Αυτά είναι τα οφέλη της σάουνας στο σώμα

Η συχνή χρήση σάουνας συνδέεται με μια σειρά οφέλη για την υγεία. Ποια είναι αυτά και σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται;

Αυτά είναι τα οφέλη της σάουνας στο σώμα

Πιθανώς να πήρε το μάτι σου μια πρόσφατη έρευνα σύμφωνα με την οποία η… μητέρα της σάουνας Φινλανδία είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του πλανήτη. 

Ένας από τους λίγους γι’ αυτό είναι οι χιλιάδες σάουνες, οι οποίες παραδοσιακά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των Φινλανδών και συμβάλλουν σημαντικά στην κοινωνικοποίησή τους και το γενικότερο ευ ζην.

Πέρα από αυτό όμως, η χρήση σάουνας έχει και άλλα οφέλη για την υγεία, οργανικά κατά κύριο λόγο, αλλά και ψυχολογικά.

Όταν μπαίνεις στη σάουνα, η θερμοκρασία του δέρματός αυξάνεται, ο ρυθμός των σφυγμών το ίδιο και τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται.

Όλες αυτές οι διαδικασίες προσφέρουν μια σειρά από οφέλη, όπως τα παρακάτω.

Χαλάρωση

Παραδοσιακά, η σάουνα χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει αίσθημα χαλάρωσης. Καθώς ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται και τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, αυξάνεται η ροή του αίματος στο δέρμα και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα γίνεται πιο ενεργό για να διατηρήσει μια ισορροπία θερμοκρασίας στο σώμα.

Οι ενδοκρινείς αδένες μπαίνουν στο παιχνίδι, το σώμα «ξυπνά», οι πόνοι/ ενοχλήσεις που πιθανώς έχεις μειώνονται, και αυτό προκαλεί ένα γενικότερο αίσθημα χαράς. Η ζέστη επίσης χαλαρώνει τους μυς συμπεριλαμβανομένων αυτών στο πρόσωπο και το λαιμό, οι οποίοι συνήθως έχουν την τάση να «σφίγγουν» μετά από μια έντονη μέρα.

Μείωση του πόνου

Δεδομένου ότι τα αιμοφόρα αγγεία χαλαρώνουν και διαστέλλονται, η ροή του αίματος αυξάνεται και η εμπειρία αυτή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης στις αρθρώσεις και στην ανακούφιση από τους πόνους των μυών. Οι σάουνες μπορεί επίσης να βοηθήσουν άτομα με χρόνιο πόνο και αρθρίτιδα, αλλά και με πόνους στη μέση.  

Βελτίωση της καρδιαγγειακής και γενικότερης υγείας

Η συχνή σάουνα – τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα - σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων χρόνιων προβλημάτων υγείας και με μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η σάουνα βοηθά στη μείωση του κινδύνου για αγγειακές παθήσεις όπως η υπέρταση, η καρδιαγγειακή νόσος, το εγκεφαλικό και οι ασθένειες της μνήμης. Επίσης η σάουνα σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για παθήσεις των πνευμόνων, όπως άσθμα, πνευμονία και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Μικρότερος κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Η σχέση μεταξύ της συχνής χρήσης της σάουνας και των παθήσεων που σχετίζονται με τη μνήμη είναι άκρως θετική. Σχετική μελέτη, συνδέει τη χρήση σάουνας 2-3 φορές την εβδομάδα, με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.

Αντενδείξεις

Η σάουνα δεν είναι για όλους. Συμβουλέψου έναν γιατρό πριν κάνεις σάουνα εάν έχεις κάτι από τα παρακάτω:

* Άσθμα ή άλλες αναπνευστικές παθήσεις

* Καρδιακή ασθένεια

* Εγκυμοσύνη

* Επιληψία

* Πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση

* Έχεις πιει αλκοόλ

* Αν παίρνεις διεγερτικά, ηρεμιστικά ή άλλα ψυχιατρικά φάρμακα

Με πληροφορίες από Healthline

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v