Τα καλύτερα «βουνίσια» παϊδάκια της Αθήνας
Κλασικές ταβέρνες και κουτούκια της Αθήνας που σερβίρουν αριστουργηματικά παϊδάκια και άλλες κρεατο-απολαύσεις σαν να’σουν στο βουνό.

Κλασικές ταβέρνες και κουτούκια της Αθήνας που σερβίρουν αριστουργηματικά παϊδάκια και άλλες κρεατο-απολαύσεις σαν να’σουν στο βουνό.
Αν αγαπάς το καλό κρέας, τις μυρωδιές των κάρβουνων, τις πατάτες «της γιαγιάς» και τα σπιτικά κεράσματα στο τέλος, τότε σου έχουμε καλά νέα φίλε/η μας.
Από το Μετς και την Καισαριανή μέχρι το Μενίδι και τη Βαρυμπόμπη, συγκεντρώσαμε τις πιο φημισμένες ταβέρνες της Αττικής που σερβίρουν κορυφαία παϊδάκια – είτε αρνίσια, είτε πρόβεια, είτε ζυγούρι – σε μεγάλες μερίδες, τίμιες τιμές και με αυθεντική ατμόσφαιρα που θυμίζει χωριό.
Τσομπανάκος – Καισαριανή
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη James Dimitri 🍕 (@jamesdimitri)
Σε μια από τις πιο αυθεντικές γειτονιές της Αθήνας, στην Καισαριανή, ο Τσομπανάκος μοιάζει με ταξίδι σε παλιά εξοχική ταβέρνα βγαλμένη απ’ τα ’60s. Το περιβάλλον είναι ζεστό, γεμάτο αντίκες, παλιές φωτογραφίες και ένα τζουκμπόξ που λειτουργεί ακόμα, μετατρέποντας κάθε επίσκεψη σε εμπειρία. Τα παϊδάκια του –ή αλλιώς «φρούτα του δάσους» όπως τα αποκαλούν εδώ με χιούμορ και περηφάνια– είναι σκέτο λιώμα, ενώ πλάι τους παρελαύνουν κεμπάπ, σαλιγκάρια σε κόκκινη σάλτσα, κοκκινιστή προβατίνα και ντολμαδάκια με κιμά και αυγολέμονο. Η πολίτικη σαλάτα με καυτερές πιπερίτσες είναι ό,τι πρέπει για αρχή, ενώ στο τέλος σε περιμένει ένα κέρασμα γιαουρτάκι με γλυκό βύσσινο. Υπολόγισε γύρω στα 20€ το άτομο, με κρασί.
Μαύρος Γάτος – Παγκράτι
Με την αύρα παλιάς αστικής ταβέρνας και ατμόσφαιρα που συνδυάζει ρετρό γοητεία με αυθεντική φιλοξενία, ο Μαύρος Γάτος στο Παγκράτι είναι σταθερή αξία για τους κρεατολάγνους της Αθήνας. Τα παϊδάκια του –αρνίσια, λεπτοκομμένα και μαστόρικα ψημένα– φιγουράρουν ανάμεσα στα καλύτερα της πόλης, ενώ το περίφημο συκώτι σε μπόλια, κομμένο σαν ταλιάτα και σερβιρισμένο με σκορδόλαδο, αλάτι και πιπέρι, αποτελεί γευστικό highlight. Στον κατάλογο υπάρχουν κι άλλες κοπές, χορταστικές μερίδες, λουκάνικα που ξεχωρίζουν και σπιτικές πατάτες που γίνονται ανάρπαστες. Για φινάλε, το μικρό γλυκάκι με κακάο αφήνει γλυκιά μπουκιά στη μνήμη. Όλα αυτά σε τίμιες τιμές, περί τα 20€ το άτομο, με κρασί.
Μαραθωνίτης – Μετς
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Δημήτρης Κυμπουροπουλος (@to.koutouki.tou.marathoniti)
Με όνομα βαρύ σαν ιστορία και αυθεντική, παρεΐστικη αύρα, ο Μαραθωνίτης στο Μετς είναι ένα υπόγειο κουτούκι που κρατά ψηλά τον πήχη του καλού κρέατος. Εδώ θα δοκιμάσεις μερικά από τα κορυφαία παϊδάκια προβατίνας στην Αθήνα: λιπαρά όσο πρέπει, με μπόλικο ψαχνό και ψημένα στην εντέλεια. Βέβαια, ναι μεν τα πρόβεια και αρνίσια παϊδάκια στα κάρβουνα είναι το απόλυτο σουξέ, όμως μην παραλείψεις και τα φρυγαδέλια–κόλαση, το απάκι, το μοσχαρίσιο λουκάνικο και το τρυφερό συκώτι. Το μενού είναι τίμιο, οι μερίδες χορταστικές και οι τιμές γύρω στα 20€ το άτομο με κρασί. Αν είσαι τυχερός, θα πετύχεις και ζωντανή μουσική με ρεμπέτικα και λαϊκά που ταιριάζουν γάντι με το κλίμα.
Η Γωνία του Τόρβα – Νταού Πεντέλης
Με όψη και αίσθηση που θυμίζει γραφικό χωριό, η Γωνία του Τόρβα είναι από εκείνα τα μαγαζιά που μαθαίνονται από στόμα σε στόμα – κι όχι άδικα. Τα παϊδάκια της έχουν χτίσει φήμη – και την αξίζουν: πρόβεια, αφράτα, αρωματικά, σωστά αλατισμένα και πάντα τέλεια ψημένα. Το συκώτι είναι εξωπραγματικό, ενώ στο τραπέζι δεν λείπουν τα απαραίτητα συνοδευτικά – από χόρτα και κολοκυθάκια τηγανιτά μέχρι τζατζίκι και πολιτική σαλάτα. Τα μπιφτέκια και οι χοιρινές μπριζόλες συμπληρώνουν τον κατάλογο, που ποντάρει στην απλότητα και την ποιότητα των υλικών. Extra bonus: η παιδική χαρά ακριβώς απέναντι, που κάνει τη Γωνία ιδανική και για οικογενειακές εξορμήσεις. Λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο, με κρασί.
Η Μυρτιά – Νέα Σμύρνη & Περιστέρι
Με δύο μαγαζιά σε Νέα Σμύρνη και Περιστέρι, η Μυρτιά είναι από εκείνες τις ταβέρνες που ξέρεις ότι θα φύγεις σκασμένος και ικανοποιημένος. Σε ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα σερβίρει γιγαντιαίες μερίδες κρεατικών, με highlight τα αρνίσια παϊδάκια: τραγανά, σωστά ψημένα και πληθωρικά. Το γεμιστό μπιφτέκι είναι εξίσου εντυπωσιακό – τόσο σε μέγεθος όσο και σε γεύση. Οι πατάτες είναι φρεσκοτηγανισμένες και τραγανές, η χωριάτικη σαλάτα ξεχωρίζει για τη φρεσκάδα της, ενώ τα ορεκτικά –τυροπιτάκια, τζατζίκι– συμπληρώνουν το γεύμα ιδανικά. Στο τέλος, έρχονται και οι λουκουμάδες με μέλι και σοκολάτα, σαν επισφράγισμα της απόλαυσης. Ένα στέκι-εγγύηση για όσους αγαπούν το καλό, παραδοσιακό κρέας. Λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο, με κρασί.
Άγιος Μερκούριος – Βαρυμπόμπη
Μέσα στο πράσινο της Βαρυμπόμπης, ο Άγιος Μερκούριος είναι μία από τις πιο αγαπημένες στάσεις για παϊδάκια… 100% βoυνίσια. Ο χώρος είναι προσεγμένος και φιλόξενος, με υπέροχη θέα αν καθίσεις κοντά στα μπαλκονάκια, και το σέρβις εξαιρετικό: γρήγορο, χαμογελαστό και επαγγελματικό. Στο φαγητό, τα πράγματα είναι απλά, παραδοσιακά και πολύ νόστιμα. Από τα ορεκτικά ξεχωρίζουν οι πατάτες τηγανητές που θυμίζουν γιαγιά και το φρεσκοτηγανισμένο τυροπιτάρι, ενώ στα κρεατικά, τα ζουμερά αρνίσια παϊδάκια είναι σταθερή αξία, ψημένα σωστά, με το λιπάκι τους τραγανό. Εξίσου δυνατή και η σπαλομπριζόλα, όπως και τα μπιφτέκια. Λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο, με κρασί.
Κιτσαρώνας – Μενίδι
Γνήσια, παραδοσιακή ταβέρνα με μεράκι και φήμη που ξεπερνά τα όρια της περιοχής. Ο Κιτσαρώνας στο Μενίδι σερβίρει αριστοτεχνικά ψημένα παϊδάκια σε κάθε τους εκδοχή: αρνίσια, από ζυγούρι ή πρόβεια – όλα προετοιμασμένα με φροντίδα και έμφαση στην πρώτη ύλη. Αν δεν μπορείς να αποφασίσεις ζήτα μια πιατέλα με λίγο απ’ όλα και άσε τις γεύσεις να σε καθοδηγήσουν. Το ζυγούρι λιώνει στο στόμα, οι πατάτες είναι από τις καλύτερες που έχουμε δοκιμάσει, και το τζατζίκι δροσερό και πεντανόστιμο. Το προσωπικό είναι ευγενικό και πρόθυμο, κάνοντας την εμπειρία ακόμη πιο απολαυστική. Λογαριασμός στα 20€ το άτομο, περίπου, με δικό τους, ωραίο κρασί.