Μήπως ήρθε η ώρα να πας σε ένα wellness retreat;

Η νέα τάση στο wellness θέλει τον κόσμο να παίρνει τα βουνά και τις λίμνες, αφήνοντας πίσω προβλήματα και άγχη και να εστιάζει στα απλά και τα ωραία της ζωής.

Μήπως ήρθε η ώρα να πας σε ένα wellness retreat;

Ξυπνάς σε ένα πανέμορφο ξενοδοχείο στα Ζαγοροχώρια. Χωρίς τηλεφωνήματα από τη δουλειά, χωρίς μέιλ με διορίες και λοιπά αγχωτικά. Φοράς άνετες παντόφλες και κατεβαίνεις στον μπουφέ. Παίρνεις το υγιεινό πρωινό σου, νόστιμο, χωρίς σαβούρα, με το πάσο σου, χωρίς να σε πιάσει η συνήθης καούρα. Λογικό, πότε ήταν η τελευταία φορά που έφαγες υγιεινό πρωινό και όχι μια πατσαβουρόπιτα ή ένα άθλιο τοστ στα όρθια;

Το πρόγραμμα στη συνέχεια έχει yoga στη φύση ή ένα ομαδικό δυναμικό πρόγραμμα. Δεν έχεις κάνει και ποτέ, όμως καθόλου δεν σε πειράζει μιας και οι υπόλοιποι στην ομάδα είναι το ίδιο άσχετοι με εσένα. Ωστόσο, τα πάνε περίφημα και επιτέλους μαθαίνουν να αναπνέουν σωστά – όπως κι εσύ, αποβάλλοντας άγχος και κακή ενέργεια. Είναι κι αυτοί όπως κι εσύ, πιεσμένοι, με ευθύνες, όμως σε αυτό το retreat οι ευθύνες δεν έχουν θέση. Οι μέρες κυλούν με υγιεινά γεύματα, πεζοπορίες στη Φύση, εξερεύνηση, επισκέψεις σε μυστικά χωριουδάκια και πλήρη αποσύνδεση από τους ρυθμούς της πόλης.

Τα wellness retreats ή αποδράσεις ευεξίας ελληνιστί, είναι ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα και τα προβλήματα, μια απόσταση από το στρες και τα αδιέξοδα του κόσμου, ένας τρόπος να βρεις λύσεις σε θέματα που ταλανίζουν το μυαλουδάκι σου και να έρθεις σε επαφή με σένα.

Retr-ίνος είσαι ‘συ;

Πώς λειτουργούν όμως και με ποια φιλοσοφία; Τι περιλαμβάνουν και πώς μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή ή έστω να σε βάλουν στο τριπάκι να πάρεις αποφάσεις;

«Ξεκίνησε από μια προσωπική ανάγκη να φυτέψω έναν μικρό σπόρο στη ζωή ενός ανθρώπου μέσα από ένα διήμερο ή τριήμερο retreat, ώστε να βιώσει συνολικά τα οφέλη του wellness στη ζωή του και στην υγεία του, στη διάθεσή του, στη συγκέντρωση του», λέει η Μυρτώ Καλογεροπούλου, fitness & wellness instructor, η οποία διοργανώνει retreats σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό, όπως το προσεχές Mindfulness in Motion retreat στη Λίμνη Κόμο, με την MYND Retreats.

«Μέσα από το retreat, δημιουργούμε τις ιδανικές συνθήκες για τον καθένα ώστε να μπορέσει να εστιάσει το στο τι θέλει να κάνει στη ζωή του, τι του λείπει. Αποστασιοποιείται από την καθημερινότητα και τα προβλήματα, από στρες, παιδιά, σύντροφο και αποκτά μια σαφή εικόνα του τι είναι αυτό που θα τον ολοκληρώσει. Ή τι του λείπει. Κάνεις ένα βήμα πίσω και αφουγκράζεσαι, παρατηρείς από απόσταση και βρίσκεις λύσεις».

«Θέλαμε να δείξουμε στον κόσμο την αυθεντική πλευρά της Ελλάδας, με τα εκπληκτικά τοπία, την πλούσια κουλτούρα και τη ζεστή φιλοξενία, να τους μάθουμε να επανασυνδεθούν με τον εαυτό τους μέσω της πεζοπορίας στη φύση και της γιόγκα», απαντά η Στέφι Κοντομίχαλου, υπεύθυνη της ομάδας Nefeli Nine Retreats, η οποία κάθε χρόνο υποδέχεται έλληνες και ξένους σε κάθε λογής εξορμήσεις στην φύση. 

«Στόχος μας να δημιουργήσουμε ένα καταφύγιο όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τη φασαρία της καθημερινότητας και να πατήσουν το κουμπί της επαναφοράς μέσα σε ένα γαλήνιο περιβάλλον. Μέσα από μονοπάτια πεζοπορίας που οδηγούν σε εκπληκτική θέα και μαθήματα γιόγκα που εξασκούν σώμα και πνεύμα, προσφέρουμε στον κόσμο εμπειρίες που συνδυάζουν ηρεμία και περιπέτεια στα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας», προσθέτει.

Αποσύνδεση τώρα

Για όσους έχουν πολυάσχολη ζωή στην πόλη, η αποσύνδεση μιας εβδομάδας και η σύνδεση με τη φύση είναι μια απίστευτα θεραπευτική διαδικασία, σημειώνει η Στέφι.

«Θέλουμε να απεμπλέξουμε τον κόσμο από τις αποφάσεις που έχει να πάρει - οι μόνες αποφάσεις που έχει να κάνει είναι αν θέλει αν τσάι ή καφέ, κόκκινο ή λευκό κρασί. Κάπως έτσι ξεφεύγουν από τα άγχη της καθημερινότητας και μπαίνουν σε ένα εντελώς γαλήνιο περιβάλλον. Φεύγουν νιώθοντας αναζωογονημένοι, έχοντας αποκτήσει μια βαθύτερη σύνδεση με τη φύση και τον εαυτό τους, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής με ανανεωμένη ενέργεια και διαύγεια».

Σύμφωνα με την Μυρτώ, ένα retreat δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για τον καθένα ώστε να μπορέσει να εστιάσει στο τι θέλει να κάνει στη ζωή του, τι του λείπει. Όπως λέει, άλλο να κάνεις μια ώρα μάθημα γυμναστικής και άλλο να έχεις κόσμο δίπλα σου για μέρες, ώστε να νιώθεις ότι το να κάνεις γυμναστική δεν είναι τόσο δυσβάσταχτο, ούτε το να φάς σωστά. Ακόμα και αυτό το ένα κρασί που θα πιεις θα το απολαύσεις περισσότερο από το να πίνεις κάθε μέρα.

«Οι περισσότεροι που μας επιλέγουν έρχονται σε κατάσταση πλήρους burnout και χρειάζονται οπωσδήποτε μια εβδομάδα άδεια, στην οποία κάποιος άλλος θα φροντίζει τα πάντα για αυτούς. Μια εβδομάδα στην οποία θα φάνε καλά, θα κοιμηθούν καλά, θα γυμναστούν και θα γεμίσουν τις μπαταρίες τους», λέει η Στέφι.

Σε λίμνες και βουνά

Για να «δουλέψουν» όλα τα παραπάνω βέβαια, η επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας είναι καταλυτική. Όσο πιο μακριά και χωμένη στη φύση, τόσο το καλύτερο.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις ιδανικές συνθήκες για τον καθένα. Ένα πολύ ωραίο ξενοδοχείο, με καλό φαγητό, μαθήματα που ηρεμούν το μυαλό όπως ο διαλογισμός και το sound healing, οι βόλτες στη φύση. Θέλουμε να φέρουμε τον κόσμο σε επαφή με τη φύση, την ηρεμία και τη χαλάρωση, να τα έχουμε όλα έτοιμα ώστε να νιώσει ασφάλεια και να μην απασχολεί το μυαλό του με τίποτα. Έτσι επιλέγουμε περιοχές όπως τα Ζαγοροχώρια που έχουν φύση και μονοπάτια προς εξερεύνηση ή η λίμνη Κόμο που έχει πολλά όμορφα χωριουδάκια. Θέλουμε να υπάρχει το στοιχείο της εξερεύνησης, του απρόοπτου», αναφέρει σχετικά η Μυρτώ.

Και η Στέφι με την ομάδα της επιλέγει τοποθεσίες με βάση την εγγύτητα στη φύση, αλλά και προορισμούς που αναδεικνύουν την αυθεντική πλευρά της Ελλάδας. «Πηγαίνουμε σε προορισμούς όπως το Πήλιο, τα Δικαστικά και τα Ζαγοροχώρια που έχουν εκπληκτική ομορφιά, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και χαλαρή ατμόσφαιρα, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή εμπειρία για όσους μας προτιμούν», τονίζει.

Κάθε προορισμός ενός retreat λοιπόν προσφέρει ένα μοναδικό μείγμα από καταπράσινα δάση, μαγευτικά βουνά και κρυστάλλινα νερά, προσφέροντας το τέλειο σκηνικό για πεζοπορία και χαλαρωτικά μαθήματα γιόγκα ή άλλων μορφών εκγύμνασης σώματος και πνεύματος.

Σύμφωνα με τη Στέφι, εξερευνώντας αυτά τα μέρη, ο κόσμος έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει κρυμμένα διαμάντια, να συνδεθεί με τις τοπικές παραδόσεις και να χαλαρώσει σε ένα γαλήνιο και αυθεντικά ελληνικό περιβάλλον.

Και στο βάθος γαλήνη

Ωραία όλα αυτά τα ονειρεμένα θα πεις, αλλά πώς περιμένει κάποιος να νιώσει μετά το πέρας της εβδομάδας ή του Σαββατοκύριακου; Τι οφέλη αποκομίζει;

«Ο κόσμος στην αρχή έρχεται πολύ μαγκωμένος, διστακτικός, δεν ξέρει τι να περιμένει. Κάποιοι έρχονται μόνοι τους και νιώθουν άβολα, όμως στην πορεία ανοίγονται, γίνονται πιο ευάλωτοι. Μπορεί ακόμα να κλάψουν μετά το διαλογισμό, να μοιραστούν πράγματα με την υπόλοιπη ομάδα που δε θα μοιραζόντουσαν ούτε με τον κολλητό τους. Γιατί βρίσκονται σε ένα μέρος με άτομα ίδιας φιλοσοφίας, που θα σε καταλάβουν», λέει σχετικά η Μυρτώ και προσθέτει:

«Το retreat μπορεί να αποτελέσει ένα σποράκι στην αρχή της ζωής κάποιου και είναι στο χέρι του αν θα το ποτίσει αρκετά ώστε να ανθίσει. Ο κόσμος μας λέει πόσο διαφορετικά νιώθει, πόσο θέλει να κρατήσει το fitness στη ζωή του, να τρώει καλύτερα, να επιλέγει πώς θα περνά τον ελεύθερο του χρόνο και τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στην ψυχική του υγεία. Όταν φεύγουν το πρόσωπό τους λάμπει, τα μάτια τους είναι ήρεμα, γαλήνια».

Αντίστοιχα, μετά από κάθε retreat του Nefeli Nine, οι πελάτες φεύγουν με χαμόγελο, νιώθοντας ανανεωμένοι, σωματικά και πνευματικά. «Μάλιστα αρκετοί μας λένε ότι ανακαλύπτουν μέρη που δεν γνώριζαν, σημεία και εικόνες πέρα από τις κλασικές τουριστικές εμπειρίες. Νέες φιλίες γεννιούνται με άλλους συμμετέχοντες, και όλοι μαζί ανακαλύπτουν νέες γεύσεις και αρώματα», περιγράφει η Στέφι.

«Ο κόσμος έχει ανάγκη αυτές τις αποδράσεις», καταλήγει η Μυρτώ. «Παλαιότερα ήταν ταμπού, σε θεωρούσαν τρελό ή μέλος κάποιας αίρεσης που πάει στα βουνά και κάνει yoga. Πλέον ολοένα και περισσότεροι ανακαλύπτουν πόσο προσιτό είναι όλο αυτό για τον καθένα».

* To all inclusive κόστος για το retreat στην Λίμνη Κόμο ανέρχεται στα 2000€ το άτομο για 4 διανυκτερεύσεις σε δίκλινο, χωρίς αεροπορικά και περιλαμβάνει τρία γεύματα και πρωινά όλες τις ημέρες. Για τα retreats των Nefeli Nine στο Πήλιο, το κόστος ανέρχεται στα 2035€ για έξι διανυκτερεύσεις, με διαμονή σε δίκλινο, πρωινό και τρία γεύματα την ημέρα. 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v