Φαγητό στην Κόρινθο και τα πέριξ της: Οι προτάσεις των ντόπιων

Φρέσκο ψάρι πλάι στο κύμα, μυστικά ουζερί στις γραμμές του τραίνου, άχαστα κρεατικά στη δροσιά των ορεινών χωριών. Ρωτήσαμε τους ντόπιους πού τρώμε καλά στην Κόρινθο και τριγύρω.

Φαγητό στην Κόρινθο και τα πέριξ της: Οι προτάσεις των ντόπιων

Μια ωρίτσα από την Αθήνα, ιδανικός προορισμός για μπάνιο τα Σαββατοκύριακα, η Κόρινθος και τα πέριξ της κρύβουν νοστιμιές και εκπλήξεις που δεν φαντάζεσαι όταν μιλάμε για φαγητό. Ρωτήσαμε τους ντόπιους πού πηγαίνουν για ψαράκι, για ούζο και μεζέ, για μαγειρευτά και για τα φοβερά και τρομερά ψητά τους, και σου φτιάξαμε (όχι να το παινευτούμε αλλά) μάλλον τον πληρέστερο οδηγό που θα βρεις στα ίντερνετς.

Λόντου
Αγίου Νικολάου 19, Κόρινθος | Χάρτης εδώ 


Φωτό: Tim Kon | Google Maps

Ένα από τα πρώτα μέρη που θα σου συστήσουν αν ρωτήσεις πού να πας για ψάρι και θαλασσινά μέσα στην πόλη, απλώνει τραπεζάκια στη σκιά των δέντρων, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, και σε αφήνει να αγναντεύεις τον Κορινθιακό όσο σου ετοιμάζει ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινές νοστιμιές, παραδοσιακές και πειραγμένες. Μην χάσεις τις γαρίδες σαγανάκι με μουστάρδα και γραβιέρα (ή επί τω παραδοσιακότερο με σάλτσα από ντοματίνια και μυζήθρα), το κριθαράκι με σουπιά στο μελάνι της και το λιαστό χταποδάκι στα κάρβουνα. Το μεγάλο φρέσκο ψάρι κυμαίνεται από 35€ ως 55€ το κιλό. Αν μείνεις στα θαλασσινά, θα υπολογίσεις περί τα 25-30€ το άτομο με ουζάκια.

Φάνης
Γεωργίου Παπανδρέου 87, Κόρινθος | Χάρτης εδώ 

Ακριβώς απέναντι από τα Καλάμια, την παραλία που βρίσκεται μεν μέσα στην πόλη, είναι δε αξιοπρεπέστατη και όχι απλώς λύση ανάγκης όπως έχουμε οι Αθηναίοι στο μυαλό μας τις παραλίες πόλης, ο Φάνης στρώνει τα τραπέζια του με λευκά τραπεζομάντηλα και τα φορτώνει με φρέσκο ψάρι και ευφάνταστες ψαρο-δημιουργίες σαν το καρπάτσιο λαυράκι που θα δεις να φιγουράρει σε κάθε παραγγελία. Μια δοκιμή αξίζουν επίσης τα αχνιστά μύδια με τη σάλτσα τους, οι γαρίδες που ψήνονται στη σχάρα, η χειροποίητη ταραμοσαλάτα και το κριθαρότο με γαρίδες. Με τα απαραίτητα ουζάκια και παρελκόμενα, θα υπολογίσεις γύρω στα 30-35€ το άτομο.

Ο Σκάρος
Περιάνδρου 98, Κόρινθος | Χάρτης εδώ 


Φωτό: Drossos Drossos | Google Maps

Πάνω στις γραμμές του τραίνου, ο Σκάρος μπορεί να μη βλέπει θάλασσα, είναι όμως το αγαπημένο νοσταλγικό ουζερί των ντόπιων, που δεν θα το βρεις σε αθηναϊκά αφιερώματα. Ό,τι φας εδώ θα είναι τίμιο και σπιτικό, από τις γαρίδες με σκορδολέμονο και τη σουπιά στο μελάνι της, μέχρι το ξιδάτο χταποδάκι και τον μαρινάτο γαύρο. Πολύ δυνατά παίζει και το τηγάνι του, από το οποίο βγαίνουν μπαρμπούνια και κουτσομουράκια μαστόρικα τηγανισμένα, και καλαμάρια βέβαια, ενώ στα ορεκτικά ξεχωρίζουν τα κολοκυθάκια, η ντομάτα γαρύφαλλο όπως παλιά και οι αστακοουρές που είναι ούλτρα μερακλίδικος μεζές. Με τα ουζάκια σου, θα υπολογίσεις περί τα 20-25€ το άτομο.

Toucan Bistrot
Κολιάτσου 40, Κόρινθος | Χάρτης εδώ 

Και πάμε τώρα σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Το Toucan είναι café, είναι μπαρ, είναι και μπιστρό, έχει τον ομορφότερο κήπο της πόλης και ένα εσωτερικό χάρμα οφθαλμών, να μην χορταίνεις να το χαζεύεις –και να το φωτογραφίζεις. Θα το βρεις μισοκρυμμένο μέσα σε μια στοά, την οποία διασχίζεις για να βρεθείς στον δροσερό κήπο του, και θα το τιμήσεις από το πρωί για καφέ ως το βράδυ για νόστιμα μικρά πιατάκια και ευφάνταστα τσιμπολογήματα που συνοδεύουν τα signature κοκτέιλ του, σαν το Exotic Fall με βότκα, passion fruit, σιρόπι ιβίσκου και λάιμ, ή το Caramel de Passion με κουβανέζικο ρούμι, passion fruit και καραμέλα. Τα κοκτέιλ στα 9€, γλυκά και τσιμπολογήματα από 2€ έως 4€.

Φάρος
Ηραίου 94, Λέχαιο | Χάρτης εδώ 


Φωτό: Julia Zinchenko | Google Maps

Επάνω στην παραλία του Λέχαιου, ο Φάρος είναι ένα ψαροταβερνάκι βγαλμένο από τα παιδικά μας καλοκαίρια, με τα τραπέζια του στη σκιά της πλεκτής καλαμωτής και σε απόσταση απλώνω χέρι-πιάνω θάλασσα. Φτιάχνει ένα φοβερό καλαμάρι γεμιστό, αλλά και πολλά ευφάνταστα ψαρο-μαγειρευτά, σαν το χταπόδι στιφάδο, τον σολομό με πράσα και το μυδοπίλαφο. Εννοείται πως θα βρεις και όλες τις κλασικές επιλογές της παραδοσιακής ψαροταβέρνας (χταποδάκι ψητό, γαρίδες στη σχάρα ή στο τηγάνι, μπακαλιαράκια και δε συμμαζεύεται) ενώ οι λάτρεις των στεριανών μαγειρευτών θα χαρούν με μελιτζάνα ιμάμ, ρεβυθάδες και σπιτικές πίτες. Λογαριασμός με τα ουζάκια σου, στα 25-30€ το άτομο, εξαιρετικό value for money.

Το Στέκι της Πέγκυς
Μεταμόρφωση Σωτήρος 5, Αθίκια | Χάρτης εδώ 

Όλο ψάρι, ψάρι, ψάρι, το βαρέθηκες, έλα να ανηφορίσουμε προς τα ορεινά και να σου μιλήσουμε για την γκιόσα: Τοπική σπεσιαλιτέ της Κορινθίας, η γκιόσα είναι η γηραιή γίδα, που μπαίνει σε γιγάντια ταψιά στους ξυλόφουρνους και ψήνεται με τις ώρες για να βγει ένα αποτέλεσμα λουκούμι. Τη βρίσκεις μόνο καλοκαίρι, από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο, πάει παραδοσιακά πακέτο με γουρουνοπούλα στα τραπέζια (ναι τι νόμιζες, μόνο η Μεσσηνία έχει γουρουνοπούλες;) και η Πέγκυ στα Αθίκια είναι ένα από τα τρία τοπ μέρη για να την δοκιμάσεις. Πιάνεις τραπεζάκι στη σκιερή αυλή της, κάτω από τη δροσιά των δέντρων, συνοδεύεις με γλυκόπιοτο κρασί, πατάτες με τυρί τριμμένο, φοβερό τυροπιτάρι, σαλάτες που μοσχοβολούν ντομάτα, χειροποίητη τυροκατευρή ή τζατζίκι, και πληρώνεις γύρω στα 20-25€ το άτομο.

Παπαδάς
Αθίκια Κορινθίας | Χάρτης εδώ 

Συγχωριανός της Πέγκυς, στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο που το αγκαλιάζουν φουντωτά δέντρα για την απαραίτητη δροσιά στα τραπεζάκια που απλώνει έξω. Φτιάχνει ασυναγώνιστη γκιόσα (αν έρχεσαι Σαββατοκύριακο είναι καλή ιδέα να πάρεις τηλέφωνο από πριν, να τους πεις πόσα κιλά θέλεις για να σου την κρατήσουν, καθότι είναι σούπερ δημοφιλής και εξαντλείται γρήγορα) όπως και τέλεια παϊδάκια, αρνίσια ή προβατίνας, και λοιπά κρεατικά, μαμαδίσιες πατάτες τηγανιτές, ολόφρεσκες σαλάτες. Μαζί με το κρασί τους, που είναι έξτρα δροσερό, θα πληρώσεις γύρω στα 20€ το άτομο.

Η Πλατεία
Άγιος Ιωάννης Κορινθίας | Χάρτης εδώ 

Και κλείνουμε το ορεινό τρίπτυχο, πριν ξαναπάρουμε τον δρόμο για την θάλασσα, με την πανέμορφη, απολύτως πέτρινη Πλατεία, που βγάζει τραπεζάκια έξω σε μια σκιερή κι ευρύχωρη υπερυψωμένη αυλή, για να αγναντεύεις τις καταπράσινες βουνοπλαγιές γύρω από τον Αϊ Γιάννη όσο τρως αξέχαστα κρεατικά. Η γκιόσα είναι κι εδώ στα «οπωσδήποτε», το ίδιο και τα παϊδάκια (ζυγούρι, αρνί ή προβατίνα, δύσκολη η ζωή και τα διλήμματά της) το λουκάνικο από αγριογούρουνο ή από προβατίνα, τα μπιφτέκια (μοσχαρίσια, κοτόπουλο ή προβατίνα, τελειωμό δεν έχουν τα διλήμματα) και τα κλασικά ταβερνίσια ορεκτικά που τα συνοδεύουν όλα –δική μας αδυναμία, οι μελιτζάνες στο τηγάνι. Συνοδεύεις με κρασάκι ή παγωμένες μπύρες, και πληρώνεις γύρω στα 25€ το άτομο.

Κάβος
Ίσθμια | Χάρτης εδώ 

Ιστορική ψαροταβέρνα στα Ίσθμια, έχει ταΐσει γενιές και γενιές Κορινθίων και Αθηναίων από το 1964 που πρωτοάνοιξε τις πόρτες της. Απλώνει τα τραπέζια της πάνω στην άμμο, και σερβίρει αληθινά φρέσκο ψάρι (από 60€ ως 88€ το κιλό) και μια από τις καλύτερες γαριδομακαρονάδες που έχεις φάει στη ζωή σου. Πολύ δυνατά παίζουν και τα όστρακα (κυδώνια, γυαλιστερές και δε συμμαζεύεται), το καρπάτσιο με ψάρι ημέρας και η αχνιστή γάμπαρη με κρασί, λεμόνι και σκόρδο. Δεν είναι για κάθε μέρα, αξίζει όμως με τα χίλια όταν το μπάτζετ και η περίσταση το σηκώνουν. Με κρασί από την πολύ ενδιαφέρουσα λίστα του, θα υπολογίσεις γύρω στα 50€ το άτομο.

Κυκλάδες
Αύρας 45, Κοκκώνι | Χάρτης εδώ 


Φωτό: Nikki P | Google Maps

Μακράν η πιο κυκλαδίτικη γωνιά της Κορινθίας, οι Κυκλάδες απλώνουν τα τραπέζια τους πλάι στο κύμα στο Κοκκώνι, σε μια γλυκύτατη, ασβεστωμένη αυλή που αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο κάτω από τη σκιά μιας πελώριας μουριάς. Εδώ θα δοκιμάσεις νοστιμιές της στεριάς και της θάλασσας, από μαγειρευτά σαν το λεμονάτο χοιρινό με πατατούλες και κρεατικά σαν τα σπιτικά κεφτεδάκια με σάλτσα ή χωρίς, μέχρι θαλασσινά σαν το ξυδάτο χταποδάκι, τις γαρίδες σαγανάκι και τα φρέσκα καλαμαράκια στο τηγάνι. Οι επιλογές σε κάθε κατηγορία είναι λίγες και καλές, για να είσαι σίγουρος/η πως ό,τι πάρεις θα είναι καλοφτιαγμένο. Συνοδεύεις με μπυρόνια ή κρασί, και πληρώνεις γύρω στα 20-25€ το άτομο.

Αλμυρίκι
Κάτω Αλμυρή | Χάρτης εδώ 

Ξακουστό και κοσμαγάπητο εστιατόριο με ιδιαίτερη αδυναμία στα θαλασσινά, τα οποία πειράζει τόσο-όσο, για να βγάλει γεύσεις που θα σου κλέψουν την καρδιά χωρίς να σου πονέσουν την τσέπη. Απλώνει τραπεζάκια πλάι στην θάλασσα, στη σκιά των αρμυρικιών, και προτείνει δημιουργίες όπως τα γιουβαρλάκια θαλασσινών με κρέμα κουνουπίδι και αυγοτάραχο, ο τραχανάς με καλαμάρι και φυστίκι Αιγίνης, το καπνιστό ψάρι με αγκινάρες και λαδολέμονο μυρωδικών με αμύγδαλο, και το ψητό χταποδάκι με πουρέ από όσπρια και βινεγκρέτ πάπρικας. Έχει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες λίστες κρασιών της περιοχής, με αρκετές ετικέτες και σε ποτήρι. Ο λογαριασμός στο τέλος θα βγει γύρω στα 30-35€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v