Καίμε περισσότερες θερμίδες το καλοκαίρι;

Νομίζεις ότι το καλοκαίρι καις περισσότερες θερμίδες λόγω ζέστης και ιδρώτα; Θα σε απογοητεύσουμε.

Καίμε περισσότερες θερμίδες το καλοκαίρι;

Με τον καύσωνα να δείχνει τα δόντια του, πιθανότατα λούζεσαι στον ιδρώτα απλώς και μόνο περπατώντας από το αυτοκίνητο στο σπίτι.

Επίσης, είναι πολύ πιθανό όταν γυμνάζεσαι να ιδρώνεις τριπλάσια σε σχέση με τον χειμώνα.

Είναι όμως όλος αυτός ο παραπανίσιος ιδρώτας σημάδι ότι το καλοκαίρι «καίμε» περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με τον χειμώνα;

Ας δούμε τι λέει η επιστήμη.

Το σώμα μας, εργάζεται καθημερινά για να διατηρήσει μια σταθερή εσωτερική θερμοκρασία περίπου 37 βαθμών Κελσίου. Αυτή η φυσιολογική διαδικασία ονομάζεται θερμορύθμιση.

Εάν το σώμα αισθανθεί ότι η εσωτερική του θερμοκρασία αυξάνεται, οι ιδρωτοποιοί αδένες ενεργοποιούνται για να εκκρίνουν ιδρώτα και να κρατήσουν το σώμα δροσερό. Ο ιδρώτας δηλαδή που εξατμίζεται από το δέρμα σου, σε δροσίζει, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνεις.

Ανεξάρτητα λοιπόν από το πόσο ιδρωμένος ή ζεστός νιώθεις, το σώμα σου κάνει πολύ καλή δουλειά για να παραμένει δροσερό. Δεν καταναλώνει όμως περισσότερες θερμίδες για την παραγωγή ιδρώτα και, ως εκ τούτου, δεν καις περισσότερες θερμίδες στη ζέστη το καλοκαίρι.

Μερικοί άνθρωποι βέβαια παράγουν περισσότερο ιδρώτα από άλλους, όμως δεν υπάρχει καμία έρευνα που να υποδεικνύει ότι περισσότερος ιδρώτας ισοδυναμεί με περισσότερη καύση θερμίδων.

Αντίθετα, το πράγμα αλλάζει όταν κάνει κρύο. Όπως είπαμε παραπάνω, το σώμα εργάζεται πολύ σκληρά για να διατηρήσει την εσωτερική θερμοκρασία του σταθερή, είτε κάνει ζέστη είτε κάνει κρύο.

Ωστόσο, όταν κάνει κρύο και υπάρχει απώλεια θερμότητας, η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος πέφτει, και ο υποθάλαμος (μια μικρή περιοχή στον εγκέφαλο) αυξάνει τον μεταβολισμό για να παράγει θερμότητα.

Επιπλέον, οι μύες συστέλλονται ακούσια για να προκαλέσουν ρίγος και να δημιουργήσουν θερμότητα, κάτι το οποίο καίει επίσης θερμίδες.

Σε κάθε περίπτωση, η πτώση της θερμοκρασίας του σώματος ή το ρίγος συμβαίνουν μόνο σε ακραίες και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή περιστάσεις.

Και αν ασκηθώ στη ζέστη δεν χάνω περισσότερες θερμίδες; Όχι. Μα, ζυγίζομαι μετά και έχω χάσει! Ισχύει.

Μπορεί να παρατηρήσεις ότι η ζυγαριά σε δείχνει πιο ελαφρύ μετά την άσκηση στη ζέστη, αλλά αυτό πιθανότατα οφείλεται σε απώλεια υγρών. Η αυξημένη θερμότητα κάνει το σώμα να ιδρώνει περισσότερο για να διατηρείται δροσερό.

Αν δεν πίνεις νερό και ηλεκτρολύτες για να αντικαταστήσεις τον ιδρώτα που χάνεις, μπορεί να χάσεις μερικά κιλά βάρους από υγρά και να αφυδατωθείς. Γι’ αυτό φρόντιζε να ενυδατώνεσαι επαρκώς όταν ασκείσαι σε ζεστό κλίμα και άσε τη ζυγαριά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v