Τα καλύτερα παγωτά περιπτέρου της παιδικής μας ηλικίας (και όχι μόνο)

Πριν τα γκουρμέ gelato, υπήρχαν τα παγωτά του περιπτέρου: γεμάτα γεύση και νοσταλγία. Τα θυμόμαστε, τα τιμάμε και… τα λιγουρευόμαστε.

Τα καλύτερα παγωτά περιπτέρου της παιδικής μας ηλικίας (και όχι μόνο)

Πριν τις βιτρίνες με τα artisanal gelato και τα παγωτατζίδικα με 12 γεύσεις φιστίκι, υπήρχαν παγωτά που σημάδεψαν τη νιότη μας.

Εκεί, στο περίπτερο της γειτονιάς, που έσκαγες με το χιλιοτσαλακωμένο κατοστάρικο και διάλεγες τον δικό σου καλοκαιρινό θησαυρό: σοκολατένιο, φρουτένιο, με δωράκι ή χωρίς.

Παγωτά-σύμβολα μιας εποχής χωρίς έγνοιες, κάποια από τα οποία κυκλοφορούν ακόμα.

Σε αυτό το άρθρο θυμόμαστε (και τιμούμε όπως τους αξίζει) τα παγωτά που καθόρισαν τα καλοκαίρια μας – και συνεχίζουν να μας κάνουν να χαμογελάμε μπροστά στο ψυγείο του περιπτέρου, ακόμα και σήμερα που έχουν τριπλάσια τιμή.

Rocket

Το Rocket ήταν το απόλυτο παιδικό παγωτό των 90s – δροσιστικό και. Υπήρχε και αντίστοιχο με βάση, όπου κρυβόταν δωράκι-έκπληξη. Αργότερα, ονομάστηκε «Κοκταίηλ».

Καϊμάκι

Η απόλυτη παραδοσιακή εμπειρία σε κουτί. Η ΕΒΓΑ (ευτυχώς) παράγει ακόμα αυτό καϊμάκι με βελούδινη υφή και πλούσιο άρωμα μαστίχας Χίου, ιδανικό για οικογενειακά καλοκαίρια στο μπαλκόνι.

Solero Shots

Το 1999 η Algida μάς άφησε άφωνους με τα Solero Shots: παγωμένες μικροσκοπικές μπίλιες σε κουτάκι-κάψουλα με χρώμα λαχανί. Γεύσεις λεμόνι, λάιμ και μερικές ακόμα που έσκαγαν στο στόμα σαν γρανιτοπυροτεχνήματα.

Magnum Πύραυλος

Ο Magnum Πύραυλος ήταν (και είναι) ο βασιλιάς του περιπτέρου για όσους ήθελαν κάτι πιο... ενήλικο. Κρεμώδες παγωτό σοκολάτα ή βανίλια, με σοκολατένιο σιρόπι στο εσωτερικό και τραγανή βάφλα χωνάκι στο φινάλε. Από τα πρώτα παγωτά που ένιωθες λίγο πιο μεγάλος όταν το κρατούσες στο χέρι.

Chicago

Το Chicago της ΕΒΓΑ ήταν το πιο «σκληρό» παγωτό της εποχής. Πυκνό, γεμάτο σοκολάτα σε κάθε κουταλιά. Έμοιαζε με… νουάρ γλύκισμα απ’ τη σοκολατένια καρδιά του Σικάγο. Οι απομιμήσεις απλά δεν το πλησίασαν ποτέ.

Max

Το Max της Algida ήταν το απόλυτο παγωτό του διαλείμματος: βανίλια, φράουλα ή σοκολάτα – όλες καλυμμένες με μια γενναία δόση σοκολάτας που πάγωνε τραγανά γύρω από το ξυλάκι. Κυκλοφορεί ακόμα, αλλά δεν είναι το ίδιο.

Καραμπόλα

Η Καραμπόλα της ΕΒΓΑ ήταν το καλοκαίρι σε κυπελλάκι: γλυκιά, δροσερή και πάντα με ένα δωράκι που έκανε το παγωτό... τζακποτ. Η πρώτη «βουτιά» του καλοκαιριού δεν γινόταν στη θάλασσα αλλά στο ψυγείο του περιπτέρου. Το σημερινό με γεύση τσιχλόφουσκα δεν αγγίζει ούτε το περιτύλιγμά της.

Pralines & Cream

Ο λόγος που έχουμε πλέον ζάχαρο, ήταν (και είναι) το Nirvana Pralines & Cream: Καραμελένια βάση, βελούδινο σιρόπι καραμέλας και τραγανά καρύδια πεκάν, να δίνουν την απαραίτητη ένταση που χρειάζεται.

Πατούσα

Η Πατούσα της ΕΒΓΑ ήταν από τα πιο cult ξυλάκια της παιδικής μας ηλικίας. Γεύση φράουλα, χρώμα φούξια και θέση δίπλα-δίπλα με το αντίστοιχο παγωτό μπανάνα στο ψυγείο. Κυκλοφορεί ακόμα, και είναι εξίσου ωραίο, με τη διαφορά ότι πλέον οι πατουσάκηδες έχουν γίνει μόδα.

Cornetto Πύραυλος

Ο εν λόγω πύραυλος ήταν η πιο κομψή εκδοχή του παγωτού χωνάκι: κρεμώδης βανίλια, επικάλυψη κακάο που πάγωνε τέλεια και τραγανό μπισκοτένιο χωνάκι γεμάτο υποσχέσεις. Η κορυφή είχε πάντα κομματάκια φουντουκιού, αλλά η αληθινή μαγεία ήταν στο τέλος – εκεί που σε περίμενε η σοκολατένια «τάπα». Κυκλοφορεί ακόμα.

Turbo

Το Turbo ήταν η απόλυτη γρανίτα, με σλόγκαν που σήμερα θα περνούσε από 5 φίλτρα: «Πάνω κάτω, πάνω κάτω, κούνα, γλέντα το και φάτο!». Ήρεμα ρε! Μας διαβάζουν και παιδιά.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v