Πρωτότυπες συνταγές για να αγαπήσεις τα φασόλια

Γίγαντες, μαυρομάτικα, κόκκινα, τα φασόλια είναι μια σούπερ τροφή και αν τα μισείς, τότε με αυτές τις συνταγές ίσως τα δεις με άλλο μάτι.

Πρωτότυπες συνταγές για να αγαπήσεις τα φασόλια

Φασόλια, μπλιαχ. Ή και όχι. Τα θρεπτικότατα αυτά όσπρια αν και παρεξηγημένα έχουν τεράστια γευστική γκάμα, κι ας μην τους φαίνεται.

Αν είσαι από αυτούς που τα μισούν, τότε οι παρακάτω πρωτότυπες και νόστιμες συνταγές θα στα επανασυστήσουν με καλύτερους… οιωνούς.

Μαυρομάτικα φασόλια τηγανιά, με κάππαρη και καυκαλήθρες

Υλικά: 350 γρ. φασόλια μαυρομάτικα, 1 κουτ. γλυκού ξερό φασκόμηλο, θρυμματισμένο, 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 1 κουτ. γλυκού μαραθόσποροι, κοπανισμένοι στο γουδί, 1 κουτ. σούπας σπόροι κόλιανδρου, ολόκληροι, ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι, 10-12 κλωνάρια καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες, 50 γρ. κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη, 8 λιαστές ντομάτες σε ελαιόλαδο, στραγγισμένες, ψιλοκομμένες, 5-6 κλωνάρια φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος (ή μαϊντανός), 90 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τα μαυρομάτικα και άφθονο κρύο νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση, ξαφρίζοντας καλά.

Ρίχνουμε το φασκόμηλο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν καλά, αλλά να μη λιώσουν.

Στα τελευταία 10 λεπτά μαγειρέματος προσθέτουμε και αλάτι.

Στραγγίζουμε τα φασόλια και κρατάμε στην άκρη 2-3 κουτ. σούπας από το νερό τους.

Καθαρίζουμε και στεγνώνουμε καλά την κατσαρόλα.

Ζεσταίνουμε εκεί το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με τους μαραθόσπορους, τους σπόρους κόλιανδρου, αλάτι και πιπέρι σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε τα βρασμένα φασόλια και το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμό τους, μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά σε δυνατή φωτιά, για να σωθούν τα περισσότερα υγρά, και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε την τηγανιά αμέσως ή όταν γίνει χλιαρή.

Συνταγή από εδώ

Chili con tuna

Υλικά: 6 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη, 1 κόκκινη πιπεριά, 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν, 1 κ.γ. κύμινο, 1 ντομάτα, μεσαία, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 200 γρ. κόκκινα φασόλια, σε κονσέρβα, 160 γρ. τόνο, καπνιστό, 100 γρ. νερό, αλάτι, πιπέρι, 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη, 100 γρ. τσένταρ, τριμμένο, 250 γρ. αραβικές πίτες, μικρές, κόλιανδρο, φέτες λάιμ, αβοκάντο

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι με 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να κάψει.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά, και τα σοτάρουμε στο τηγάνι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το πιπέρι καγιέν και το κύμινο, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.

Αφαιρούμε το κοτσάνι από την ντομάτα, την κόβουμε σε κυβάκια, και την προσθέτουμε στο τηγάνι.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τα φασόλια, τον καπνιστό τόνο και το νερό, και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά μεταξύ τους.

Παράλληλα, τοποθετούμε σε ένα ξύλο κοπής τις πίτες και τις κόβουμε στη μέση.

Ανοίγουμε το εσωτερικό τους και το πασπαλίζουμε με τις υπόλοιπες 3 κ.σ. ελαιόλαδο.

Παίρνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας, κόβουμε μικρά τετράγωνα 4x4 εκ. όσα είναι και οι κομμένες πίτες, τα τσαλακώνουμε με το χέρι μας και δημιουργούμε μικρές μπάλες.

Γεμίζουμε το εσωτερικό από τις πίτες με τα μπαλάκια και τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί.

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 3-4 λεπτά.

Ρίχνουμε στο τηγάνι το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε.

Κλείνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.

Αφαιρούμε το ταψί με τις πίτες από τον φούρνο και βγάζουμε τα μπαλάκια λαδόκολλας.

Μοιράζουμε το μείγμα από το τηγάνι μέσα στις πίτες.

Σερβίρουμε με κόλιανδρο, φέτες λάιμ και αβοκάντο.

Συνταγή από εδώ

Γίγαντες φούρνου με καβουρμά

Υλικά: 500 γραμμάρια γίγαντες-ελέφαντες Καστοριάς, 2 ξερά κρεμμύδια, 4 καρότα, 3 φλιτζάνια τριμμένες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ, 2 κ.σ. ντοματοπελτές, 200 γρ. καβουρμάς, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Μουσκεύουμε από την προηγούμενη ημέρα τους γίγαντες. Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένουμε και τους βράζουμε για 45 λεπτά σε νερό χωρίς αλάτι.

Όταν βράσουν, τους στραγγίζουμε χωρίς να τους ξεπλύνουμε. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Τα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τους βρασμένους γίγαντες, την τριμμένη ντομάτα και τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 3-4 κουταλιές νερό.

Κόβουμε τον καβουρμά σε μικρά κομμάτια. Τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τους γίγαντες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 25-30 λεπτά.

Συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v