Φαγητό στη Σίφνο: Οι προτάσεις των ντόπιων
Από παραδοσιακά ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία μέχρι ιταλική κουζίνα, ρωτήσαμε τους ντόπιους πού πάνε για φαγητό στη Σίφνο… και μεταλαμπαδεύουμε τη γνώση.

Από παραδοσιακά ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία μέχρι ιταλική κουζίνα, ρωτήσαμε τους ντόπιους πού πάνε για φαγητό στη Σίφνο… και μεταλαμπαδεύουμε τη γνώση.
Μπορεί οι Κυκλάδες να έχουν κάνει απότομη στροφή στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπάρχουν ακόμα μέρη που, σαν άλλα γαλατικά χωριά, αντιστέκονται ακόμα και θα αντιστέκονται ελπίζουμε για πάντα στον κατακτητή. Μέρη σαν κι αυτά που ακολουθούν, όπου θα βρεις τους ντόπιους της Σίφνου να τρώνε, όταν δεν φτιάχνουν τις συγκλονιστικές καππαροσαλάτες και τις παραδοσιακές ρεβυθάδες τους στα σπίτια.
Η Φασολού
Στην ομώνυμη παραλία, χάρτης εδώ
Σε ένα σκηνικό βγαλμένο από τα πιο καλοκαιρινά σου όνειρα, η Φασολού στρώνει τραπεζάκια στην παραλία, κάτω από τον ίσκιο των αρμυρικιών, και σερβίρει πεντανόστιμα πιάτα στεριανά και θαλασσινά. Στις σιφνέικες σπεσιαλιτέ θα βρεις μαστέλο, ήτοι αρνάκι ψημένο στον ξυλόφουρνο με άνηθο και κρασί, αλλά και παραδοσιακή ρεβυθάδα που ψήνεται επίσης στον ξυλόφουρνο. Οι κρεατοφάγοι της παρέας θα χαρούν με τις κοπές (picanha, tomahawk, rib eye και δε συμμαζεύεται) ενώ από τα ορεκτικά ξεχωρίζουν οι ρεβυθοκεφτέδες, η σιφνέικη φάβα (ναι υπάρχει, και είναι κομμάτι διαφορετική από τη σαντορινιά) και τα μαυρομάτικα φασόλια με σπανάκι. Λογαριασμός με κρασί, στα 30€ το άτομο.
Ταβέρνα Χερρόνησος
Στη Χερρόνησο, χάρτης εδώ
Φωτό: e-sifnos.com
Θα σου την συστήσουν και ως ταβέρνα του Φύσσα, ή και σκέτο Φύσσα. Σε ένα τέλειο σημείο ακριβώς πάνω στο κύμα, πλάι στην αμμουδιά της Χερρονήσου, ο Φύσσας απλώνει τραπεζάκια και σερβίρει ό,τι φρέσκο έφερε το καΐκι του. Τα μπαρμπουνάκια του είναι όνειρο, το ίδιο και το φρέσκο καλαμάρι, το δε χταπόδι είναι μαστόρικα ψημένο και ταιριάζει γάντι με το ούζο στο ποτήρι σου. Από ορεκτικά, μην χάσεις τους ρεβυθοκεφτέδες, τα τηγανιτά κολοκυθάκια και τις φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες. Μια δοκιμή αξίζει οπωσδήποτε και η ρεβυθάδα, αν την πετύχεις –κατά κανόνα Κυριακές. Με τα απαραίτητα ουζάκια, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 30€ το άτομο.
Το Τσικάλι
Στο Βαθύ, χάρτης εδώ
Βγαλμένο από τα παιδικά σου καλοκαίρια, και τα μεσημέρια που έτρωγες με τα πόδια βουτηγμένα στην άμμο, το Τσικάλι είναι το παραδοσιακό σιφνέικο ταβερνάκι του Νίκου Φρατζέσκαρου και της οικογένειάς του, που άντεξε στον χρόνο και εξακολουθεί να σερβίρει σπιτικά μαγειρευτά και τυριά από την δική του φάρμα (αν δεν φας τη χλωρομανούρα του δεν φεύγεις από τη Σίφνο, σε ξορκίζουμε). Στο μενού θα βρεις, μεταξύ άλλων, ριγανάτο κουνέλι, κατσίκι κρασάτο, ένα κοτόπουλο φούρνου σκέτο ποίημα, σπιτικά σουτζουκάκια, γεμιστά και μελιτζάντες ιμάμ. Αν την πετύχεις στην εποχή της, την καππαροσαλάτα δεν πρέπει να τη χάσεις. Εννοείται πως και η ρεβυθάδα του είναι τρομερή. Οι δε τιμές είναι από τις καλύτερες του νησιού, στα 25€ το άτομο θα σου βγει ο λογαριασμός με άφθονο κρασί.
Η Μερόπη
Στις Καμάρες, χάρτης εδώ
Δυο βήματα από εκεί που δένει το καράβι, ό,τι πρέπει για το πρώτο ή το αποχαιρετιστήριο γεύμα στο νησί, η Μερόπη απλώνει τραπεζάκια πλάι στην θάλασσα και τα φορτώνει με σπιτικά φαγητά, μαγειρεμένα με κέφι και μεράκι. Ό,τι και αν δοκιμάσεις εδώ απογοητευμένος/η δεν θα φύγεις, αλλά αν χρειάζεσαι συστάσεις σημείωσε το κοκκινιστό κατσικάκι στον φούρνο, αλλά και το παραδοσιακό σιφνέικο μαστέλο, την άψογα μελωμένη ρεβυθάδα, τον μουσακά, το ιμάμ και το κοκκινιστό κουνέλι. Συνοδεύεις με κρασί ή παγωμένες μπύρες, και πληρώνεις γύρω στα 25€ το άτομο.
Το Κουζινάκι
Στην Απολλωνία, χάρτης εδώ
Απλώνει τα τραπέζια του σε μια αυθεντικά κυκλαδίτικη, υπερυψωμένη αυλίτσα με θέα στην Απολλωνία και τα χωριά γύρω της, και σερβίρει πειραγμένη σιφνέικη κουζίνα παντρεύοντας τη στεριά με την θάλασσα. Εδώ θα δοκιμάσεις πένες με σιφνέικα τυριά (ξινομυζήθρα και χλωρομανούρα), μπρουσκέτα με γαύρο μαρινάτο και χειροποίητη μαγιονέζα με μυρωδικά, χοιρινό σε σάλτσα από κόκκινο κρασί αρωματισμένη με κεδροκούκουτσα, cheesecake μελιτζάνας με ξινομυζήθρα Σίφνου και σχοινόπρασο, και γαριδομακαρονάδα με μπισκ, ντομάτα και ούζο. Με ποτήρι κρασί, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 30€ το άτομο.
Passione Italiana
Στις Καμάρες, χάρτης εδώ
Η απάντηση στην ερώτηση «ήρθαμε στη Σίφνο για να φάμε ιταλικό;» είναι αυτό εδώ το εστιατόριο που δεν το πιάνει το μάτι, αλλά που οι ντόπιοι πίνουν νερό στο όνομά του. Τα τραπέζια του απλώνονται πλάι στην θάλασσα, στην άκρη της παραλιακής περαντζάδας, και στο μενού του πρωταγωνιστούν φρέσκα ζυμαρικά και μερικές από τις καλύτερες πίτσες που έχεις φάει. Για του λόγου μας το αληθές, δοκίμασε την Sofia Loren με μοτσαρέλα Burrata και προσούτο 30μηνης ωρίμανσης, και από μακαρονάδες την Spaggheti al Limone, με παρμεζάνα και ξύσμα λεμονιού και τα φρέσκα ραβιόλι γεμιστά με ρικότα και σπανάκι και σερβιρισμένα με σάλτσα από φασκόμηλο και βούτυρο. Λογαριασμός με κρασί, στα 30€ περίπου το άτομο.