Η Χειμάρρα έχει σούπερ παραλίες και ακόμα καλύτερες τιμές για το καλοκαίρι σου

Παραμυθένια κάστρα, κρυστάλλινα νερά, τιμές σαφώς καλύτερες από τις αντίστοιχες ελληνικές. Την Χειμάρρα τη σκέφτηκες για διακοπές;

Η Χειμάρρα έχει σούπερ παραλίες και ακόμα καλύτερες τιμές για το καλοκαίρι σου

Την πρώτη φορά που θα σου πιάσει κάποιος την κουβέντα στο δρόμο, θα το διαπιστώσεις: Η διάλεκτος της Χειμάρρας είναι ένα γλωσσολογικό μυστήριο, που πονοκεφαλιάζει τους ειδικούς εδώ και δεκαετίες –από τότε που άρχισαν στα σοβαρά να μελετιούνται οι διάλεκτοι των ελληνικών. Ενώ γεωγραφικά ανήκει στις διαλέκτους του βορρά, στην πράξη είναι ξεκάθαρα νότια. Για να μην σε μπερδεύουμε με ορολογίες, αυτό που ακούς, παίρνεις όρκο ότι είναι κρητικά.

Τέτοια είναι και η περίπτωση της ίδιας της Χειμάρρας: Τόσο οικεία και τόσο αναπάντεχη ταυτόχρονα, θα νομίζεις πως την ξέρεις (για όλους τους λάθος λόγους, από την Ιστορία μέχρι την πρόσφατη ειδησεογραφία) και δεν θα σταματά να σε εκπλήσσει. Θα περάσεις τα σύνορα ίσως με μια κάποια προκατάληψη, σίγουρα με μια κάποια τσαντίλα για την «ανάπτυξή» μας που σε στέλνει να κάνεις διακοπές στα ξένα, και θα βρεθείς να νιώθεις σαν στο σπίτι σου, και να υπόσχεσαι πως θα ξαναγυρίσεις.

Μικρός οδηγός για νεοφερμένους

Η Χειμάρρα βρίσκεται στον νότο της Αλβανίας, δύο ώρες από τα ελληνικά σύνορα στη Σαγιάδα, και μία από τους Αγίους Σαράντα –στους οποίους σε φέρνει και ferry από την Κέρκυρα, αν βαριέσαι να οδηγήσεις το επτάωρο από την Αθήνα. Έχει μεγάλη ελληνική κοινότητα, που μιλά με την τέλεια κρητική προφορά που λέγαμε προηγουμένως, παραλίες με κρυστάλλινα νερά, ένα παραμυθένιο κάστρο και πολλά τρισχαριτωμένα χωριά γύρω της, ό,τι πρέπει για απογευματινές εξερευνήσεις. Έχει επίσης τιμές σαφώς καλύτερες από τις αντίστοιχες ελληνικές, καλό φαγητό (ολόφρεσκα θαλασσινά πλάι στο κύμα, κρέατα και παραδοσιακά μαγειρευτά στα ενδότερα για να μη μένει παραπονεμένος κανείς) και μπαρ που ξενυχτούν ως το ξημέρωμα γιατί καλή η κουλτούρα και η εξερεύνηση, αλλά στις διακοπές σου θες και λίγο να χορέψεις.

Παλιά και νέα, ή άνω και κάτω, πόλη

Τρία χιλιόμετρα χωρίζουν τη νέα, παραθαλάσσια πόλη της Χειμάρρας από το Κάστρο της, που είναι σκαρφαλωμένο σε μια από τις πλαγιές των βουνών που λέγονται Κεραύνια. Όπως εύκολα μαντεύεις, το Κάστρο –που θα το βρεις στους χάρτες ως Fshat– είναι το γραφικό κομμάτι, μια παλιά πόλη όλο λιθόκτιστα καλντερίμια και πέτρινα αρχοντικά (πολλά έπεσαν στον Β’ Παγκόσμιο, λίγα έχουν αναστηλωθεί) και με μια θέα μαγική, από τη μία στο καταπράσινο φαράγγι, από την άλλη στη θάλασσα που λαμπυρίζει ως τη γραμμή του ορίζοντα. Από την άλλη, η κάτω, σύγχρονη πόλη είναι εκεί που είναι «η φάση», με café, ουζερί, μπαρ και ταβερνάκια να απλώνουν τα τραπέζια τους πάνω στην παραλιακή περαντζάδα που σφύζει από ζωή με το που πέφτει ο ήλιος και παραμένει ζωηρή μέχρι τις πρώτες –ενίοτε και τις δεύτερες– πρωινές ώρες.

Οι παραλίες, οι παραλίες

Στο Ιόνιο ακουμπά η Χειμάρρα, επισημαίνουμε για όσους δεν τα πάνε καλά με τη Γεωγραφία, πράγμα που σημαίνει πως τα νερά εδώ είναι το τιρκουάζ που ξέρεις καλά από τις παραλίες των Επτανήσων. Βοτσαλωτές στην πλειοψηφία τους, οι παραλίες της Χειμάρρας έχουν κάτι για όλους: Και ήπια οργάνωση με ξαπλώστρες γιατί το βότσαλο δεν πολυβολεύει να στρώσεις πετσετούλα, και κάποια χαλαρά beach bar, και άλλα με ατμόσφαιρα ολοήμερου πάρτι, και τέλειες ερημικές εκδοχές που προσεγγίζονται μόνο από μονοπάτια, για να χαρούν και οι Ροβινσώνες μας.

Σούπερ σταρ της περιοχής είναι το Λιβάδι, 3 χιλιόμετρα έξω από τη Χειμάρρα, με μεγάλα λευκά βότσαλα, διάφανα νερά, και άφθονο χώρο για να διαλέξεις αν θα απλώσεις πετσέτα στην ακροθαλασσιά ή θα αράξεις σε ξαπλώστρα. Αν πάλι βαριέσαι να οδηγείς, η μεγάλη παραλία μέσα στην ίδια την Χειμάρρα, που λέγεται Σπήλια στη μια της άκρη και Ποτάμι στην άλλη, είναι μια αξιοπρεπέστατη –βοτσαλωτή και οργανωμένη– λύση για αστικές βουτιές.

Άλλα 4 χιλιόμετρα από το Λιβάδι, θα βρεις το σούπερ οργανωμένο και κοσμαγάπητο Γυαλί (Jale στους χάρτες) ενώ επόμενο στη σειρά είναι το αγαπημένο των ερημιτών Γκύπε (Gjipe) όπου για την 20λεπτη περίπου κατάβαση –και μετά ανάβαση− του μονοπατιού σε αποζημιώνουν ονειρικά νερά, δροσιά από το φαράγγι που απλώνεται πίσω του και ησυχία βγαλμένη από τα καλοκαιρινά σου όνειρα. Οργανωμένες με ξαπλώστρες και μπητσόμπαρα, αλλά και άφθονο ελεύθερο χώρο αν προτιμάς την ησυχία σου, είναι και οι πιο βόρειες παραλίες των Δρυμάδων (Dhërmi) και της Παλάσας (Palasa, αυτό δεν αλλάζει). Αλλάζοντας κατεύθυνση και οδηγώντας προς τον νότο της Χειμάρρας, πολύ αγαπημένη είναι και η μικρή παραλία της Λάμανης (Llamani) αν μη τι άλλο για τις βουτιές στη σκιά ενός παραμυθένιου κάστρου.

Να σας συστήσουμε το Πόρτο Παλέρμο

Ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων, περισσότερο γνωστός εκτός ελληνικών συνόρων ως Τεπελενλής λόγω της καταγωγής του από το Τεπελένι, έχτισε το 1804 ένα κάστρο επάνω στο νησί του κόλπου που οι αρχαίοι ημών έλεγαν Πάνορμο. Αφότου το κάστρο ολοκληρώθηκε, το νησί συνδέθηκε με γέφυρα με τη στεριά, και το όνομά του έγινε γνωστό έξω από τα σύνορα της μικρής αυτοκρατορίας-μέσα-στην-αυτοκρατορία του ως Πόρτο Παλέρμο. Το κάστρο, που διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση, είναι σήμερα επισκέψιμο, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή που ξεκινά από το σκοτάδι του εσωτερικού του, με τις εντυπωσιακές πέτρινες αψίδες και τους κυκλικούς διαδρόμους, και βγαίνει εν συνεχεία στο φως, ανεβαίνοντας τα σκαλιά που οδηγούν στην οροφή του κάστρου, με τους πέντε πύργους της και την φανταστική της θέα στην θάλασσα.

Ανηφορίζοντας στα ορεινά χωριά

Στις πλαγιές των Κεραύνιων, σε κοντινή απόσταση από την Χειμάρρα, φωλιάζουν τρία χωριά-μπιζουδάκια, με τα πέτρινα καλντερίμια τους να ελίσσονται ανάμεσα σε παραδοσιακά ηπειρώτικα αρχοντικά και γραφικά καφενεδάκια που σερβίρουν ελληνικό/ αλβανικό/ τούρκικο/ πώς-θέλεις-να-τον-λες καφέ, δυνατή ρακή και κουβέντα στην τοπική διάλεκτο που διαφέρει από αυτήν της Χειμάρρας, παραμένει όμως ελληνική. Αν έχεις χρόνο για να επισκεφθείς μόνο ένα, γράψε στους χάρτες Qeparo (Κηπαρό στα ελληνικά) αν πάλι είσαι άνετος/η από χρόνο αξίζει να σταματήσεις και στους Δρυμάδες (Dhërmi είπαμε παραπάνω, δεν προσέχεις) και στο Βουνό (Vuno, εντάξει αυτό το μάντευες).

Πού θα μείνεις

Στην παλιά πόλη της Χειμάρρας, φανταστικά δωμάτια σε σούπερ τιμές έχουν μεταξύ άλλων το Τζαβελίτικο (45€ το δίκλινο με πρωινό) και το Amphora Guesthouse (35€ το δίκλινο). Στο Λιβάδι, δυο βήματα από την παραλία, καταπληκτικά είναι τα δωμάτια του Villa Calliope (59€ το δίκλινο) ενώ στη νέα πόλη της Χειμάρρας πολύ καλές επιλογές είναι το Endless Blue πάνω στην παραλία (40€ το δίκλινο) και το Alex Boutique Hotel (45€ το δίκλινο με πρωινό).

Πού (και τι θα φας)

Στην παλιά πόλη, φανταστικά θαλασσινά σαν το γεμιστό καλαμάρι και μεζεδάκια που θα σε κάνουν να χαμογελάσεις σαν το καρπούζι με φέτα στο Fig & Olive Bistro (περί τα 20€ το άτομο) και σπιτικές πίτες και γλυκά με σούπερ θέα στο Butterfly. Στο Λιβάδι, θα πιάσεις τραπεζάκι στην αυλή του Zotos, για κλασικούς ελληνικούς μεζέδες (τζατζίκια, σκορδαλιές, γαρίδες σαγανάκι και δε συμμαζεύεται) και φρέσκο ψάρι, και θα πληρώσεις γύρω στα 20€ το άτομο –λιγότερα αν αρκεστείς στα μεζεδάκια. Στη νέα πόλη, από τις καλύτερες επιλογές είναι το Himara ‘28 Restaurant για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, αλλά και ωραίες μακαρονάδες και ριζότο (στα 25-30€ το άτομο), το Στέκι στη Γωνία για σπιτικά μαγειρευτά σαν τον μουσακά, τα γεμιστά και το γιουβέτσι με αρνάκι (περί τα 15€ το άτομο) και το Zgara Te Çunat για θεϊκούς κρεατομεζέδες σε σούπερ τιμές (στα 15€ το άτομο).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v