Ούζα και μεζέδες πλάι στις παραλίες της Αττικής
Ούζο, μεζέδες και τραπεζάκια πάνω στην άμμο: Αυτές οι παραθαλάσσιες ταβέρνες της Αττικής είναι ό,τι πρέπει για καλοκαιρινό τσιμπολόγημα.

Ούζο, μεζέδες και τραπεζάκια πάνω στην άμμο: Αυτές οι παραθαλάσσιες ταβέρνες της Αττικής είναι ό,τι πρέπει για καλοκαιρινό τσιμπολόγημα.
Το καλοκαίρι στην Αττική δεν χρειάζεται να περιμένει τον Ιούνιο ή την άδεια για να ξεκινήσει. Αρκεί μια μικρή απόδραση στην παραλία, κι εκεί, σχεδόν πάντα, σε περιμένει μια ταβέρνα με τραπεζάκια στην άμμο, ουζάκι στο ποτήρι και μεζεδάκια που μυρίζουν θάλασσα. Μαζέψαμε πέντε από τα καλύτερα στέκια για θαλασσινό τσιμπολόγημα πλάι στο κύμα, με καλές τιμές, φρέσκο ψάρι και ατμόσφαιρα νησιού, χωρίς να φύγεις απ’ την Αθήνα.
Ο Γιωργάκης
Α' Λιμανάκι, Δασκαλειό Κερατέας, τηλ: 22990 28040
Πάνω από το πρώτο Λιμανάκι του Δασκαλειού και την αφράτη αμμουδιά του, ο Γιωργάκης είναι η αγαπημένη ταβέρνα ντόπιων και μη, για ουζάκια και θαλασσινά τσιμπολογήματα με σούπερ θέα και εξίσου πολύ καλές τιμές. Στα ορεκτικά θα δοκιμάσεις τηγανιτές μελιτζάνες, κολοκυθοκεφτέδες, τυροκροκέτες και λοιπά, ενώ από ψαράκια θα βρεις νοστιμότατη σαρδέλα, αθερίνα και μαριδάκι τηγανιτό, γαρίδες ψητές, καλαμαράκια και χταποδάκι, γόπα, γαύρο αλλά και φρέσκο ψάρι με το κιλό αν θες να διαθέσεις κάτι παραπάνω. Για θαλασσινό τσιμπολόγημα μετά ούζου, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 25€ το άτομο, με κερασμένο γλυκάκι στο τέλος.
Απέραντο Γαλάζιο
Ναυτικός Όμιλος Βάρκιζας, Ανατολική Παραλία Βάρκιζας, τηλ: 210 965 5951
Όταν λέμε «τραπεζάκια πάνω στην άμμο» ακριβώς αυτή την εικόνα που βλέπεις εδώ έχουμε στο μυαλό μας. Σταθερή αξία για νησιώτικα τσιμπούσια στην Αθήνα, το Απέραντο Γαλάζιο μας σερβίρει πεντανόστιμα καλαμαράκια και γαρίδες τηγανιτές, ψητή σαρδέλα, μπακαλιάρο σκορδαλιά, φρέσκες σαλάτες, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, γαύρο μαρινάτο, χταποδάκι σχάρας, και φανταστική γαριδομακαρονάδα. Ο λογαριασμός για ένα θαλασσινό τσιμπολόγημα με ουζάκι στα 30€ περίπου το άτομο.
Ο Ζούμπερης
Αύρας 3, Νέα Μάκρη, τηλ.: 2294096866
Σε ένα απολύτως νησιώτικο περιβάλλον, ακριβώς πάνω στην παραλία του Ζούμπερι, αυτό το κοσμαγάπητο ταβερνάκι σερβίρει καλή ποικιλία ψαρικών και θαλασσινών, που περιλαμβάνει φρέσκο καλαμάρι τηγανιτό, άψογες γαριδούλες στο τηγάνι, αχνιστά μύδια, χταποδάκι ξυδάτο, εξαιρετικό γαύρο στο τηγάνι και βέβαια φρέσκο ψάρι με το κιλό, αναλόγως την ψαριά της ημέρας. Με τα απαραίτητα ουζάκια, ο λογαριασμός θα βγει στα 25€ το άτομο, ή γύρω στα 35€ με μεγάλο φρέσκο ψάρι.
Ο Κόλλιας
Λεωφ. Ποσειδώνος 53, Σέσι, τηλ.: 6932210772
Αν δεν πηγαίνεις συχνά για βουτιές στο Σέσι, τόσο το καλύτερο: Θα συνδυάσεις την αίσθηση της εκδρομής με την χαρά της ανακάλυψης. Πάρε μόνο τηλέφωνο στον Κόλλια πριν ξεκινήσεις, για να τους πεις να σου κρατήσουν τραπεζάκι «απέναντι», στο φανταστικό πλάτωμα πάνω από την θάλασσα, για να καθίσεις κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Εκεί απολαμβάνουμε εδώ και 40-τόσα χρόνια, φρέσκα ψάρια στα κάρβουνα ή στο τηγάνι (αν πετύχεις φαγκρί ή τσιπούρα, μην τα χάσεις), φανταστική καβουροσαλάτα, και οι σπιτικές πίτες που ψήνονται επίσης στα κάρβουνα. Λογαριασμός με ουζάκι, στα 25€ το άτομο, με μεγάλο φρέσκο ψάρι στα 35€.
Η Παραλία στο Αλεποχώρι
Χάρτης εδώ, τηλ.: 2296051310
Εξαιρετική επιλογή αν ο δρόμος σε φέρει για το πρώτο μπάνιο στην περιοχή (στο Προσήλι, ας πούμε, που είναι η δική μας αγαπημένη παραλία στο Πόρτο Γερμενό) αυτό το ταβερνάκι που οι ντόπιοι το λένε «ο Τζαβάρας» απλώνει τα τραπέζια του πάνω στην άμμο, κι αυτός είναι λόγος αρκετός για να το αγαπάμε. Δεν είναι, όμως, ο μοναδικός: Είναι και τα μαστόρικα ψημένα φρέσκα ψάρια του, που είναι κάθε φορά λίγα και καλά, και τα εξαιρετικά θαλασσινά μεζεδάκια (γαριδούλες, χταπόδι ή καλαμαράκια στο τηγάνι, μια καταπληκτική καβουροσαλάτα) που συνοδεύονται από κομμένες στο χέρι τηγανιτές πατάτες. Και είναι και οι καλές τιμές του, που δεν ξεπερνούν τα 25-30€ το άτομο με ουζάκι (ή και λιγότερα, αν μείνετε στα μεζεδάκια και δεν πάρετε μεγάλο φρέσκο ψάρι).