Η διατροφική αξία των κερασιών: Γιατί να τα βάλεις (ξανά) στο πιάτο σου

Φιλάκι πετροκέρασο περιμένουμε από σένα μιας και θα μάθεις οσονούπω απέξω κι ανακατωτά όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη διατροφική αξία των κερασιών.

Η διατροφική αξία των κερασιών: Γιατί να τα βάλεις (ξανά) στο πιάτο σου

Αν δεν έχεις ήδη γεμίσει το ψυγείο σου με κεράσια, ήρθε η στιγμή να το σκεφτείς σοβαρά. Μικρά, κατακόκκινα και λαχταριστά, τα κεράσια δεν είναι απλώς το πρώτο σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού. Είναι ένας μικρός διατροφικός θησαυρός που μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία σου – και μάλιστα χωρίς περιττές θερμίδες ή τύψεις. Αν αναρωτιέσαι γιατί να τα προτιμήσεις αντί για ένα ακόμη μπισκοτάκι με σοκολάτα, εδώ είναι όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις.

Μικρή μπουκιά, μεγάλη αξία

Ξεκινώντας από τα βασικά: κάθε 100 γραμμάρια κερασιών περιέχουν περίπου 50–60 θερμίδες, κάνοντάς τα ιδανική επιλογή για σνακ ή γλυκό χωρίς ενοχές. Περιέχουν περίπου 82% νερό, κάτι που σημαίνει πως σε ενυδατώνουν ενώ τρως, ιδανικά για τις ζεστές μέρες. Και το καλύτερο; Είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Πιο αναλυτικά, τα κεράσια περιέχουν:

Βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σου και βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου.

Κάλιο, απαραίτητο για την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό και τη ρύθμιση της πίεσης.

Φυτικές ίνες, που ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου και σε κρατούν χορτάτο/η περισσότερο.

Βιταμίνη Α (μέσω της προβιταμίνης β-καροτίνης), χρήσιμη για την όραση και την επιδερμίδα σου.

Τα κεράσια είναι έξυπνη τροφή – κυριολεκτικά

Τα κεράσια, ειδικά οι πιο σκούρες ποικιλίες, περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες, που είναι υπεύθυνες για το βαθύ κόκκινο χρώμα τους. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και της οξειδωτικής καταπόνησης – δύο διαδικασίες που συνδέονται με ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης τύπου 2 και η άνοια.

Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση κερασιών μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και την πνευματική εγρήγορση. Αν δουλεύεις πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες ή νιώθεις το μυαλό σου να "μπουκώνει", ίσως ένα μπολάκι κεράσια να σε βοηθήσει περισσότερο απ’ ό,τι φαντάζεσαι.

Φυσικό υπνωτικό στην κουζίνα σου

Ένα άλλο εντυπωσιακό "όπλο" που έχουν τα κεράσια στο διατροφικό τους οπλοστάσιο είναι η μελατονίνη. Πρόκειται για την ορμόνη που ρυθμίζει το εσωτερικό σου ρολόι και τον κύκλο του ύπνου. Αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς ή ξυπνάς συχνά μέσα στη νύχτα, το να καταναλώσεις μια χούφτα κεράσια (ή ακόμη και χυμό κερασιών) το απόγευμα ή λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου.

Για μυς, αρθρώσεις και γρήγορη αποκατάσταση

Τα κεράσια έχουν γίνει αγαπημένη τροφή αθλητών, και όχι άδικα. Περιέχουν αντιφλεγμονώδη συστατικά που βοηθούν στη μείωση του μυϊκού πόνου μετά την άσκηση. Αν αθλείσαι, τρέχεις, ή κάνεις pilates και νιώθεις "σπασμένος/η" την επόμενη μέρα, τα κεράσια μπορούν να γίνουν ένας γλυκός σύμμαχος στην αποκατάσταση.

Επιπλέον, φαίνεται να βοηθούν στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους υποφέρουν από ουρική αρθρίτιδα ή άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις των αρθρώσεων.

Και για την καρδιά σου; Μόνο καλό κάνουν

Οι ανθοκυανίνες και η βιταμίνη C των κερασιών δεν προστατεύουν μόνο από τη φλεγμονή. Βοηθούν και στη βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων, στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στην πρόληψη της υπέρτασης. Η κατανάλωσή τους φαίνεται να έχει ήπια υποτασική δράση – κάτι πολύτιμο σε έναν κόσμο που τρέχει με χίλια και μας ανεβάζει την πίεση με το παραμικρό.

Πώς να τα εντάξεις στη διατροφή σου

Τα κεράσια δεν είναι μόνο για να τα τρως σκέτα (αν και έτσι είναι πιο απολαυστικά). Δοκίμασε να τα:

Προσθέσεις σε γιαούρτι ή smoothies για φυσική γλυκύτητα.

Χρησιμοποιήσεις σε σαλάτες με πράσινα λαχανικά, φέτα και ξηρούς καρπούς.

Φτιάξεις μαρμελάδα ή compote χωρίς ζάχαρη.

Ψήσεις σε ένα κέικ με αμύγδαλα ή βρώμη.

Βάλεις στον καταψύκτη και να τα απολαμβάνεις σαν παγωτό.

Προτίμησε τα φρέσκα και ώριμα, κατά προτίμηση βιολογικά ή από μικρούς παραγωγούς. Αν δεν βρεις φρέσκα, και τα κατεψυγμένα κεράσια (χωρίς πρόσθετα) είναι εξαιρετική εναλλακτική.

Μικρή προσοχή

Αν έχεις ευαισθησία σε φρουκτόζη ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ίσως τα κεράσια σου προκαλέσουν ελαφρύ φούσκωμα ή δυσφορία σε μεγάλες ποσότητες. Ξεκίνα με μικρές μερίδες (περίπου 10–15 κεράσια) και δες πώς αντιδρά το σώμα σου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v