Πώς να διαλέγεις (και να διατηρείς) σωστά τις φράουλες και τα κεράσια

Μάθε πώς να διαλέγεις τις καλύτερες φράουλες και κεράσια και να τα διατηρείς φρέσκα για περισσότερες μέρες.

Πώς να διαλέγεις (και να διατηρείς) σωστά τις φράουλες και τα κεράσια

Η εποχή των καλοκαιρινών φρούτων ξεκινά με τις φράουλες και συνεχίζεται με τα κεράσια. Δες πώς να ξεχωρίζεις τα πιο ώριμα, γλυκά και φρέσκα κομμάτια στους πάγκους της αγοράς — και πώς να τα διατηρείς για να τα χαρείς όσο περισσότερο γίνεται.

Πώς να διαλέξεις τις σωστές φράουλες

Οι φράουλες δεν συνεχίζουν να ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή και είναι εξαιρετικά ευαίσθητες — πράγμα που σημαίνει ότι πολλές από όσες φτάνουν στα ράφια είναι είτε άγουρες είτε ήδη στα πρώτα στάδια αλλοίωσης. Πώς βρίσκουμε λοιπόν τις καλύτερες; Η απάντηση, σύμφωνα με την αγροοικολογική ειδικό Cecilia Armijo, είναι απλή: ακολουθείς τη μύτη σου.

Η Armijo, που επιβλέπει τους βιολογικούς κήπους στο οινοποιείο La Carrodilla και στο εστιατόριο Lunario στη Μπάχα της Καλιφόρνια, εξηγεί ότι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά μιας ώριμης φράουλας είναι το χρώμα, η υφή και το άρωμα. «Οι καλές φράουλες είναι φωτεινές, με ομοιόμορφο κόκκινο χρώμα, σφικτές στην αφή — ούτε πολύ μαλακές, ούτε σκληρές — και πρέπει να μυρίζουν ακριβώς όπως περιμένεις: γλυκά, λουλουδάτα και έντονα».

Το άρωμα είναι, σύμφωνα με την ίδια, ο σημαντικότερος δείκτης ότι οι φράουλες είναι γλυκές και ώριμες. Αν δεν μυρίζουν τίποτα, δεν έχουν και γεύση, ενώ αν αρχίσουν να αποκτούν αυτή την ξινή, ελαφρώς οινώδη μυρωδιά, τότε μάλλον έχουν αρχίσει να αλλοιώνονται. Και παρότι το βαθύ κόκκινο είναι βασικό για πολλές ποικιλίες, υπάρχουν και κάποιες που ωριμάζουν όταν είναι εν μέρει ή και ολόλευκες, ροζ ή χρυσαφένιες. Η υφή είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί χωρίς να τραυματίσεις τον καρπό, γι’ αυτό το άρωμα είναι η πιο αξιόπιστη ένδειξη.

Πώς καταλαβαίνεις ότι μια φράουλα έχει χαλάσει; «Έχει ένα θαμπό κόκκινο που πλησιάζει το καφεκόκκινο, ίσως και με σκούρα σημεία ή ζαρωμένη επιφάνεια», λέει η Armijo. «Είναι μαλακή, νερουλή, με δυσάρεστο άρωμα και συχνά εμφανίζει μούχλα».

Αν ψωνίζεις από λαϊκές αγορές και δεν σκοπεύεις να τις καταναλώσεις άμεσα, αναζήτησε φράουλες που έχουν ακόμη το μίσχο τους. Αυτό βοηθά να διατηρηθούν φρέσκες για περισσότερο. Η υγρασία είναι ο εχθρός της φράουλας κατά την αποθήκευση, οπότε πλένεις τις φράουλες μόνο λίγο πριν τις φας. Πετάς όσες δείχνουν να έχουν αλλοιωθεί και τις υπόλοιπες τις αποθηκεύεις σε δοχείο με χαρτί κουζίνας και χαλαρό καπάκι ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας. Αν τις έχεις αγοράσει σε χάρτινο καλάθι, μπορείς απλώς να αφαιρέσεις τις κακές και να τις βάλεις ξανά στο καλάθι — ανοιχτό στο ψυγείο. Έτσι μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και μία εβδομάδα.

Πώς να διαλέξεις (και να διατηρήσεις) τα καλύτερα κεράσια

Για τα κεράσια τώρα, σύμφωνα με την αμερικάνικη οικογενειακή επιχείρηση Stemlit Growers, η επιλογή τους ίσως δεν βασίζεται σε «επιστήμη», όμως υπάρχουν μικρές συμβουλές που κάνουν τη διαφορά. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξεις είναι το χρώμα. Ανάλογα με την ποικιλία, αυτό διαφέρει, αλλά γενικά ισχύει ότι όσο πιο σκούρο και γυαλιστερό, τόσο πιο ώριμο και φρέσκο είναι το κεράσι.

Τα λαμπερά κόκκινα και τα ζωηρά πράσινα κοτσάνια είναι καλός οδηγός. Το μέγεθος μετράει επίσης. Όσο πιο μεγάλα και σφιχτά στην υφή, τόσο περισσότερη φυσική γλυκύτητα περιέχουν. Αντιθέτως, μικρά, μαλακά κεράσια με θαμπά κοτσάνια δείχνουν είτε κακή αποθήκευση είτε ότι έχουν ήδη αρχίσει να χάνουν τη φρεσκάδα τους.

Αφού τα αγοράσεις, το ψυγείο είναι το καλύτερο μέρος για να τα διατηρήσεις. Το κρύο περιβάλλον διατηρεί τη γεύση και την υφή τους, αρκεί να τα αποθηκεύσεις μακριά από έντονα αρωματικά τρόφιμα, όπως τα κρεμμύδια, για να μη μεταφερθούν οι μυρωδιές.

 Ένα ακόμη λάθος που συχνά γίνεται είναι το πλύσιμο με το που φτάσεις στο σπίτι. Η υγρασία μειώνει τη διάρκεια ζωής των κερασιών, γι’ αυτό είναι καλύτερο να τα πλένεις λίγο πριν τα καταναλώσεις. Έτσι διατηρούν τη γεύση τους και παραμένουν φρέσκα για περισσότερες μέρες.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v