Πανελλήνιο Συνέδριο «Exercise is Medicine»: Ένα squat τη μέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

Το Εθνικό Κέντρο Exercise is Medicine–Greece προσκαλεί επιστήμονες, επαγγελματίες, αλλά και λάτρεις της άσκησης στο πρώτο πανελλήνιο συνέδριο του.

Πανελλήνιο Συνέδριο «Exercise is Medicine»: Ένα squat τη μέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

Αν μπορούσαμε να δώσουμε σε κάθε άτομο την σωστή ποσότητα διατροφής και άσκησης – ούτε πολύ λιγότερη, ούτε πολύ περισσότερη – τότε θα είχαμε βρει τον ασφαλέστερο τρόπο για την Υγεία.

Ιπποκράτης (460–370 Π.Χ.)

Το ότι η άσκηση «κάνει καλό» το γνωρίζουμε. Αυτό που ίσως κάποιοι να μην έχουν συνειδητοποιήσει είναι πως η άσκηση κάνει τόσο καλό, που ενίοτε μπορεί να δράσει και ως φάρμακο για μια σειρά ασθενειών, βελτιστοποιώντας το θεραπευτικό σχήμα.

Με στόχο να αναδείξει τη σπουδαιότητα αυτή της σωματικής άσκησης στην πρόληψη και θεραπεία χρόνιων, μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, το Εθνικό Κέντρο Exercise is Medicine–Greece, εθνικός εκπρόσωπος και μέλος του παγκόσμιου δικτύου Exercise is Medicine, μια δεκαετία μετά την ίδρυσή του, διοργανώνει το πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο «Exercise is Medicine» στις 6 και 7 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο Φυσιολογίας του ΕΚΠΑ. 

Το συνέδριο απευθύνεται σε επαγγελματίες άσκησης και υγείας, αλλά και σε οποιονδήποτε θέλει να ακούσει, να μάθει και να καταλάβει τα σπουδαία οφέλη της άσκησης για την υγεία και την ευεξία.

Όπως μας λέει ο κ. Γιάννης Πέννας, Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου, η ιδέα για το Exercise is Medicine–Greece ξεκίνησε το 2014, μέσα από την Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.

«Ως μεταπτυχιακός φοιτητής στον τομέα της Μοριακής Φυσιολογίας και της Φυσιολογίας της άσκησης, μοιράστηκα με τους καθηγητές μου, Δρ. Μιχάλη Κουτσιλιέρη και Αναστάσιο Φιλίππου, το όραμα να πάρει η άσκηση την θέση που της αξίζει στην υγεία και στην κοινωνία», αναφέρει ο ίδιος.

«Με την ομόφωνη συγκατάθεση για την επόμενη κίνηση, ήταν μονόδρομος να δημιουργήσουμε το Εθνικό Κέντρο «Η Άσκηση Είναι Φάρμακο- Ελλάς», το οποίο τελεί υπό την επίβλεψη του Αμερικάνικου Κολλεγίου της Επιστήμης της Άσκησης (ACSM) και έχει ως στόχο να συνταγογραφηθεί η άσκηση μέσα από τα συστήματα υγείας των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό το παγκόσμιο κίνημα», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Πέννα, το συγκεκριμένο εγχείρημα ίσως ακούγεται λογικό αλλά είναι πολύ σύνθετο, καθώς η ομάδα ανέλαβε να ενώσει τους επαγγελματίες άσκησης και υγείας και να ενημερώσει τις εκάστοτε κυβερνήσεις σχετικά με το όραμα της.

Όπως επισημαίνει, «το όραμα του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Εθνικού Κέντρου είναι η ανάδειξη της σημασίας και του ρόλου που έχει η στοχευμένη σωματική άσκηση στην πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών ή παθήσεων, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή οικονομικής κατάστασης, με ελάχιστο κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».

Πώς μεταφράζεται όμως αυτό στην εφαρμογή και συνταγογράφηση της άσκησης από τους Έλληνες γιατρούς; Υπάρχει πρόσφορο έδαφος; Προτείνεται η άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία;

«Δεν υπάρχει έρευνα τα τελευταία 100 χρόνια που να μην αναδεικνύει την σπουδαιότητα της σωματικής άσκησης για την υγεία. Για να είμαστε ακριβείς, η άσκηση έχει αναγνωριστεί από το ΚΕΣΥ το 2018 ως συμπληρωματική θεραπεία, έτσι λοιπόν όπως και με τα φάρμακα, η σωστή “δοσολογία" άσκησης σε χρόνιες μη μεταδοτικές νόσους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ή η λάθος “δοσολογία” μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα αποτελέσματα», σχολιάζει.

«Νομίζω πως όλοι μας έχουμε ακούσει τους γιατρούς να προτείνουν άσκηση και συγκεκριμένα, περπάτημα, κολύμπι ή πιλάτες. Εδώ ερχόμαστε εμείς με την προσπάθεια που κάνουμε προκειμένου να εκπαιδεύσουμε την Ιατρική κοινότητα για να μπορέσουν να γίνουν συγκεκριμένοι με τις οδηγίες τους. Επίσης για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο να συνταγογραφηθεί επίσημα η άσκηση μέσα από το Εθνικό σύστημα υγείας, έχουμε δρόμο καθώς θα πρέπει όλοι οι επαγγελματίες άσκησης και υγείας να είναι ευθυγραμμισμένοι. Εδώ έρχεται και ο δικός μας ρόλος».

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, Θρησκευμάτων και  Αθλητισμού, καθώς και της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και των Τ.Ε.Φ.Α.Α. της χώρας.

Θα διεξαχθεί δια ζώσης, διατηρώντας συγχρόνως τις δυνατότητες εξ αποστάσεως (διαδικτυακής) παρακολούθησης, και θα φιλοξενήσει διακεκριμένους ομιλητές και συνέδρους από όλη την Ελλάδα, προσκεκλημένους ομιλητές παγκοσμίου κύρους στο πεδίο της έρευνας και εφαρμογής της άσκησης σε κλινικούς πληθυσμούς, και εξέχοντες θεσμικούς εκπροσώπους του παγκόσμιου δικτύου Exercise is Medicine.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα θα βρεις εδώ, ενώ εγγραφή μπορείς να κάνεις από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v