που συνδυάζει την κοσμοπολίτικη φινέτσα με την αυθεντική, απλή απόλαυση. Στον εκλεπτυσμένα άνετο χώρο του, το πιάτο Steak & Lobster είναι κλέβει την παράσταση: εκλεκτό κρέας συναντά φρέσκο αστακό σε μια σύνθεση που θυμίζει τα θρυλικά steak houses της Αμερικής. Άλλωστε, αυτή η ακαταμάχητη ένωση αναδείχθηκε σε γαστρονομικό σύμβολο της μεσοπολεμικής Νέας Υόρκης, κερδίζοντας μια θέση στην καρδιά των πιο απαιτητικών καλοφαγάδων — και συνεχίζει να γοητεύει μέχρι σήμερα. Όμως ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά εκκινώντας από την εκτενέστατη λίστα κρασιών με επιλογές από τον ελληνικό και παγκόσμιο αμπελώνα (σε τιμές από 7€ το ποτήρι και 32€ η φιάλη) και τα signature cocktails (από 10€) που σχεδιάστηκαν για να συνοδεύσουν ταιριαστά τις γεύσεις.

Όσο αφορά τα δεύτερα στον κατάλογο θα βρεις πολλά κι ενδιαφέροντα twists σε κλασικές κι αγαπημένες κοκτεϊλούχες επιλογές, εκ των οποίων ξεχωρίσαμε το Pear Mohito (12€) με λευκό ρούμι, σιρόπι αχλάδι, χυμό λάιμ, φρέσκια μέντα και soda water και το Foam Star (10€) με βότκα, βανίλια, passion fruit puree, λικέρ από passion fruit, χυμό από λάιμ και μαρέγκα. Πρώτο στο τραπέζι ήρθε το ψωμάκι σε τρεις διαφορετικές εκδοχές, συνοδεία ενός υπέροχου χειροποίητου βούτυρου με αντζούγια που τιμήσαμε δεόντως. To Raw bar είχε εξαιρετικές επιλογές για να καθαρίσεις τελείως τον ουρανίσκο σου πριν αρχίσεις να δοκιμάζεις ορεκτικά και κυρίως πιάτα με τα exotic στρείδια (3τμχ στα 19€) με μάνγκο dressing και σως σχοινόπρασου να προσθέτουν μια αιθέρια essence στο γεύμα μας. Αντίστοιχα η ποικιλία από εκλεκτά στρείδια Γαλλίας μπορεί να συνδυαστεί με χαβιάρι Ossetra Sturia, σε ένα Seafood Tower με γαρίδες, σαλάτα μπλε καβουριού και παγωμένη βότκα.

Το σεβίτσε με λαβράκι, χτένια και γαρίδες συνοδευόταν από ένα ελαφρώς πικάντικο dressing από yuzu, αρωματικό λάδι σχοινόπρασου και τσίλι και μπήκε στη λίστα των κορυφαίων εξ’ όσων έχουμε δοκιμάσει το τελευταίο διάστημα. Από κοντά και το λαχταριστό Vitello Tonato με ντοματίνια κονφι, καπαρόμηλς, αφρό τόνου και πίκλα κρεμμύδι, χαρίζοντάς μας μια αισθησιακή σχεδόν γευστική εμπειρία.

Το σέρβις ήταν εξαιρετικό, σχεδόν χορογραφημένο συμβάλλοντας τα μέγιστα σε μια γαστρονομική «παράσταση» όπου το comfort food συναντά το fine dining και δημιουργούν ένα απροσδόκητα εθιστικό υβρίδιο. Από τα πιάτα to share που είναι ιδανικά αν βρίσκεσαι σε after office mood πρέπει να κάνουμε ειδική αναφορά στα short ribs με σπιτική σάλτσα BBQ και οι ρυζοκροκέτες αστακού με hollandaise και τριμμένο πεκορίνο. Στη συνέχεια περάσαμε στις premium κοπές δοκιμάζοντας ένα skirt –μοσχαρίσιο διάφραγμα- steak ολόσωστα ψημένο και ζουμερό, μαρτυρώντας ότι οι ψήστες κατέχουν σωστά την τέχνη τους.

Κάπου εδώ επανερχόμαστε στο αδιαμφισβήτητο must του καταλόγου, το Steak & Lobster πιάτο, το οποίο μπορείς να προσαρμόσεις και να δοκιμάσεις σε 3 εκδοχές. Εμείς δοκιμάσαμε αυτή με το Wagyu μπέργκερ και τον ψητό αστακό Τζαμάικας σε ένα λουκούλλειο πλατό, που συνοδευόταν με τηγανητές πατάτες, πράσινη σαλάτα και μιας λαχταριστή σως με αρωματικό βούτυρο. Εδώ, η θάλασσα και η στεριά συναντιούνται στο ίδιο πιάτο, πλάι σε ξεχωριστές γευστικές δημιουργίες, σε ένα μοναδικό concept που ανανεώνει τον αθηναϊκό χάρτη της γαστρονομίας και έχει ήδη κερδίσει δικαίως την προσοχή των foodies της πόλης. Απροσδόκητο, γευστικότατο, κάτι που –ίσως- δεν ήξερες ότι ταιριάζει, αλλά τελικά δεν μπορείς να του αντισταθείς, αυτό το πιάτο πάει το surf n turf στο επόμενο επίπεδο, βάζοντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην πρόταση του Μοocasa που αξίζει της άμεσης δοκιμής σου. Κι αν ο αστακός κι οι premium κοπές σε τρομάζουν ως προς το κόστος σου, καλό είναι να γνωρίζεις ότι εδώ κινούμαστε σε value for money μονοπάτια, τηρουμένων πάντα των αναλογιών που φέρνουν οι ποιοτικές πρώτες ύλες στο τραπέζι σου.

Στο τέλος ήρθε κι έδεσε το γλυκό με το βάσκικο cheesecake και το μιλφέιγ με την αρωματισμένη καραμέλα να κλείνουν με τον ιδανικό τρόπο ένα υπέροχο γεύμα.

Bon appétit, λοιπόν, και μην ξεχάσεις την πετσέτα στα ποδαράκια σου. Γιατί αυτός ο έρωτας λερώνει.

Λογαριασμός στα 55-60€ το άτομο με ποτήρι κρασί.

 

Μοοcasa

Mαρίνου Αντύπα, Νέο Ηράκλειο, τηλ.: 21 0275 0006

Facebook

Instagram

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v