Κωνσταντίνου και Ελένης: Όσα δεν γνωρίζεις γι' αυτά τα δύο ονόματα

Τι σημαίνει Κωνσταντίνος; Πόσες παροιμίες μιλούν για τον Κώστα; Πόσες «Ελένες» υπάρχουν στην Ελλάδα; Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για εορτάζοντες και μη.

Κωνσταντίνου και Ελένης: Όσα δεν γνωρίζεις γι αυτά τα δύο ονόματα

Ελένη
 
Τι σημαίνει το όνομα;

Η ακριβής ετυμολογία του ονόματος παραμένει και σήμερα ένα άλυτο μυστήριο. Στην αρχαιότητα σήμαινε λαμπερή και απαστράπτουσα-γεγονός που δικαιολογεί την ονομασία της ωραιότερης γυναίκας της Ελλάδας κατά τον Όμηρο που στην ποδιά της σφάζονταν πολλοί άντρες, την Ωραία Ελένη. Μια άλλη πιθανολογούμενη συγγένεια είναι με την λέξη «σελήνη». Η θεωρία αυτή λέει πως το «Ελένη» προήλθε από το «σέλας» το οποίο σημαίνει φως και λάμψη.

Βασιλικός θα γίνω στο παραθύρι σου Ελένη

Και όμως ο μυρωδάτος βασιλικός οφείλει την ονομασία του στην Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με την παράδοση, λέγεται ότι η μυρωδιά του βασιλικού την οδήγησε να ψάξει στο σωστό σημείο για να βρει τον Τίμιο Σταυρό. Ονόμασε το φυτό βασιλικό, επειδή φύτρωσε εκεί που σταυρώθηκε ο «Βασιλιάς του κόσμου» ή... επειδή χρειάστηκε μια βασίλισσα για να τον εντοπίσει.

Το νούμερο 8

Ο λεξάριθμος της Ελένης είναι το 8. Τι σημαίνει αυτό; Έχει έντονη και δυναμική προσωπικότητα και δεν το βάζει κάτω στα δύσκολα. Είναι γενναιόδωρη με όσους αγαπάει και σκληρή με όσους την έχουν αδικήσει. Χάρη στο πείσμα και την εργατικότητά της, ξέρει να αγνωνίζεται και να ζει καλά.

Πόσες… Ελένες υπάρχουν στην Ελλάδα;

Πρόκειται για το δεύτερο πιο συνηθισμένο γυναικείο όνομα στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με αυτή εδώ την στατιστική μελέτη έρχεται σε συχνότητα πίσω από το όνομα Μαρία. Υπολογίζεται πως στα 10 εκατομμύρια Ελλήνων, στο όνομα Ελένη ακούνε περίπου 295.000 γυναίκες.

Κωνσταντίνος

Τι σημαίνει το όνομα;

Το όνομα προέρχεται από την λατινική λέξη Constantia που σημαίνει σταθερότητα και υπομονή. Αν γνωρίζετε Κωνσταντίνο που είναι σταθερός στις απόψεις και τις αποφάσεις του και έχει την υπομονή του Ιώβ, δώστε του «συγχαρητήρια» και πείτε του ότι είναι άξιος του ονόματός του.

Σε λένε Κώστα, τον λένε Κώστα, τους λένε Κώστηδες

Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε αυτό που λίγο-πολύ όλοι φανταζόμασταν: στο όνομα Κωνσταντίνος γυρνούν 124.289 κεφάλια Ελλήνων, γεγονός που το κατατάσσει τρίτο στη λίστα με τα δημοφιλέστερα ανδρικά ονόματα μετά τον Γιωργάκη και τον Δημητράκη.

Μιλώντας για παροιμίες…

Σε σύγκριση με τον Γιάννη, όλα τα υπόλοιπα ονόματα της νέας ελληνικής ωχριούν ως πρωταγωνιστές παροιμιών. Στο ρόστερ του Κώστα περιλαμβάνονται μόνο η σχετικά άγνωστη «Και παπάς έγινες Κώστα; Έτσι τα ‘φερε η κατάρα» και το «Τα έκαναν τάτσι μίτσι κότσι», που σύμφωνα με τον Νίκο Σαραντάκο λέγεται για όσους ενεργούν προσυνεννοημένα για να εξαπατήσουν κάποιον ή να πετύχουν αθέμιτο σκοπό, με τα ονόματα να είναι αρβανίτικα υποκοριστικά (Τάτσης, Μήτσης και Κώτσης).

Το νούμερο 4

Ο λεξάριθμος του Κωνσταντίνου είναι το 4 και μας αποκαλύπτει ότι πρόκειται για μια σοβαρή και πειθαρχημένη προσωπικότητα. Ένας Κωνσταντίνος που... σέβεται τον εαυτό του είναι λογικός, οικογενειάρχης και αγαπάει με πάθος την σταθερότητα και την τάξη. Κάποιες φορές μπορεί να γίνεται απόμακρος, αλλά αρκεί να ξέρεις τα κουμπιά του για να τον προσεγγίσεις.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v