Τι συνέβαινε στον κόσμο και την Ελλάδα τον Μάιο του 2014;

Η ΝΕΡΙΤ, η άνοδος ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι εκλογές στην Ινδία, ο θάνατος της Μάγιας Αγγέλου και όλα όσα συνέβησαν τον Μάιο της περασμένης δεκαετίας.

Τι συνέβαινε στον κόσμο και την Ελλάδα τον Μάιο του 2014;

Τι συνέβη στον κόσμο και την Ελλάδα πριν από μια δεκαετία;

Αρχικά, η κεντρική μας σελίδα έμοιαζε κάπως έτσι:

Πάμε τώρα να δούμε και μερικά ακόμα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν εκείνο τον μήνα.

11 μήνες από το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013 από την κυβέρνηση Σαμαρά, ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ελλάδας (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση) είναι πλέον στον αέρα από τις 4 Μαΐου.

Στις 12 Μαΐου πεθαίνει ο επιδραστικός ελβετός σουρεαλιστής καλλιτέχνης, βραβευμένος  το 1980 με Όσκαρ  για το Alien, Χ. Ρ. Γκίγκερ στα 74 του, από πτώση.

Την ίδια μέρα, ολοκληρώνονται μεγαλύτερες γενικές εκλογές στην ιστορία της Ινδίας, με συνολικά 815.000.000 ψηφοφόρους. Τέσσερις ημέρες αργότερα, νικητής αναδείχθηκε ο Ναρέντρα Μόντλ με 60% έδρες στο Κοινοβούλιο.

Στις 13 Μαΐου, μία έκρηξη στο ορυχείο της Σόμα στη Δυτική Τουρκία, γίνεται αφορμή για το μεγαλύτερο μαζικό εργατικό ατύχημα στην ιστορία της χώρας, με 301 άτομα να χάνουν τη ζωή τους.

Στις 18 Μαΐου, η Μακάμπι Τελ Αβίβ κατακτά τον 5ο της τίτλο στην Ευρωλίγκα ανδρών στην καλαθοσφαίριση, επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης με 98-86 στον τελικό στο Μιλάνο.

Στις 20 Μαΐου, πεθαίνει ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης στα 56 του, αναρχικός, με έντονη πολιτική δράση από τη δεκαετία του 1970, ιδρυτής των εκδόσεων "Βιβλιοπέλαγος", εκδότης και διακινητής πολιτικών εντύπων και βιβλίων και πρωτοπόρος της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας.

Στις 25 Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει για πρώτη φορά στην ιστορία τη νίκη στις Ευρωεκλογές. Επίσης, κερδίζει την Περιφέρεια Αττικής (εκλέγεται η Ρένα Δούρου) και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (εκλέγεται η Νίκη Γαλιατσάτου), ενώ η Νέα Δημοκρατία κερδίζει στις υπόλοιπες περιφέρειες. Στις Ευρωεκλογές, ρεκόρ σταυρών σημειώνει ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος εκλέγεται ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η μεγάλη άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των ευρωεκλογών του 2014, προκαλώντας πονοκέφαλο στην Ευρώπη.

Στις 28 του μήνα, πεθαίνει η βραβευμένη Αφροαμερικανίδα ποιήτρια, πεζογράφος, ακτιβίστρια και καθηγήτρια πανεπιστημίου Μάγια Αγγέλου. Το κανονικό της όνομα ήταν Μάργκεριτ Αν Τζόνσον.

Στις 31 Μαΐου, τo βιντεοκλίπ του τραγουδιού του Psy's "Gangnam Style" γίνεται το πρώτο βίντεο που φτάνει τα 2 δισεκατομμύρια προβολές στο YouTube.

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v