Διαμαντάκια από το Αρχείο της ΕΡΤ που αξίζει να ανακαλύψεις

Έχεις καθόλου εικόνα τι θησαυρούς κρύβει το Αρχείο της ΕΡΤ; Ακολούθησέ μας, σε μια βουτιά στα άδυτά του.

Διαμαντάκια από το Αρχείο της ΕΡΤ που αξίζει να ανακαλύψεις

Το ήξερες ότι κάνοντας κλικ στο archive.ert.gr βουτάς σε έναν ολόκληρο συναρπαστικό κόσμο; Θρυλικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, τα παιδικά που βλέπαμε μικροί, ντοκιμαντέρ, συνεντεύξεις ανθρώπων που είναι πλέον μύθοι, επίκαιρα από την εποχή του Μεσοπολέμου, μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις από τότε που ζούσε ακόμα ο Κάρολος Κουν, και πολλά, πολλά ακόμη. Κι όταν λέμε πολλά, το εννοούμε: Παραπάνω από το 80% του οπτικοακουστικού αρχείου της Ελλάδας είναι εδώ, όρεξη και χρόνο να έχεις να ψάχνεις. Εμείς κάναμε την αρχή, συγκεντρώνοντας παρακάτω μερικά από τα πιο αγαπημένα μας στιγμιότυπα.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης αυτοσυστήνεται σε αυτό το 35λεπτο επεισόδιο της εκπομπής Μονόγραμμα, που ήταν σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη. Και εδώ ένα ακόμα επεισόδιο της ίδιας σειράς, αυτή την φορά με τον Κάρολο Κουν. 

Ο Νίκος Χουλιαράς μιλά για την ζωή, την ζωγραφική, το έργο του και φυσικά τον Λούσια που στάθηκε αφορμή να κλείσει το Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι, σε αυτό το 45λεπτο επεισόδιο της εκπομπής Παρασκήνιο, από το 1988. 

Όλα τα επεισόδια του Λούσια, που έγινε το 1989 και σειρά για την ΕΡΤ, σε σκηνοθεσία και σενάριο Τάσου Καπλανίδη, υπάρχουν επίσης στο αρχείο. Να εδώ ας πούμε το πρώτο. 

Μιλώντας για σειρές, μήπως σου έλειψε η Λωξάντρα; Και τα 30 της επεισόδια θα τα βρεις συγκεντρωμένα γράφοντας απλά στην αναζήτηση Λωξάντρα (κλικ εδώ για το πρώτο). Για να μαθαίνουν οι νεότεροι, η σειρά προβλήθηκε το 1980, με πρωταγωνιστές τους Μπέττυ Βαλάση και Γιάννη Αργύρη, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου.

Ολόκληρη η Φρουτοπία είναι εδώ (γράφεις στην αναζήτηση Φρουτοπία, και βρίσκεις όλα τα επεισόδια) περιλαμβανομένου του επεισοδίου στο οποίο η Μάτα η Ντομάτα και η Μαρουλίτα ξεσκεπάζουν μια συνωμοσία. 

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος σκηνοθετεί το 1991 στην Επίδαυρο την Ηλέκτρα του Ευριπίδη, με πρωταγωνιστές τους Μάρθα Βούρτση, Γιάννη Φέρτη, Νικήτα Τσακίρογλου, Θωμά Κινδύνη, και το Θέατρο της Δευτέρας έχει ολόκληρη την παράσταση μαγνητοσκοπημένη. 

Η εκπομπή της Μάριον Μιχελιδάκη «Σε χρόνο TV» παρουσιάζει μια αναδρομή στην ιστορία των τηλεοπτικών προγραμμάτων μέσα από συνεντεύξεις προσώπων που πρωταγωνίστησαν σε αυτά. Εδώ έχουμε ένα ωριαίο επεισόδιο αφιερωμένο στη δεκαετία του 1970, με καλεσμένους μεταξύ άλλων τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, τον ηθοποιό Θύμιο Καρακατσάνη και τον σχεδιαστή μόδας Γιάννη Τσεκλένη. 

Ο Γιώργος Σεφέρης γιορτάζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας με τον φίλο του Ηλία Βενέζη, και υποδέχεται φίλους και δημοσιογράφους στο σπίτι του. 

Ο Σουηδός Υφηγητής Νεοελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης Χανς Ρούγκε μιλά στον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη για την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Ελύτη το 1979, δηλώνοντας την έκπληξή του και περιγράφοντας πώς και γιατί οι Σουηδοί διαβάζουν ελληνική ποίηση. 

Ο Λαδένιος, το αντικειμενοθέατρο της Ευγενίας Φακίνου από το έργο της Ντενεκεδούπολη που προβλήθηκε το 1980 στην παιδική εκπομπή του Νίκου Πιλάβιου «Για να δούμε τι θα δούμε», είναι εδώ

Η Μελίνα Μερκούρη μιλά το 1994 στον δημοσιογράφο Γιώργο Δουάτζη για τον πρώτο της μεγάλο έρωτα, για τον παππού της Σπύρο Μερκούρη, για την Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη, για τη γνωριμία με τον Ζιλ Ντασέν και για όλη της τη ζωή. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v