Έρχονται οι ντομάτες του καλοκαιριού κι εμείς ετοιμάζουμε 5 συνταγές για πάρτη σου

Μπαίνουμε ολοταχώς στην εποχή της ντομάτας κι εμείς σαν άλλοι Τσελεμεντέδες βάλαμε μπρος 5 λαχταριστές συνταγές που αξίζει να δοκιμάσεις.

Έρχονται οι ντομάτες του καλοκαιριού κι εμείς ετοιμάζουμε 5 συνταγές για πάρτη σου

Όσοι αγαπούν τις ντομάτες, έχουν μεγάλη χαρά αυτή την περίοδο γιατί διανύουμε την εποχή που τα μποστάνια κοκκινίζουν κι οι σαλάτες μας νοστιμαίνουν. Παρόλα αυτά οι ντομάτες δεν είναι μόνο για τις σαλάτες αφού μπορούν να αποτελέσουν το βασικό συστατικό σε γευστικότατες συνταγές. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε πέντε έξτρα λαχταριστές συνταγές με ντοματούλες με την ελπίδα όταν τραπεζώσεις τους φίλους σου, να βρισκόμαστε κι εμείς ανάμεσά τους.

Ντοματόσουπα με κριθαράκι

Υλικά: 400 γρ. ντομάτες, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κρεμμύδια, 2 πράσα, 2 καρότα, 2 κλωνάρια σέλερι,2 κ.σ. πελτε ντομάτας, 2 κ.σ. φακές ψιλές, 1 λίτρο νερό,1 κλωνάρι θυμάρι, 1 δαφνόφυλλο, 1 φλιτζάνι κριθαράκι, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Πρώτα ζεματάμε σε μικρή κατσαρόλα τις φακές και τις στραγγίζουμε. Σε μέτρια φωτιά σε βαθιά μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα, κρεμμύδι, πράσο, καρότο και σέλερι. Τα αφήνουμε για 10′ σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τον πελτέ τον τρίβουμε να ψηθεί για 1-2′ και σπάμε τις ντομάτες πάνω στα υλικά. Προσθέτουμε τον ζωμό και τις φακές, σκεπάζουμε και βράζουμε για 30′. Ενδιάμεσα αρωματίζουμε για λίγα λεπτά με το θυμάρι και το δαφνόφυλλο. Τα αφαιρούμε. Πολτοποιούμε την σούπα. Προσθέτουμε το κριθαρακι και λίγο έξτρα ζωμό ή βραστό νερό. Βράζουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει. Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος.

Η συνταγή εδώ 

Γκασπάτσο

1 κιλό ντοματες (ρόμα-πομοντόρια μακρόστενα), 1 αγγούρι (λεπτό τρυφερό), 1 πιπεριά κόκκινη, 1 μικρή πιπεριά πράσινη, 2 φρέσκα κρεμμύδια, 1 σκελίδα σκόρδο, 1/2 ξερό κρεμμύδι, 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί. 2 κ.σ. ξύδι από κρασί, 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Κόβουμε τα λαχανικά σε κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο. Προσθέτουμε τα ψίχουλα του ψωμιού, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο με το ξύδι. Τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και ζουλάμε τα λαχανικά ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους. Σκεπάζουμε τα υλικά  και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Αφού μαριναριστούν τα υλικά , τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Δοκιμάζουμε και ελέγχουμε το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Σερβίρουμε κρύα σε πιάτα ή σε μπολ, πάντα παγωμένη. Γαρνίρουμε κάθε μερίδα με φρέσκο τυρί κρέμα, δυόσμο ή βασιλικό και 1 φρυγανισμένη μπαγκέτα.

Η συνταγή εδώ 

Shakshuka: Αυγά σε σάλτσα ντομάτας με φέτα

Υλικά για τα αυγά: 60 ml ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες, 1 κ.γ. κύμινο, 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά, ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 800 γρ. τριμμένες, αποφλοιωμένες ντομάτες, 100 γρ. φέτα θρυμματισμένη, ½ ματσάκι κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο, 6 αυγά

Υλικά για το σερβίρισμα: 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη, ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο, 200 γρ. γιαούρτι κλασικό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο.

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 7-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε την πιπεριά και σοτάρουμε για 3-5 λεπτά ακόμα. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο, την πάπρικα και το πιπέρι καγιέν και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.

Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν πάρουν μια βράση, δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας συχνά, για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα φέτας και το μαϊντανό, ανακατεύοντας απαλά. Με κουτάλι, σχηματίζουμε 6 λακκούβες στη σάλτσα και ρίχνουμε στην καθεμία από ένα αυγό, προσέχοντας να μη σπάσει ο κρόκος.

Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά και μαγειρεύουμε τα αυγά για 8-10 λεπτά, καλυμμένα με καπάκι. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Συνταγή εδώ 

Tάρτα ντομάτας

Υλικά: 4 ντομάτες, 2 κ.σ. αλάτι, 400 γρ. φύλλο ζύμης για τάρτα, 1 κρόκος, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό, 100 γρ. πάστα ελιάς, 50 γρ. ελαιόλαδο, φύλλα βασιλικού, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες πάχους 2 εκ. και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και τις αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ταρτιέρα 22 εκ. και καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματα με την έτοιμη ζύμη.

Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη βάση της ζύμης. Καλύπτουμε τον πάτο της τάρτας σταυρωτά με μια μεμβράνη ή με μια λαδόκολλα. Ρίχνουμε όσπρια για βάρος ώστε να μη φουσκώσει η τάρτα και διπλώνουμε τις άκρες της μεμβράνης προς τα μέσα. Προσοχή, αν δε διπλώσουμε τη μεμβράνη θα λιώσουν οι άκρες από τη θερμοκρασία του φούρνου και θα κολλήσει στο ζυμάρι.

Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά με το βάρος. Αφαιρούμε την ταρτιέρα από τον φούρνο, βγάζουμε τη μεμβράνη με το βάρος και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα. Τα όσπρια που έχουμε χρησιμοποιήσει για βάρος δεν μπορούμε να τα μαγειρέψουμε. Τα χρησιμοποιούμε ξανά μόνο ως βάρος για τις τάρτες.

Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο, αλείφουμε όλη την επιφάνειά της με τον αραιωμένο κρόκο και ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμα, μέχρι να χρυσαφίσει. Αφαιρούμε την ταρτιέρα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά. Προθερμαίνουμε ξανά τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Στραγγίζουμε τις ντομάτες και τις στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αλείφουμε την επιφάνεια της τάρτας με την πάστα ελιάς. Τοποθετούμε τις φέτες από τις ντομάτες μέσα στην ταρτιέρα, αλείφουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στον φούρνο 30 λεπτά. Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο και σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού.

Συνταγή εδώ

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης

Υλικά: 500 γρ. ντομάτες, σφιχτές και χωρίς πολλά ζουμιά, 500 γρ. κρεμμύδια, 1/4 κ.γ. κανέλα, 4 κλ. ρίγανη, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα, 2 κλ. δυόσμο, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα, 3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο, 1/2 κ.γ. κοφτό μαγειρική σόδα, 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα 100 γρ αν χρειαστεί, αλάτι, πιπέρι, ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα: 50 γρ. φέτα, σε τρίμματα, άνηθο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση: Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και τις κρατάμε σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε στο μπολ με τις τριμμένες ντομάτες. Αν θέλουμε, μπορούμε να μαράνουμε λίγο τα κρεμμύδια στο τηγάνι, με προσοχή όμως να μην πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (τα 400 γρ. από το αλεύρι) και ανακατεύουμε καλά. Το μείγμα μας θα πρέπει να είναι ένας χυλός που να πέφτει με μια σχετική δυσκολία από το κουτάλι. Μάλιστα, μπορούμε, αν θέλουμε, να το ετοιμάσουμε και να το έχουμε στο ψυγείο για όταν το χρειαστούμε.

Το πιο πιθανό είναι οι ντομάτες να βγάλουν λίγο νερό όσο περνάει η ώρα, οπότε μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμα από το αλεύρι. Ζεσταίνουμε ηλιέλαιο στο τηγάνι και όταν φτάσει τους 180°C προσθέτουμε με τη βοήθεια δύο κουταλιών 1-2 κεφτέδες και τους τηγανίζουμε γυρίζοντάς τους μία φορά. Αν σπάνε, ίσως χρειαστεί να βάλουμε λίγο επιπλέον αλεύρι στο μείγμα.

Αφού πάρουν χρώμα, τους βγάζουμε από το τηγάνι και τους αφήνουμε να στραγγίξουν από το περίσσιο λάδι πάνω σε ένα ταψάκι στο οποίο έχουμε στρώσει πολύ χαρτί κουζίνας. Γαρνίρουμε με τη φέτα, τον άνηθο και σερβίρουμε.

Συνταγή εδώ 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v